NORDIJSKA KOMBINACIJA

Frenzel ponovno olimpijski prvak

Objavljeno 14. februar 2018 08.57 | Posodobljeno 14. februar 2018 14.15 | Piše: STA, T. K.
Vid Vrhovnik je tek začel dve minuti in 41 sekund za vodilnim po skokih. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

PJONGČANG – Nemec Eric Frenzel je ubranil naslov na olimpijski tekmi nordijskih kombinatorcev po skoku in teku na 10 kilometrov v Pjongčangu (24:51,4). Drugi je bil Japonec Akito Watabe s 4,8 sekunde zaostanka, bron je osvojil Avstrijec Lukas Klapfer (+18,1).

Vid Vrhovnik je bil 28. (+2:28,5), drugi slovenski predstavnik Marjan Jelenko pa 44. (+5:17,1).

Z odličnim tekom do naslova prvaka

Devetindvajsetletni Frenzel, ki je bil nosilec nemške zastave ob odprtju olimpijskih iger, je bil po skoku peti, nato pa je z izvrstno tekaško predstavo v prvi od treh končnih odločitev nordijskih kombinatorcev ponovil uspeh izpred štirih let v Sočiju.

Po skakalnem delu, na vrstni red je ponovno krepko vplival spremenljiv veter, je sicer vodil Avstrijec Franz-Josef Rehrl. Skočil je 112 metra in za 1,5 metra zgrešil rekord skakalnice. Norvežan Jarl Magnus Riiber je tek začel 15 sekund za njim, Watabe 28 sekund, Klapfer 32, Frenzel pa 36. Ta si je s 106,5 metra dolgim skokom lepo tlakoval pot do vrha, četudi je za njim neprepričljiva sezona v svetovnem pokalu z eno samo zmago.

Frenzel je na tekaški progi zelo hitro ujel Watabeja in Klapferja, trojica pa se je po 3,5 kilometra nastopa pridružila še Rehrlu in Riiberju povsem na čelu. Rehrl ni mogel slediti ritmu in je nazadoval na 13. mesto, tako kot pred štirimi leti v Rusiji pa je Frenzel napadel Watabeja v zadnjem kilometru in tudi tokrat uspešno zaključil olimpijsko preizkušnjo. S tem je postal šele tretji v zgodovini svojega športa, ki je vsaj dvakrat zapored osvojil zlato olimpijsko medaljo v tej disciplini kombinacije. Pred njim je to uspelo Norvežanu Johanu Groettumsbratenu (1932 in 1936) ter vzhodnonemškemu reprezentantu Franku Wehlingu (1972, 1976 in 1980).

Frenzel: To je neverjeten dosežek 

»Zame je ta dosežek neverjeten. V zadnjih metrih sem lahko celo malo užival. Ne morem pa vsega skupaj zajeti tako, kot se je na koncu razpletlo. Zadnji tedni so bili namreč zame zelo težki, po taki sezoni, kot jo imam, je uspeh še večji, kot je bil v Sočiju,« je dejal Frenzel. Njegov rojak Johannes Rydzek, lani je na svetovnem prvenstvu osvojil štiri zlate medalje, je bil peti, 11. mesto po skoku pa je bilo preveč, da bi se lahko tokrat vmešal v boj za sam vrh.

Vrhovnik zadovoljen z uvrstitvijo

Vrhovnik je bil po skoku 27. (92,5 m/90,4 točke) in je tek bo začel dve minuti in 41 sekund za vodilnim po skokih, Jelenko pa je bil 46. (73,5/60,4). Jelenko je skočil v zelo slabih vetrovnih razmerah in je bil predzadnji med uvrščenimi, na tekaško progo pa je šel štiri minute in 41 sekund za Rehrlom ter prehitel skupno štiri tekmovalce.

»Za boljšo uvrstitev mi je zmanjkalo nekaj sreče pri vetrovnih razmerah, čeprav sem imel še dobre glede na Marjana. Po skoku, s katerim seveda nisem bil zadovoljen, sem pogledal startno listo in videl, da so kiksali nekateri boljši tekači. Rekel sem si, da bo zelo v redu, če bom ostal med najboljših 30, a sem se v teku nato zelo dobro počutil, imel odlične smuči, tako da sem začel razmišljati, da bi lahko celo kakšno mesto pridobil, še posebej, ker mi je šlo na roke dejstvo, da sem tekel v veliki skupini. A žal na koncu nisem imel najboljšega položaja in v skupini sem ostal v ozadju. A 28. mesto zame sploh ni slab rezultat, tako da sem načelno zelo zadovoljen,« je po tekmi dejal Vrhovnik.

Deli s prijatelji