SEZNAM FINANČNE POLICIJE

V težavah tudi Vilfanov zet, Italijani mu očitajo utajo davkov

Objavljeno 14. maj 2014 14.16 | Posodobljeno 14. maj 2014 14.59 | Piše: P. J.

V četrtek je finančna policija objavila seznam 17 igralcev, ki so bili vpleteni v davčno utajo. Med njimi je tudi zet odstoplega poslanca Petra Vilfana, Vlado Ilievski.

Peter Vilfan in Vlado Ilievski.

LJUBLJANA – Družini poslanca Pozitivne Slovenije (PS) v odstopu Petra Vilfana se težave množijo. Potem ko je v soboto pod vplivom alkohola Peter povzročil hudo prometno nesrečo, zaradi katere je napovedal odstop z mesta poslanca, se s hudimi obtožbami sooča tudi njegov zet Vlado Ilievski, makedonski košarkaški reprezentant, ki si zdaj kruh služi z igranjem košarke v češkem klubu ČEZ Nymburk.

Vilfan ni več poslanec

Državni zbor se je na današnji seji seznanil z odstopom člana poslanske skupine nepovezanih poslancev Petra Vilfana, s čimer je Vilfanu tudi prenehal mandat poslanca. O nepreklicnem odstopu s poslanske funkcije je Vilfan obvestil predsednika DZ Janka Vebra po tem, ko je v soboto vinjen zakrivil prometno nesrečo.

Vilfan je v kratkem nagovoru poudaril, da je takoj po prometni nesreči vedel, kaj mora storiti, saj je kot poslanec vselej sprejemal odgovornost in tudi njene posledice. Ob tem se je še enkrat opravičil poškodovancu v nesreči, poslanskim kolegom pa se je zahvalil za korektno sodelovanje.

Vilfan je tudi na vse voznike naslovil poziv, naj ne pijejo alkohola, ko vozijo. Kot je dejal, tudi sam tega ne bo nikoli več storil.

S prenehanjem poslanskega mandata je Vilfanu prenehala tudi funkcija podpredsednika parlamentarne komisije za poslovnik. V poslanskih klopeh naj bi ga nadomestila Alenka Lampe, ki pa namerava delovati v poslanski skupini PS.

Vilfan je bil sicer na zadnjih državnozborskih volitvah izvoljen kot kandidat PS, po razkolu na nedavne kongresu stranke pa je prestopil v skupino nepovezanih poslancev.

Akcija »Time out«

Italijanski mediji poročajo, da je tamkajšnja finančna policija predstavila seznam vseh 17 igralcev moštva Montepaschi Siena, ki so bili osumljeni utaje davkov. Bivši predsednik in generalni direktor Montepaschija Ferdinand Minucci je že v hišnem priporu. 1. julija bi moral Minucci postati vodja serie A, vendar so mu hude obtožbe povezane s finančno prevaro to preprečile.

Finančna policija je v posebni akciji, ki so jo poimenovali Time out, pod drobnogled vzela vse igralce, ki so s Sieno podpisali pogodbo med letoma 2006 in 2012. Skupno so preverili 25 igralcev, pri čemer je v osmih primerih šlo za takšne zneske, da jih italijanske oblasti ne štejejo za utajo, drugi pa se bodo morali zaradi davčne utaje zagovarjati. Obtoženim po italijanski zakonodaji grozi od enega do treh let zaporne kazni.

Ogromni zneski

Kot poročajo tuji mediji, naj bi po podpisu pogodb z igralci vodstvo kluba davke odvajalo v tuje države, da bi se izognilo plačilu italijanskih davkov. Šlo naj bi za skupno od 16 do 17 milijonov evrov utajenih davkov.

Na seznamu 17 košarkarjev so: Kšištof Lavrinovič (2,5 milijona evrov), Rimantas Kaukenas, Shaun Stonerook (1,5 milijona evrov), Romain Sato, Benjamin Eze, Bo McCalebb, Henry Domercant, Nikolaos Zisis, Vlado Ilievski, Bootsy Thornton, David Moss, Malik Hairston, David Andersen, David Hawkins, Milovan Raković, Viktor Sanikidze in Igor Rakočević.

Vseh 17 igralcev naj bi se že v kratkem soočilo z italijanskimi organi pregona, v največjih težavah pa je Lavrinovič.

Za odziv na pisanje smo skušali dobiti vpletene, a žal brez uspeha.

Deli s prijatelji