KOMENTAR

Neymarjev objem sprave

Objavljeno 12. julij 2014 14.17 | Posodobljeno 12. julij 2014 00.59 | Piše: Rok Tamše

Brazilci ne bodo mogli mirno opazovati rajanja in postavljanja Messijevih občudovalcev.

Če bi po kakšnem naključju kdo v zadnjih dveh dneh prispel v Brazilijo, pa ne bi imel pojma o dogajanju na svetovnem prvenstvu nogometašev, bi zagotovo menil, da bo v finalu igrala Brazilija, o drugi ekipi bi pa lahko bolj kot ne ugibal. Gostitelji mundiala so namreč povsem obsedeni z najhujšim porazom v svoji zgodovini, ki so jim ga v polfinalu prizadejali Nemci. Samo na televizijskih programih so že tako do potankosti secirali vsakega od sedmih prejetih zadetkov s te tekme, da se bo poraz zelo globoko zakoreninil v zavesti naroda. Sramota iz Belo Horizonteja dobiva nepopisne razsežnosti, z njo se bodo še dolgo in temeljito ukvarjali tudi psihologi, sociologi, antropologi in še kdo. Tako velike črne luknje v glavah največjih športnih zvezdnikov na svetu med tekmo še ni bilo nikoli.

Toda Brazilija bo odigrala samo tekmo za tretje mesto, ki je za večino strokovnjakov povsem nepotrebna na mesec dni dolgem turnirju. Nasprotniki seleçaa bodo Nizozemci, pred dvobojem pa je pripravljalno bazo gostiteljev obiskal poškodovani prvi zvezdnik Neymar. Njegov prihod v Teresopolis, objemanje in kratek klepet s soigralci in trenerji so bili tako izdatno medijsko pokriti, kot da bi šlo za popolno odpiranje mej Severne Koreje. Neymarjev obisk je pomenil tudi spodbudo brazilskim nogometašem, ki bi si radi vsaj delno oprali obraz pred javnostjo po šokantnem porazu z Nemčijo. Desetica Brazilije je bil v četrtfinalu žrtev brutalnega prekrška kolumbijskega branilca Juana Zuñige, rezultat udarca s hrbta pa je počeno tretje vretence. Neymar se je na novinarski konferenci predal solzam, ko se je spomnil zagotovo najbolj predvajanega športnega prekrška na svetu. »Če bi dobil udarec dva centimetra stran, bi lahko danes sedel v invalidskem vozičku,« je dejal junak 200-milijonskega naroda.

Ta ne more kar tako požreti dejstva, da so v finalu osovraženi sosedi Argentinci in da se kaj lahko zgodi, da bodo na njihovem dvorišču slavili naslov svetovnega prvaka. Takšen razplet zaključnega dvoboja proti Nemčiji na Maracani bi utegnil biti kaplja čez rob in bi botroval nasilju na ulicah Rio de Janeira in še kje. Brazilci pač ne bodo mogli mirno opazovati rajanja in postavljanja Messijevih občudovalcev. Paradoksalno mednje spada tudi Neymar, ki je javno povedal, da bo v finalu navijal za klubskega soigralca Messija in Argentino. To je bil na neki način še en objem superzvezdnika ali vsaj poskus objema nogometne sprave med Brazilijo in Argentino. Ne želimo si namreč, da bi se najspektakularnejši in najdramatičnejši mundial doslej zaključil z vojnimi razmerami.

Deli s prijatelji