MUNDIAL

Pred drugim polfinalom: Messi še ni dokončal misije, van Gaal snuje genialno

Objavljeno 09. julij 2014 14.35 | Posodobljeno 09. julij 2014 14.36 | Piše: Rok Tamše

V drugem polfinalu nogometnega SP dvoboj Nizozemske in Argentine.

Drugi polfinale svetovnega prvenstva v Braziliji med Nizozemsko in Argentino budi spomine na finale mundiala iz leta 1978. Takrat je Argentina na domačih tleh osvojila naslov svetovnega prvaka, v finalu je na stadionu Monumental v Buenos Airesu po podaljšku premagala tulipane s 3:1. Nizozemcem ni pomagal briljantni Johan Cruyff, ki ni hotel sodelovati na mundialu v državi, kjer je vladala vojaška hunta. A to so zgolj spomini, za ene bolj prijetni kot za druge.

Danes ima Argentina genialca Lionela Messija, ob njem v napadu še Gonzala Higuaina in Sergia Agüera, a to še ni zagotovilo, da bo Argentina igrala v finalu mundiala in poskušala osvojiti svoj tretji naslov svetovnega prvaka. Četa Alejandra Sabelle bo zagotovo v napadalnih akcijah pogrešala Angela di Mario, ki bo zaradi poškodbe morda nared šele za morebitni finalni obračun. Argentina je v četrtfinalu s Higuainovim golom premagala Belgijo, na nobeni tekmi doslej pa ni pretirano navdušila. Vseeno mnogi menijo, da je velika spodbuda za moštvo že to, da se je po 24 letih spet uvrstilo med štiri najboljše ekipe na SP, danes pa bo imelo izjemno podporo rojakov s tribun, še več pa jih bo brez vstopnic navijalo na ulicah in trgih São Paula. Po njihovem naj bi šlo odslej samo še navzgor, torej do vrha. »Zavedamo se, da bomo igrali proti moštvu, ki odlično izkorišča nasprotne napade. Morali bomo poskrbeti, da ne bomo izgubljali žoge po nepotrebnem. Koncentracija bo ključna, ohraniti moramo svoj pristop v igri, ob tem pa bomo morali biti potrpežljivi v odločilnih trenutkih,« je dejal vezist Argentine Javier Mascherano.

Nizozemci so v četrtfinalu šele po izvajanju kazenskih strelov izločili trdoživo Kostariko, čeprav so imeli pobudo v igri in številne priložnosti, da že prej odločijo zmagovalca. Kot da je udarna trojica Arjen Robben-Wesley Sneijder-Robin van Persie počivala v igri, čeprav so pozneje vsi trije brezhibno izvedli strele z bele točke. V tej tekmi so bili v senci rezervnega vratarja Tima Krula, ki je po zamisli nadvse hvaljenega selektorja Louisa van Gaala vstopil zgolj za branjenje enajstmetrovk in se izkazal z dvema obrambama. Bolj kot to pa duhove ljubiteljev nogometa še vedno buri njegovo provociranje kostariških igralcev tik pred izvajanjem kazenskih strelov. »Vsakemu sem samo povedal, da vem, kam bo meril. Nič slabega nisem mislil s tem. Poskušal sem jih psihološko zmesti in to mi je uspelo,« je pojasnil Krul.

Zdaj je na vrsti obračun za uvrstitev v veliki finale. Nizozemci so izgubili zaključne tekme SP v letih 1974, 1978 in 2010, tega pa imajo počasi že dovolj. »Igranje v polfinalu je fantastično, toda predobro vemo, kako je izgubiti svetovno prvenstvo, zato bi ga radi tokrat osvojili. Argentina ima vrhunsko moštvo in je zasluženo v polfinalu. Toda mi se nočemo zgolj meriti z najboljšimi, ampak jih hočemo premagati. Zato smo tukaj,« odločno napoveduje napadalec Dirk Kuyt. Nizozemska je na tem turnirju na igrišču predstavila kar 21 od 23 igralcev s seznama. V tem pogledu je Argentina šibkejša, res pa je, da ima Messija, ki bi rad dokončno razčistil dilemo, kdo je boljši: on ali Diego Maradona. Za to mu manjka »samo« še naslov svetovnega prvaka. In če primerjamo še poveljnika na obeh straneh: van Gaal zagotovo premore več taktičnega znanja od Sabelle, zato lahko kolega s kakšno pastjo preseneti tudi drevi ob 22. uri v São Paulu.

 

Oranje so pregnali iz hotela

Nizozemci so se odpravili na polfinalni dvoboj v São Paulo, veljaki Mednarodne nogometne zveze pa so jih medtem že pregnali iz njihovega hotela Caesar Park na plaži Ipanema v Rio de Janeiru. Oranžni se bodo morali po vrnitvi s polfinalne tekme nastaniti v drugem hotelu in počakati na finalno tekmo ali dvoboj za tretje mesto. Razlog? V njihovem hotelu bodo nastanjeni ugledni gostje in predstavniki pokroviteljev krovne organizacije, ki bodo prišli v Brazilijo na izlet in ogled finalne tekme 13. julija na Maracani. Pri Fifi se hinavsko izgovarjajo na dejstvo, da so Nizozemci že prej napovedali, da so včeraj končali bivanje v omenjenem hotelu. Fifa bo raje kot gledalce v drug hotel selila morebitne akterje finala. »Sramota je, da se lahko zgodi kaj takšnega. Igralci so se privadili na hotel, tik pred morebitno največjo tekmo v njihovih karierah pa se bodo morali seliti. Mislim, da ni v interesu nogometa, da se morajo seliti igralci,« je dejal generalni sekretar nizozemske nogometne zveze Bert van Oostveen.

 

Dopinška nedolžnost

Predsednik zdravniške komisije Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Michel D'Hooghe je sporočil, da so opravili dopinške kontrole vseh nogometašev, ki so sodelovali na svetovnem prvenstvu v Braziliji, pri nobenem pa v odvzetih vzorcih niso zasledili nepravilnosti. »Opravili smo testiranja vseh 736 igralcev, ki so sodelovali na mundialu v Braziliji, in prav vsi vzorci so negativni. Za zdaj nismo odkrili nobenega primera dopinga,« je dejal D'Hooghe. Fifa je opravila tako krvne kot urinske teste pri vseh 736 nogometaših mundiala pred ali med svetovnim prvenstvom. Le 62 jih Fifa ni testirala pred začetkom SP, jih je pa zato med turnirjem, je pojasnil D'Hooghe.

 

Deli s prijatelji