SPREJEM

Berlinski delirij: Götze je boljši kot Goethe!

Objavljeno 16. julij 2014 12.05 | Posodobljeno 16. julij 2014 12.06 | Piše: Marko Uršič

Milijonska množica je v Berlinu pozdravila svetovne prvake.

Berlin je bil včeraj na nogah! Na letališče Tegel so se namreč nekaj čez deveto uro iz Brazilije, Lufthansino letalo, tokrat Fanhansino, je imelo uro zamude, ker je vanj v Riu de Janeiru trčil voz s prtljago, vrnili nogometni junaki, ki so Nemčiji priigrali četrti naslov svetovnega prvaka.

Letaloplan z žogobrcarji, preletel je berlinski center, so sicer poimenovali Siegerflieger, letalo zmagovalcev, po izkrcanju pa so se dobro uro pozneje junaki tudi pripeljali v središče nemške države. Prvi je iz jeklenega ptiča stopil kapetan Philipp Lahm, seveda s pokalom, in izgovoril: »Presrečen sem, da smo doma. Še posebno zaradi stvari, ki jo imam v roki.« Ta stvar pa je res pomembna, to je prvi naslov oziroma pokal za svetovnega prvaka v združeni Nemčiji.

Evforija po vseh germanskih tleh še naprej brsti, že na letališču je bilo gručno veselo, še posebno množično, čez milijon duš se je zbralo, in pestro je bilo v berlinskem središču pri Brandenburških vratih in na trasi, kjer se je peljal mannschaft. Šampionski sprevod je potekal na velikem odprtem tovornjaku, nogometaši so med potjo srebali pivo, mnogi navijači pa so že ponoči zaparkirali najboljše prostore ob cesti, da bi lahko od blizu videli svoje junake. Ti so se ljudstvu dodatno zahvalili na velikem odru. Navijači so se spomnili tudi novega slogana v povezavi s slovitim nemškim humanistom: Götze je boljši kot Goethe! Germani pa v vsem veselju še posebno poudarjajo, da nogometni elf uteleša mnoge vrline, ki krasijo današnjo Nemčijo: predanost, disciplino, tehnično spretnost in taktično zrelost.

Tudi v Argentini so pričakali svoje nogometne junake, svetovne podprvake. Tisoči so lahko videli najboljšega igralca mundiala Lionela Messija, ta pa se je kot kapetan tudi zahvalil soigralcem za bojevitost: »Argentina se je z uvrstitvijo v finale postavila tja, kamor spada. Vsi smo nadvse žalostni, a moramo biti tudi ponosni.«

 

Deli s prijatelji