VETER

FOTO: Po smuku odpovedan še veleslalom

Objavljeno 12. februar 2018 06.08 | Posodobljeno 12. februar 2018 08.13 | Piše: STA, T. K.

Tudi ženski veleslalom prestavljen na četrtek. Veter tako močan, da je odpihnil eno izmed snemalnih kamer.

FOTO: Reuters

PJONGČANG – Vreme še naprej kroji usodo alpskih disciplin v Južni Koreji. Danes so odpovedali že drugo alpsko disciplino zapored. Ponoči je bil na sporedu ženski veleslalom, ki je glede na letošnje rezultate slovenskih smučarjev in smučark disciplina, v kateri je imela slovenska alpska reprezentanca največ možnosti za vidnejši rezultat in zaradi tega tudi največje rezultatske apetite.

»V takšnem vremenu je nemogoče smučati«

Premočni sunki vetra (napovedani so bili tudi do 70 km/h) so onemogočili izpeljavo tekme, zato so se organizatorji in Fis odločili, da ženski veleslalom prestavijo na četrtek. Na ta dan bodo poskušali izpeljati tudi odpadli moški smuk, zato so ga poimenovali kar »superčetrtek«. ​Veter je bil celo tako močan, da je sunek odpihnil televizijsko kamero, pri čemer pa nihče ni bil poškodovan. S kakšnimi razmerami se pravzaprav ubadajo, je nazorno opisal nekdanji francoski olimpijec Luc Alphand, ki je v Južni Koreji v vlogi sodelavca francoske televizije: »Ni prav pogosto, da so razmere tako neugodne, temperature so se spustile tudi 20 stopinj pod ničlo, na vrhu pa pobočje bičajo vetrovi hitrosti 100 km na uro, kar še okrepi občutek mraza. V takšnem vremenu je nemogoče smučati.« Tako imajo slovenske veleslalomistke na čelu z izkušeno Ano Drev, ki nastopa že na svojih tretjih igrah, in debitantkama Tino Robnik in Meto Horvat še nekaj dni za optimalno pripravo na tekmo. Na olimpijskem veleslalomu bo nastopila še Ana Bucik, ki pa več pričakuje od olimpijskega slaloma, ki je na sporedu v sredo.

Tekme bodo vsak dan

V tekmovalnem sporedu je organizatorjem zmanjkalo prostih dni. Ta teden morajo izpeljati tekme v hitrih disciplinah za moške in tehničnih disciplinah za ženske. Prvi tek prestavljenega ženskega veleslaloma bo na sporedu ob 1.30 po slovenskem času, druga vožnja pa ob 5.15. Moški smuk pa se bo pričel ob 3. uri. Prva tekma v alpskih disciplinah bo tako v torek, in sicer moška kombinacija, če bo seveda vreme to dopuščalo.  »Imamo precejšne terminske težave. V tem tednu ni več prostih terminov, zato smo se odločili za četrtek. Do srede bo zelo težko izpeljati kakšno tekmo, saj bo veter tudi naslednje dni zelo močan,« je,dejal Atle Skaardal, vodja ženskih tekem pri Fisu.

Deli s prijatelji