SKOKI

Letel v Planici, nova SZS pa še v plenicah

Objavljeno 21. februar 2013 08.44 | Posodobljeno 21. februar 2013 08.44 | Piše: Marko Uršič

Predsednik Smučarske zveze Slovenije Primož Ulaga bi rad akcijo, ne pa okostenele organizacije.

Primož Ulaga je nekoč letel v Planici, a tudi vodenje smučarske zveze je skokovit posel (foto: Marko Pigac).

LJUBLJANA – Ni treba biti slavni detektiv Sherlock Holmes, dokazi so jasni. Telesna mimika in besede odkrivajo, da bi predsednik Smučarske zveze Slovenije Primož Ulaga v tej organizaciji marsikaj spremenil, a ovira ga tudi statut zveze. Po eni strani je kot nekdanji smučarski skakalec seveda zadovoljen z nešteto uspehi zimskih športnikov, na čelu zveze katerih je, a v ozadju je seveda tudi boj za boljšo organiziranost in papirne pravilnike. A treba je začeti tudi z vrha. »Ne mislim več dolgo imeti amaterskega statusa predsednika,» je za uvod postregel Ulaga. Za poklicno predsednikovanje pa seveda mora kaj poreči tudi izvršni odbor zveze, za zdaj tam še niso tako kot biatlonci prišli na strelišče in naperili puške v tarčo. Ulaga se zaveda, da je dela na čelu zveze več kot dovolj, zato se je treba tudi časovno ter statusno in statutarno prilagoditi zahtevam. Imel naj bi tudi celo dve funkciji.

Sicer pa se reorganizacija SZS in v posameznih disciplinah obeta po sezoni. »Sredi sezone se ne da ničesar narediti,« je omenil predsednik. Panoge naj bi vodili profesionalni posamezniki, menedžerji, Ulaga dodaja, da po statutu nima moči, da bi zamenjal osebje oziroma odločal, kdo bo vodil alpsko ali denimo nordijsko smučanje. »To bi bilo celo malce smešno. Vse discipline so organizirane na svoj način, s svojimi proračuni in pokrovitelji. A predsedniki odborov so amaterji, amaterski delavci, ki delajo znotraj vrha, posledica je tudi počasno odločanje o zadevah. Potrebne so hitre odločitve, več akcije,« je za pospešeno dejavnost. Menedžerji bi imeli velika pooblastila, a tudi veliko odgovornost, treba bo čarati z razpoložljivim denarjem iz proračunov.

Želel bi Pavleka

Za šefa alpskega smučanja bi bil po Ulagi pravšnji Hrvat Vedran Pavlek, ki bi ga želel pripeljati čez dve leti, za prej pa ima drugega kandidata, a imena ni hotel izdati. Je pa zveza že prekinila pogodbe, teče trimesečni odpovedni rok, osemnajstim trenerjem v reprezentanci alpskega smučanja. Funkcionarsko vedenje se bo moralo spremeniti, tudi status SZS, pred predsednikovanjem konec septembra pa so bile ekipe za delovanje na zimskem terenu že nastavljene. To so za Ulago hendikepi za takojšnjo in odločno delovanje, zaveda se, da stvari ne bodo šle preprosto, dolgo se je namreč delalo po ustaljeni poti.

Pri Faku ni napredka

Kako pa kaže z zaposlitvijo biatlonca Jakova Faka, ovira naj bi bilo dvojno državljanstvo, v Slovenski vojski? »To bomo dobili od zbora za biatlon, oni so tisti prvi, ki skrbijo za to, potem pa zveza kot takšna pač podpisuje določene dokumente. Do mene ni še nič prišlo,« pravi Ulaga o problemu mrkopaljskega asa. Pojavile so se tudi pripombe, da SZS na svetovno prvenstvo v Schladmingu ni povabila nekdanjih asov Bojana Križaja in Borisa Strela. »Čisto lahko. Kako naj bi ti na to odgovoril? Alpske discipline imajo svoj proračun za ta prvenstva. Tudi zdaj, ko bo nordijsko prvenstvo, dvomim, da je kdo v Val di Fiemme kot gosta povabil Matjaža Debelaka ali koga, ki je osvojil kolajno. Žal je to tako. No, dobro, Petro Majdič smo povabili, ker jo potrebujemo tudi pri sponzorjih, ki prihajajo. Mi jih radi povabimo na domače prireditve, kjer imamo neki minimalni strošek za to, ne moremo pa se igrati kot Avstrijci, Nemci ali Švicarji, ki si to lahko privoščijo. Povabili nismo, in kakor sam vem, če bi imel odbor izrecne zahteve, mi bi to sprejeli, ker gre to v končni fazi tudi iz njihovega proračuna. Da bi zdaj rekel, tole in tole morate še narediti in to gre na vaš strošek, tega ne morem,« je še pristavil predsednik SZS.

Tini od SZS 11.000 evrov

»Letos smo prvič rekli, da bomo denarne nagrade vsem svetovnim prvakom ter drugim in tretjim dali iz zveze. Vse preostalo pa posamične discipline. Pet, tri, dva, smo rekli. Pet tisoč evrov je zlata medalja, tri tisoč je srebrna, dva tisoč bronasta. Pri skakalcih je isto. Kdor koli bo imel zlato, srebrno, bronasto, tudi Marguč ima isto. Za zvezo kot tako je pomembna vsaka disciplina. Kako pa bodo znotraj to ovrednotile same discipline in kako sponzorji posameznikov, je njihova zadeva,« pravi predsednik Smučarske zveze Slovenije Primož Ulaga. Tina Maze bo torej za Schladming (zlata in dve srebrni žlahtni kovini) od SZS dobila 11.000 evrov, Rok Marguč, svetovni prvak v paralelnem slalomu, pet, biatlonec Jakov Fak za bron pa dva.

Deli s prijatelji