BREZ MILOSTI

Drastična kazen za Viole in Maribor

Objavljeno 26. november 2015 13.11 | Posodobljeno 26. november 2015 13.11 | Piše: S. N.

Prvaki bodo na dveh tekmah brez svojih navijačev.

Kazen za početje Viol.

LJUBLJANA – Disciplinski sodnik NZS je sprejel disciplinske ukrepe po tekmi 15. kroga 1. SNL med Olimpijo in Mariborom, ki se je v Ljubljani končala z rezultatom 2 : 2. Na tekmi je prišlo do večkratnega kršenja predpisov NZS, zato je disciplinski sodnik NZS izrekel sankcije proti obema kluboma in nekaterim akterjem.

Bakle in ogrožanje

Disciplinski sodnik je kaznoval mariborski klub zaradi različnih prestopkov njegove organizirane navijaške skupine. Navijači gostujočega kluba so na navijaški tribuni v različnih delih tekme prižgali večje število bakel, precej bakel in različnih predmetov odvrgli tudi na igralno površino, ogrožali varnost akterjev tekme, izkazovali žaljivo vedenje s spodbujanjem nasilja in nestrpnosti ter povzročili prekinitev tekme.

V 83. minuti tekme so člani organizirane navijaške skupine ekipe Maribor razvili več transparentov, ki so skupaj tvorili zaokroženo celoto, iz katere je razviden nedvoumen izraz nestrpnosti do migrantov oziroma aktualne migrantske krize, s čimer so nedopustno izkoristili nogometno tekmo za izkazovanje svojih ksenofobnih stališč.

Keltski križ

Člani organizirane navijaške skupine ekipe Maribor so na tekmi, med številnimi navijaškimi pripomočki, uporabili tudi posebno zastavo z vrisanim keltskim križem, ki ga Uefa v sodelovanju z organizacijo Fare (Football Against Racism in Europe) opredeljuje kot enega izmed glavnih neonacističnih in rasističnih simbolov. Izražanje in spodbujanje rasne nestrpnosti je med vsemi pojavnimi oblikami izražanja nestrpnosti najbolj skrajno in obsojanja vredno, o čemer pričajo tudi resolucija Fife o boju proti rasizmu in diskriminaciji, zaveza NZS o vzpostavitvi ničelne tolerance do nesprejemljivih dejanj spodbujanja ali razpihovanja rasnega sovraštva, kakor tudi obsežna, že dlje časa trajajoča, medijska kampanja Uefe in Fife proti izražanju rasne nestrpnosti. Upoštevajoč navedeno, so člani organizirane navijaške skupine ekipe Maribor z uporabo zastave z vrisanim keltskim križem kot navijaškega pripomočka nedvoumno izražali in spodbujali rasno nestrpnost.

Disciplinski organi NZS so zaradi incidentov nogometnemu klubu Maribor izrekli globo 15.000 evrov, upoštevajoč dejstvo, da so bile zaradi ravnanja organizirane navijaške skupine ekipe Maribor kar štiri posamične denarne kazni izrečene na podlagi člena 26a (kazni za spodbujanje sovraštva, nasilja, nestrpnosti ali žalitve dostojanstva na nogometnih tekmah), pa so disciplinski organi NZS NK Maribor izrekli tudi kazen igranja na dveh domačih tekmah brez prisotnosti gledalcev na navijaški tribuni (tribuna jug), ki pa se pogojno odloži, če navijači ne bodo storili podobnega ali težjega prekrška do konca sezone 2015/16.

Deli s prijatelji