DINASTIJA PREVC

Po Petru, Cenetu in Domnu – Nika!

Objavljeno 09. januar 2021 11.16 | Posodobljeno 09. januar 2021 11.16 | Piše: Drago Perko

Dekle iz skakalne družine pri 15 letih do dveh suverenih zmag v alpskem pokalu.

Zmaguje doma in na tujem.
December se za skakalno družino Prevc ni začel najbolje. Peter, najstarejši med petimi otroki, je ostal brez mesta v reprezentanci na svetovnem prvenstvu v poletih, sodeloval je le Domen. No, Peter je po komediji zmešnjav le dobil mesto na ekipni tekmi v Planici. Potem pa se je v drugi polovici meseca vse obrnilo. Potem ko je trenerja Gorazda Bertonclja zamenjal Robert Hrgota, so bili vsi trije Prevčevi, tudi Domen in Cene, med potniki na tekmo svetovnega pokala v Engelbergu. Točke so osvojili vsi, ob tem pa pogledovali v Avstrijo, kjer je nastopala 15-letna Nika, ena od dveh njihovih sestra.

image
SLO SKI Nika Prevc na najvišji stopnički v Avstriji
Seefeld je 18. in 19. decembra gostil prvi tekmi alpskega pokala za skakalke in skakalce. Naši mladi upi so navdušili. Še posebno Nika Prevc, ki je dvakrat pometla s konkurenco. Na prvi tekmi je s 104 in 104,5 metra ter 250,4 točke zmagala s prednostjo 17,3 točke pred rojakinjo Niko Vetrih. V drugo je Prevčeva drugouvrščeno Vanesso Moharitsch iz Avstrije premagala za kar 37,2 točke!

Nika se je rodila leta 2005, njen prvi uspeh pa sega v leto 2016, ko je v Sebanjah na državnem prvenstvu v smučarskih skokih slavila v kategoriji do 11 let. Vmes je postala še prvakinja pri dekletih, ki so dve ali celo tri leta starejše. Varovanka SK Triglav se je na mednarodni sceni pojavila avgusta 2018. Če je začela z 29. mestom na tekmi alpskega pokala v Klingentalu, pa danes ni tekme, na kateri ne bi prišla med prvih deset. Na zadnjih 10 tekmah alpskega pokala je bila petkrat na stopničkah. Nad njo v reprezentanci bdita trenerja Sten Baloh in Jurij Tepeš.
 

Tudi nordijska kombinacija


Šport ji je bil položen v zibelko. Poleg bratov se je z njim ukvarjal tudi oče. Božidar Prevc je kot najstnik tekel na smučeh, navduševal se je nad skoki. Preizkušal se je v domači Dolenji vasi, kjer je načrte za skakalnico naredil nihče drug kot inženir Stanko Bloudek.

Peter en dan svetovni rekorder
Domen Prevc (1999) je v svetovnem pokalu od leta 2016. Premore pet posamičnih zmag, desetkrat je bil na odru za zmagovalce. Lani marca je v Vikersundu pristal pri 245,5 metra. Ko smo ravno pri metrih – Peter, najstarejši med brati in sestrami, je bil z 250 metri en dan tudi svetovni rekorder, četrt kilometra daleč ga je neslo 14. februarja 2015 v Vikersundu. Lahko se pohvali s 23 zmagami v svetovnem pokalu, velikim kristalnim globusom, dvema olimpijskima kolajnama in naslovom svetovnega prvaka v poletih. Cene Prevc (1996) je bil v svetovnem pokalu med letoma 2013 in 2018, letos se je s trdim delom spet vrnil v A-reprezentanco, v prihodnjih dneh pa čaka 40. nastop v svetovnem pokalu. Do zdaj je bil enkrat na stopničkah – 29. 2. letos z ekipo v Lahtiju, kjer so bili srebrni.

Na Bregarci je začel tudi Peter, ki ga je oče, pozneje tudi smučarski sodnik, leta 2002 vpisal v SK Triglav Kranj, katerega članica je danes Nika, ki je bila tudi odlična v teku na smučeh in 2018. v nordijski kombinaciji postala državna prvakinja v kategoriji do 16 let. Zdaj dileme ni več, zapisana je skokom, pred njo pa so očitno velike stvari.
 

Kolednica


Pri Prevčevih imajo pet otrok, razlike med njimi je 17 let. Najstarejši Peter je rojen leta 1992, potem pa se vrstijo Cene, Domen, Nika in Ema (najmlajša Prevčeva je rojena leta 2009).

Nika se je rodila leta 2005, njen prvi uspeh pa sega v leto 2016, ko je v Sebanjah na državnem prvenstvu v smučarskih skokih slavila v kategoriji do 11 let.

Nika je tudi kolednica in sodeluje pri običaju koledovanja, ko se koledniki med 25. decembrom in 6. januarjem preoblečejo v Svete tri kralje in zbirajo darove za socialno šibkejše. Letos bo zaradi razmer seveda drugače. Potem pa spet na smuči. Odločno in pogumno v leto 2021.
Deli s prijatelji