OI

Čebaškova in Lampičeva pritekli odlično šesto mesto

Objavljeno 21. februar 2018 10.26 | Posodobljeno 21. februar 2018 12.50 | Piše: T. K.

Marit Bjoergen je s 14. olimpijsko medaljo postavila nov rekord in premagala legendarnega Oleja Einarja Bjoerndalna.

Anamarija Lampič med olimpijsko tekmo v sprintu. FOTO: Matej Družnik
PJONGČANG – Slovenski smučarski tekačici Alenka Čebašek in Anamarija Lampič sta danes na olimpijskih igrah v Južni Koreji uspešno nastopili v ekipnem sprintu v prosti tehniki. Slovenki sta v smučarskem središču Alpensia v svoji polfinalni skupini sicer zasedli tretje mesto, a sta se po času uvrstili v veliki finale. 

Tudi v finalu sta nastopili odlično, se ves čas gibali od petega do osmega mesta, v zaključku pa dosegli odlično šesto mesto. Smučarke so začele zelo hitro, saj je tempo narekovala Marit Bjoergen in Slovenija je prvič predala kot šesta. Druga je startala Lampičeva, a je imela smolo ob vzponu, kjer je izgubila ravnotežje in padla. Zaradi zapleta s sotekmovalko je izgubila ritem in dve težko pridobljeni mesti ter padla na osmo, na katerem je kljub dobremu nadaljevanju tudi predala. Čebaškova se je nato že pred vzponom prebila na sedmo mesto, a je skupina prvih šestih tekmovalk ustvarila kar lepo prednost. Lampičeva se je z izjemnim tekom prilepila za šestouvrščeno in predala kot peta, prav tako tudi Čebaškova pred zadnjim delom, vendar pred koncem tekme spet izgubila eno mesto in zaključila na šestem.

Krčevit boj za zlato

Izjemen boj pa so uprizorile reprezentance Norveške (Marit Bjoergen in Maiken Caspersen Falla), Švedske (Charlotte Kalla in Stina Nilsson) in ZDA (Kikkan Randall in Jessica Diggins), ki so zadnjič predale z minimalnimi razlikami, skoraj vse tri skupaj. Od tod naprej je šlo samo še s polno hitrostjo brez taktiziranja naprej. Ob spustu sta skoraj padli vodilni Norvežanka in Švedinja, v ciljnem sprintu pa je bila najmočnejša Američanka, ki je za sabo pustila obe Skandinavki.

To je prva medalja za Ameriko in že kar prvič zlata po naslovu svetovnih prvakinj izpred petih let. Drugo mesto sta osvojili Švedinji, tretje pa Norvežanki. Eni izmed Rusinj se je zlomila palica, kar je njuno ekipo izločilo iz boja za kolajne.

Bjoergnova postavila nov rekord

Bjoergnova je z novo medaljo dosegla nov rekord zimskih olimpijskih iger, saj se je v zgodovino vpisala s 14. olimpijskim odličjem v karieri. Sedemintridesetletnica je obenem premagala rojaka Oleja Einarja Bjoerndalna, s katerim je doslej delila vrh s 13 kolajnami.

Lampič in Šimenc manj uspešna

Danes je v ekipnem sprintu nastopila še ena slovenska štafeta. V moški konkurenci sta čim boljši izid lovila Janez Lampič in Miha Šimenc, ki sta v prvi polfinalni skupini zasedla 11. mesto med 14 ekipami in že končala nastope.

Norveška tekača zlata na ekipnem sprintu

Norvežana Martin Johnsrud Sundby in Johannes Hoesflot Klaebo sta na ekipnem sprintu smučarjev tekačev osvojila olimpijski naslov. Norveški dvojec je zmagal pred ruskima olimpijskima športnikoma Denisom Spicovom in Aleksandrom Bolšunovom, tretja pa sta bila Francoza Maurice Manificat in Richard Jouve.
Deli s prijatelji