HOKEJ

Risi izgubili bitko za četrtfinale

Objavljeno 20. februar 2018 08.37 | Posodobljeno 20. februar 2018 11.59 | Piše: T. K.

Norvežani v podaljšku končali sanje Slovencev o ponovitvi uspeha iz Sočija.

Jan Urbas se veseli po prvem zadetku Slovenije. FOTO: Grigory Dukor, Reuters
PJONGČANG – V današnjem repasažu za četrtfinale se je slovenska hokejska reprezentanca merila z Norveško. 

Risi so nastopili oslabljeni, saj na tekmi ni bilo Žige Jegliča, ki je bil pozitiven na dopinškem testu med olimpijskimi igrami. Več o tem lahko preberete v prispevku z naslovom: Šok za rise: Jeglič ujet na dopingu.

Do zdaj je bila Norveška na velikih tekmovanjih vselej premočna za našo reprezentanco, nazadnje lani v Franciji, ko je izgubila s štirimi goli zaostanka, in tako je bilo tudi tokrat. Po zelo dobri igri Slovencev, številnih strelih na gol, več od njih jih je zadelo tudi vratnico, so Norvežani v četrti minuti podaljška z nekoliko sreče zadali dokončni udarec slovenski ekipi in se uvrstili v četrtfinale, kjer se bodo za napredovanje v polfinale pomerili z Rusi.


Prva tretjina

V sedmi minuti je Slovenija po nekaj strelih na gol prišla do prvega vodstva na tekmi. Zadel je Jan Urbas v času, ko je imela Slovenija igralca več. Zaradi zadrževanja s palico je bil namreč izključen Ludvig Hoff. Po podaji Muršaka je Urbas ob bližnji vratnici plošček spravil mimo norveškega vratarja Haugna. Takoj po zadetku Slovencev so se zbudili tudi Norvežani in si ustvarili dve lepi priložnosti, izkazal pa se je slovenski vratar in ostalo je pri vodstvu Slovencev.

Urbas je prepričan, da je zelo pomembno, da so Slovenci prvi zadeli. »Izkoristili smo power play in zadeli, kar je bilo super. Na tem prvenstvu ni veliko izključitev, zato jo je treba izkoristiti, ko jo dobiš,« je po koncu prve tretjine za RTVS povedal strelec edinega zadetka v prvem delu tekme.

Šest minut pred koncem prve tretjine so imeli Slovenci res lepo priložnost za povišanje vodstva. Pred norveškim vratarjem se je sam znašel Jan Muršak, vendar mu ploščka ni uspelo spraviti v norveški gol. 

Vratar Gašper Krošelj je zelo dobro stražil slovenski gol, zato Norvežani kljub zelo agresivni igri niso prišli do zadetka. V prvih dvajsetih minutah je bilo razmerje strelov proti goloma 16 : 9 v korist Slovenije.


Druga tretjina

Takoj po začetku je bil izključen eden izmed norveških hokejistov, vendar Slovenci niso izkoristili priložnosti. Norvežani so največkrat kaznovana ekipa na prvenstvu, Slovenija pa najmanj. Takoj po kazni za nasprotnike so bili kaznovani tudi naši hokejisti, vendar so brez zadetka zdržali tudi brez igralca manj.

Norvežani so v drugi tretjini prišli do več strelov na slovenski gol in prikazali napadalnejšo igro. Slovenci so disciplinirano odigrali v obrambi in niso pustili Norvežanom do prave priložnosti.

Drugi napad v zasedbi Sabolič, Tičar, Kuralt je imel tri minute pred koncem druge tretjine dve izjemni priložnosti tik pred norveškim golom, vendar so se trudili brez uspeha in izid se v drugi tretjini ni spremenil, čeprav so zadnji minuti igrali z igralcem več. Izključen je bil Thoresen. Razmerje strelov na gol je bilo tudi v tej tretjini v korist Slovenije, in sicer 9 : 4.

Rok Tičar je bil zadovoljen z igro v prvih dveh tretjinah: »Zelo dobro se gibljemo, pomagamo drug drugemu in ščitimo vratarja. Imamo ogromno priložnosti, dobro bi bilo tudi kakšno izkoristiti. Pred zadnjo tretjino je namen nadaljevati agresivno igro in borbo za vsak plošček.«


Tretja tretjina – izenačenje 

Norvežani so presenetili slovensko obrambo in s tretjim strelom v tretji tretjini zadeli za izenačenje izida na 1 :1. 

Po prodoru Urbasa so Norvežani naredili prekršek in bili četrtič kaznovani z malo kaznijo. Z igralcem več je slovenska reprezentanca sicer večkrat streljala proti golu, vendar prednosti ni uspela izkoristiti za zadetek.

V akciji Davida Rodmana in podaji do Marcela Rodmana, ki je streljal na gol, se je norveški vratar Haugen še enkrat več odlično izkazal in Slovenija je zapravila še eno lepo priložnost. 

Osem minut pred koncem je bil zaradi spotikanja kaznovan Žiga Pance in Norveška je drugič v zadnji tretjini zaigrala z igralcem več. Slovenci so na srečo zdržali norveški pritisk kljub izgubi palice enega izmed branilcev. Za tem so Norvežani uprizorili kar nekaj nevarnih akcij, tri minute pred koncem pa je bil kaznovan Olimb. Spet so Slovenci streljali proti golu, Blaž Gregorc je zadel vratnico, a so žal tudi z igralcem več napadali neuspešno.

Deset sekund pred koncem je bil kaznovan še en Norvežan, a je časa za zadetek zmanjkalo, zato so igrali v 10-minutnem podaljšku.


Podaljšek

S strelom od daleč je Norveška končala sanje Slovenije o četrtfinalu. Zadel je Alexander Bonsaksen. Sodniki so si sicer po zadetku vzeli nekaj časa in preverili, ali je bil nad našim vratarjem storjen prekršek ali če je bil plošček pokrit, ampak razsodili, da je bilo vse po pravilih in razglasili zmago Norveške.

Kovačevič je v prvi izjavi po koncu razočarano povedal: »Celo tekmo smo bili boljši, več smo streljali na gol. Oni pa so na koncu po sreči dosegli zmagovalni gol. Zelo smo razočarani.«
Deli s prijatelji