REKREATIVNO JADRANJE

Jadranje ni drago, samo želeti si ga morate

Objavljeno 26. januar 2015 10.14 | Posodobljeno 12. februar 2015 15.11 | Piše: Jakica Jesih
Ključne besede: jadranje

Med Slovenci je zelo priljubljeno rekreativno jadranje.

Barcolana za dinghyje Foto: Jakica Jesih

K zmoti, da je jadranje lahko le drago in za izbrance rezervirano početje, nas kaj hitro navede spremljanje jadralskih spektaklov, kot sta America's Cup in Volvo Ocean Race, ali poletni sprehod po marinah, ko z odprtimi usti in kančkom zavisti občudujemo razkošne jadrnice, ki nas hkrati plašijo z zagonetno opremo na krovu in številnimi tisočaki, ki jih je treba zanje odšteti. A jadranje je lahko tudi zgolj rekreacija – in to zdrava, prijetna in cenovno dostopna!

Jadranje za marsikoga ostaja neuresničen sen: obljuba svobode, vetra v laseh, romantičnih sončnih zahodov in pobega od vsakdanjih skrbi. Na srečo pa se te sanje prav lahko uresničijo, saj jadranje še zdaleč ni nujno povezano z lastništvom jadrnice; sega namreč od povsem turističnega in potovalnega do športnorekreativnega, dnevnega jadranja in seveda športnega na najvišji, tudi olimpijski ravni. Čeprav se ga je (še posebno če imamo resne tekmovalne ambicije) smiselno lotiti že v mladosti, pa lahko lepo napredujemo in postanemo dobri rekreativni jadralci tudi, če se z njim srečamo šele v zrelih letih.

Poletno potovalno jadranje

Razprodane jadrnice, ki jim čarterska podjetja v visoki sezoni še posebno rada zasolijo cene, so dokaz, da Slovenci radi in veliko rekreativno jadramo. K temu nedvomno izdatno pripomore bližina hrvaške obale, ki s svojo naravno raznolikostjo, številnimi urejenimi marinami, živahnimi mesteci in nedotaknjenimi zalivčki (teh je poleti sicer vse manj) ponuja večino tistega, kar si človek na dopustu poželi. Česar ne ponuja, je nekoliko miru in zasebnosti, a tega smo v izobilju deležni pred glavno turistično sezono ali takoj po njej. Tisti, ki se želijo izogniti gneči, prisegajo na majsko in junijsko ter septembrsko in oktobrsko jadranje. Prednost jadranja zunaj sezone je tudi nižja cena najema jadrnice; 36-čeveljsko, na kateri relativno udobno biva osem ljudi, je takrat mogoče dobiti že za okoli 800 evrov na teden. K temu je treba prišteti gorivo (če ne bi pihalo), morebitni strošek privezov in hrano. Če imamo s seboj prijatelja z ustrezim jadralskim znanjem in izpitom za voditelja čolna in nam najema skiperja ni treba doplačati, si je mogoče en teden jadranja zunaj sezone privoščiti že za približno 200 evrov na osebo, ob nekoliko skromnejši porabi vsega naštetega pa lahko odštejemo še manj. Če to primerjamo z različnimi tedenskimi turističnimi paketi, hitro vidimo, da jadranje vendarle ni nujno tako zelo eliten in drag način preživljanja prostega časa. Je pa zagotovo drugačen, bolj povezan z naravo, pustolovski in nepredvidljiv.

Korak naprej v klub

Če vam poletni teden pod jadri ni bil dovolj in bi želeli jadranje nadaljevati skozi ves toplejši del leta, se lahko napotite v bližnji jadralni klub in se pozanimate o njihovi floti plovil ter morebitnih jadralskih tečajih. Številni klubi imajo male jadrnice različnih športnih razredov (olimpijskih in neolimpijskih), in če se jim boste pridružili, vam bodo v zameno za simbolično članarino in kakšno oddelano uro v klubu z veseljem posodili barko in vas poučili o osnovah. S prejadranimi miljami boste odkrili, kaj vas zanima in privlači; bi želeli jadrati sami ali v dvoje? Vas zanima jadranje na malih barkah ali na večjih, s polno posadko? Bi se radi udeležili kakšne regate ali jadrali zgolj rekreativno in bolj ležerno? V skladu z željami in ambicijami si boste utirali pot naprej.

Če boste lepo napredovali in pokazali željo po tekmovalnem jadranju, vas bodo hitro opazili in začeli vabiti v različne športnorekreativne posadke. Morda nekoliko sprto z logiko, a vendarle resnično je dejstvo, da je običajno na voljo več jadrnic kot izurjenih jadralcev, ki bi imeli čas sodelovati na številnih regatah, ki jih klubi skozi celotno regatno sezono organizirajo tudi v slovenskem morju. Številne izkušene posadke zato v svoje roke rade vzamejo celo popolne jadralske začetnike, če ti le pokažejo dovolj želje in navdušenja, in jih naučijo vsega, kar potrebujejo za uspešno udeležbo na regatah. Strošek? Če niste z obale, si boste morali plačati prevoz, prej ali slej pa se boste najbrž včlanili tudi v njihov klub. A vseeno gre pri tem za dober posel, če upoštevamo, da boste tako številne vikende preživeli pod jadri, ob tem pa boste dobili še brezplačno šolanje.

Športnorekreativni dogodki

Najvišji nivo športne rekreacije za jadralce na potovalnih jadrnicah pri nas je Pokal Slovenije, serija približno devetih regat na leto, na katerih se zbere in pomeri povprečno okoli petdeset bark. Tekmuje se v odprtem razredu, kar pomeni, da se (z nekaj manjšimi omejitvami) regate lahko udeleži pravzaprav vsaka posadka, ki si tega želi. Ker so si jadrnice zelo različne, so po velikosti in karakteristikah razvrščene v razrede (eden je namenjen tudi regatnim jadrnicam, saj običajno sodeluje tudi nekaj takšnih), kar prispeva k poštenemu boju in končnim uvrstitvam.

V Sloveniji je zelo aktivno tudi združenje jadralcev na rekreativnem monotipnem športnem dvosedu fireball, za katerega smo prav v Portorožu septembra 2013 uspešno gostili evropsko in svetovno prvenstvo. Že nekaj let se pod okriljem Monocupa zbirajo in na rekreativnih regatah jadrajo privrženci slovenske jadrnice razreda seascape18, svoje regate pa organizirajo tudi jadralci na flying juniorjih – če omenimo samo tiste najbolje obiskane. Lani je bila prvič organizirana tako imenovana Barcolana za dinghyje, regata, ki je v Piranski zaliv privabila športne in rekreativne jadralce na kar 63 malih jadrnicah v 12 različnih razredih. Zelo priljubljeni zvrsti rekreacije, ki ju poganja veter, pa sta seveda tudi jadranje na deski in zadnja leta vse bolj priljubljeno kajtanje; srfarji se vsako leto zberejo na Piranji, ki v Portorož poleg najboljših tekmovalcev privabi tudi številne rekreativne jadralce.

Deli s prijatelji