NORDIJSKI KOMBINATORCI

Vse odmisliti in uživati

Objavljeno 06. februar 2014 08.09 | Posodobljeno 07. februar 2014 08.10 | Piše: Marko Uršič

Marjan Jelenko bo vodil slovensko trojico, vso opremo, ki so jo nabavili, pa so prilagodili razmeram v Sočiju.

Nordijski kombinatorec Marjan Jelenko bi bil na OI zadovoljen z uvrstitvijo med 15 najboljših. Foto: Reuters

Si zamišljate, da bi Peter Prevc najprej skočil, nato pa na smučkah pretekel še deset kilometrov? No, to počne Marjan Jelenko, ki bo, skupaj z Gašperjem Berlotom in Mitjo Oraničem, Slovenijo na zimskih olimpijskih igrah zastopal v nordijski kombinaciji. Nekdanji mladinski svetovni prvak iz leta 2011 in podprvak s tekmovanja v Estoniji je že udomačen v tej norveški pogruntavščini, 22-letni Zrečan pa je bil denimo v letošnjem svetovnem pokalu posamično najboljši, deseti, ravno na prvi tekmi sezone v finskem Kuusamu. Ravno zato bo na olimpijskem prazniku v Sočiju iskal vsako priložnost za preboj proti vrhu, po drugi strani pa se seveda zaveda, da je takšnih ambicioznežev polno tudi v drugih reprezentancah.

Kako pa se znebiti živčnosti na dan olimpijskih tekem? Ravno na točno določeni datum moraš biti kar najbolje nabrušen, posamična nastopa pa bodo Jelenko in tovariši opravili na Rdeči Poljani oziroma skakalnem središču RusSki Gorki in v tekaškem centru Laura. »Moram reči, da bo zelo težko. Najbolje je, da poskušaš vse odmisliti, uživati v tekmi, narediti tisto, kar znaš, se sprostiti, in potem pride rezultat. Vemo pa, da bo na takšni tekmi resnično zelo težko, a upam, da nam bo uspelo,« meni Jelenko. Pa že prežvečena zgodba, Soči in bližnja tekmovališča so ob Črnem morju, prav v letoviškem mestu je celo subtropsko podnebje. Kako bodo vdori toplega zraka z morja in njegovo mešanje z gorskim vplivali na razmere za nordijske kombinatorce? Šlo bo vendarle za smučino na skakalnici in tisto tekaško. »Zdi se mi, da nas na skakalnici niti ne bo toliko motilo, ker imajo umetno hlajene smučine. Bo ledena, tam ni skrbi. Na tekaških smučeh pa bo kar zapleteno. Zelo pomembne bodo smuči, maže, sploh v teh toplih razmerah. Če smučka ne steče, če je proga tudi mehka, gre energija v prazno, zelo se utrudiš, tako da bo treba biti zelo pozoren. Serviserja bosta morala dobro opraviti nalogo, smo pa vso opremo, ki smo jo letos kupili, prilagodili olimpijskim igram. Tako da imamo za Soči dosti materiala.«

Ne, Jason tokrat ne

Pri favoritu za olimpijski posamični tekmi pa nas Jelenko ni podprl pri naši izbiri. Mi stavimo na Francoza Jasona Lamy-Chappuisa, olimpijskega zmagovalca iz Vancouvra in lani na nordijskem svetovnem prvenstvu v Italiji kar trikrat zlatega in enkrat bronastega, izbor člana SSK Velenje pa je padel na vodilnega v svetovnem pokalu, Nemca Erica Frenzla. »Ne, Lamy-Chappuis ne bo prevladoval, tokrat pa ne. Pričakujem, da bo kar Frenzel, potem so tukaj štirje Norvežani, od katerih lahko vsak zmaga. Zame so to bolj izraziti favoriti. No, niti Jasona ne moremo kar odpisati. Je kar več favoritov, moram reči, da bosta zelo zanimivi tekmi.« S kakšno uvrstitvijo pa bi bil Marjan Jelenko osebno zadovoljen? »Bil bi zadovoljen, če bi tekmoval tako, kot sem do zdaj v svetovnem pokalu. Če bi se denimo uvrstil med prvih petnajst, dvajset,« je sklenil nordijski kombinatorec.

Deli s prijatelji