MUNDIAL

Perfektni nemški stroj proti Messiju in drugim

Objavljeno 12. julij 2014 09.45 | Posodobljeno 11. julij 2014 23.17 | Piše: Rok Tamše

V finalu 20. svetovnega prvenstva se bosta jutri pomerili Nemčija in Argentina.

Argentinci upajo, da bo lovorika za naslov svetovnega prvaka spet njihova. Foto: Reuters

RIO DE JANEIRO – Rio de Janeiro je preplavljen z Argentinci. Gostitelji zgolj nemočno spremljajo, kako njihovi sosedi, največji nogometni tekmeci, z velikimi upi pričakujejo jutrišnji finale svetovnega prvenstva proti Nemčiji na Maracani. Medtem imajo Brazilci le slabo uteho pred tekmo za tretje mesto, ki jo bodo njihovi ljubljenci odigrali že danes proti Nizozemski. Še vedno je namreč v ospredju sramotni poraz iz polfinala z Nemci (1 : 7).

Razočaranje gostiteljev gor ali dol, svetovni nogomet bo jutri dobil nove kralje. Potem ko so pred štirimi leti prestol prvič zasedli Španci, bomo tokrat dobili šampione, ki so že bili na vrhu; Nemčija trikrat in Argentina dvakrat. Za kakšni nogometni velesili gre, priča tudi podatek, da sta obe ekipi skupaj igrali že v devetih finalih SP. Južnoameričani imajo grenak spomin na zadnji mundial, ko je izbrano moštvo vodil Diego Armando Maradona. V četrtfinalu so jih namreč prepričljivo (4 : 0) premagali prav jutrišnji tekmeci v finalu in jih dobesedno ponižali pred očmi svetovne javnosti. Zato v taboru modro-belih gori velika želja po revanši.

Maščevanje za Južno Afriko

»V tem finalu se bomo poskušali izogniti napakam z zadnjega svetovnega prvenstva. Takrat smo prejeli zadetek ob njihovi prvi priložnosti in tako so bili naši načrti uničeni. Od osmine finala do finala so si tekme različne. Odpraviti moramo napake iz prejšnjih dvobojev. Zavedamo se, da ima Nemčija igralce, ki so že dolgo skupaj in igrajo zares dobro. Moramo zmagati, pri tem pa ni pomembno, ali bomo igrali dobro ali ne. Z boljšo igro bomo nadzirali potek tekme, sploh če bomo šli v dvoboj mirnejši. Na tej tekmi smo si želeli sodelovati vse od odhoda iz Buenos Airesa,« je dejal napadalec Sergio Agüero, ki se je v polfinalu vrnil po lažji poškodbi, na 20. SP pa še ni vtisnil vidnejšega pečata.

V Belo Horizonteju, argentinski bazi na tem mundialu, nestrpno pričakujejo, da bo lahko Angel Di Maria treniral na vso moč, potem ko si je poškodoval mišico v četrtfinalnem dvoboju z Belgijo. Njegova hitrost in nepredvidljivost gresta lepo skupaj s sposobnostmi prvega asa Lionela Messija. Tekma s časom bo trajala vse do jutri, ko bodo zdravniki in Di Maria povedali, kakšno je stanje in kaj lahko prispeva na zelenici, kjer bo četa selektorja Alejandra Sabelle odigrala najpomembnejšo tekmo v svojem življenju. Zdaj lahko ovrže ali potrdi tezo, da ne gre zgolj za moštvo, v katerem so Messi in preostali igralci.

Osvojiti to presneto reč

Miroslav Klose, Nemec poljskih korenin, se je pri osmih letih preselil v Nemčijo. To je bilo leta 1986, ko je bila svetovni prvak Argentina. 28 let pozneje uživa v strelskem dosežku, ki ga je dosegel v Braziliji, s 16 goli je najboljši golgeter v zgodovini svetovnih prvenstev. Tudi on je zatresel mrežo v polfinalu, ko je elf povsem potolkel gostitelje turnirja. Zdaj je na vrsti še zadnja naloga za 36-letnega Kloseja, ki se bo po izjemnem plesu v deželi sambe poslovil od izbrane vrste. »Edina stvar, ki me zanima, je, da je moštvo uspešno in da končno dvignemo to presneto reč. Uživam v vsakem trenutku, ki ga preživim na igrišču. Prepuščam se čustvom, saj so to zame posebni trenutki,« je pojasnil Klose.

Na tem turnirju pa je vroč tudi Thomas Müller, ki je s petimi zadetki še vedno v igri za najboljšega strelca turnirja, kar mu je uspelo že pred štirimi leti. Pri komaj 24 letih je za elf na 55 tekmah zabil že 22 zadetkov, na dveh mundialih pa 10. Če bo nadaljeval v tem slogu, bo kmalu ujel Kloseja. »O tem sploh ne razmišljam. Tukaj smo, da osvojimo prvenstvo. Vse drugo je drugotnega pomena,« je dejal Müller in v šali dodal: »Kloseju diham za ovratnik, a imam še veliko časa, da ga ujamem. Miro je neuničljivi delavec, pravi ekipni igralec. Ni boljšega od njega.«

Kakšno presenečenje lahko pripravijo eni drugim, bo ostala neznanka do jutrišnjega začetka tekme ob 21. uri po slovenskem času. Mediji med drugim ugibajo, kaj je med sprehodom po plaži nemškemu selektorju Joachimu Löwu razlagal njegov glavni oglednik Urs Siegenthaler. Šefu je namreč na veliki razdalji od fotografov in snemalcev v pesek zarisal nekaj linij, ki bi lahko kazale na strategijo igre proti Argentini. Potem ko si je Löw vse skupaj dobro ogledal, so načrt zbrisali morski valovi. Osrednji taktični načrt kajpada predvideva tudi, kako zaustaviti Messija. Nemci so si pozorno ogledali drugi polfinale, kjer je to Nizozemcem uspelo zelo dobro, a je potem odločala loterija s kazenskimi streli. Rešitev za Löwa je torej na dlani.

 

Brazilci za Nemčijo, Neymar za Argentino

Brez dvoma bodo Brazilci navijali za Nemčijo, ki velja za favorita tega dvoboja. Ne glede na sramoten poraz v polfinalu si gostitelji ne predstavljajo še enega, morda celo večjega ponižanja v zgolj petih dneh. Da bi namreč Argentinci na njihovih tleh proslavljali naslov svetovnega prvaka. Toda prvi zvezdnik njihove izbrane vrste Neymar, ki je zaradi poškodbe končal turnir v četrtfinalu, meni drugače: »Vedno sem govoril, da si želim v finalu videti Argentino, saj sem pričakoval, da bomo tudi mi tam. Žal se nam ni izšlo. Zdaj bom navijal za svoja prijatelja in soigralca iz Barcelone, Messija in Mascherana. Messi je osvojil že skoraj vse v karieri, zato mu privoščim, da osvoji še to lovoriko.«

 

Dame na finalu

Medtem ko je jasno, da bosta finalni obračun na Maracani s tribune spremljali nemška kanclerka Angela Merkel in brazilska predsednica Dilma Rouseff, ki bo zmagovalcem tudi podelila pokal, je še vprašljiv prihod argentinske predsednice Cristine Fernandez de Kirchner. Nogomet je združil politično razdeljene Argentince, v ozadju sta sicer glavni temi v deželi – porast kriminala in inflacija. Uvrstitev v finale komentirajo vsi mnenjski voditelji, le predsednica, ki je obležala z vnetim grlom, se je zavila v molk. Uspeha nogometašev v tem trenutku noče izkoristiti za lastne politične interese, saj se boji, da se ji bi to vrnilo kot bumerang na volitvah prihodnje leto.

 

Deli s prijatelji