MUNDIAL

Otoški ferplej je padel na preprodaji vstopnic

Objavljeno 10. julij 2014 13.20 | Posodobljeno 11. julij 2014 13.21 | Piše: M. U.

Ray Whelan je glava umazanega posla preprodaje vstopnic na mundialu.

Angleži so izpadli, Britanci so v zaporu. Nič od znanega otoškega ferpleja. Raymonda Whelana, direktorja Match Hospitality, partnerskega podjetja Mednarodne nogometne zveze, je brazilska policija v Riu de Janeiru potegnila iz luksuznega hotela Copacabana Palace, saj je vodja preprodaje elitnih vstopnic za mundial. V hotelu sicer bivajo tudi predsednik Fife Sepp Blatter in drugi žogobrcarski birokrati, a so morali veljaki doživeti škandalozno akcijo prijetja 64-letnega Otočana, ki je (pre)prodajal drage papirje, namenjene prestižnim gostom.

To je počel že od SP leta 2002 na Japonskem in v Južni Koreji, skupaj pa naj bi lopovi, Whelan seveda ni osamljen, v žep spravili nekaj milijonov evrov. Če bi si želel ogledati finalno tekmo v nedeljo na Maracani, ne beograjski, bi moral plačati od 3300 do 5000 evrov, najvišja cena, ki bi jo na črnem trgu zahteval preprodajalec, pa je 11.000 evrov. Nepridipravi naj bi zaslužili do 600.000 evrov na tekmo, brazilska policija pa je za zapahe spravila že enajst ljudi s sumljivo moralo. Delničar Match Hospitality, ta uradno prodaja VIP-vstopnice, je tudi švicarsko podjetje Infront Sports in Media; vodi jo Philippe Blatter, ta pa je... nečak predsednika Fife.

Policija je v Whelanovi hotelski sobi našla 82 vstopnic, namenjenih črnemu trgu, Britancu pa ob obsodbi grozi do štiri leta kehe. Organi reda in miru v portugalsko govoreči državi so posneli 900 telefonskih pogovorov med Britancem in francoskim Alžircem Mohamadoujem Laminejem Fofano, ko sta se menila za umazani posel. Ray, ki je nekdanji agent angleške žogobrcarske legende Bobbyja Charltona, mu je dal vstopnice, Fofana pa jih je prodajal. Zaradi suma vpletenosti so pod lučjo preiskave tudi španska, brazilska in argentinska nogometna zveza. Match Hospitality je plačal 240 milijonov dolarjev za pravice prodaje vstopnic za zadnji dve svetovni prvenstvi, od treh milijonov papirčkov za brazilski mundial je MH dobil 445.500 vstopnic.

Deli s prijatelji