Z ROKO V ROKI

Osamosvojitev pod koši

Objavljeno 27. februar 2018 14.34 | Posodobljeno 27. februar 2018 14.34 | Piše: Drago Perko

Slovenski košarkarski prvoligaši bi imeli podjetje za vodenje lige. Klubi bi bili solastniki, sami bi razporejali sponzorska sredstva.

Bo na tekmah v prihodnje več gledalcev? FOTO: kzs.si
LJUBLJANA – Slovenska košarka na reprezentančni ravni še nikoli ni imela tako dobrih izidov, kot jih ima pod predsedovanjem Mateja Erjavca. Ta je pred dnevi napovedal, da bo še enkrat kandidiral za predsednika, volitve bodo 15. marca. Če bo vnovič izvoljen, se bo moral soočiti tudi z željami prvoligašev. »V pripravi in usklajevanju je dokument z naslovom Zasnova osamosvojitve prve košarkarske lige za moške, ki ga pripravljajo skupaj, v sodelovanju med KZS in Združenjem Lige NKBM. V glavnem to pomeni preoblikovanje Združenja Lige NKBM v podjetje (d. o. o.). Desetero slovenskih prvoligašev bi se organiziralo v samostojnem subjektu, in sicer namesto prek Združenja klubov 1. SKL na način podjetja, natančneje kot družba z omejeno odgovornostjo (d. o. o.). Klubi bi si lastništvo v podjetju razdelili po desetinah, torej da bi vsak prvoligaš prejel po 10 odstotkov lastniškega deleža, ob čemer bi klub, ki bi izpadel oziroma klub, ki bi zapustil prvoligaško druščino, svoj delež predal klubu, ki bi ga v slovenski klubski eliti zamenjal,« je pojasnil Kristijan Novak, predsednik združenja, ki meni, da obstoječa situacija pač ni optimalna.

Finančna podpora
Projekt prvoligašev naj bi finančno podrlo tudi podjetje Sixt, precejšnji zagovorniki osamosvojitve pa so somišljeniki iz klubov Rogaška, Zlatorog, Helios Suns in Sixt Primorska.

 

Avtonomija in sodelovanje


»Menimo namreč, da moramo še naprej delovati z roko v roko s krovno košarkarsko organizacijo, a kljub temu z jasno opredeljenim statusom, ki bo prvoligašem zagotavljal avtonomno odločanje o tekmovalnem sistemu, zagotavljanje in delitev finančnih sredstev za delovanje tekmovanja, postavljanje kriterijev za uvrščanje klubov v mednarodna tekmovanja, dogovore s sodniško organizacijo o pogojih sojenja ter dela tehničnih delegatov, pogajanja, povezana s pravicami za prenose dvobojev na TV ter sodobnih spletnih platformah. Želimo si tudi nadaljnje sodelovanje pri licenciranju, skupnih akcijah ter iskanju skupnih rešitev za lepšo prihodnost elitnega slovenskega klubskega košarkarskega tekmovanja,« Novak napoveduje novo strategijo. »Ne gre za odcepitev združenja, ampak za preoblikovanje v podjetje, ki bi vodilo ligo,« poudari Novak, ki upa, da se v teh tednih reši tudi pereče sodniško vprašanje. »V Združenju Lige NKBM upamo na dogovor do 30. aprila,« se nadeja sogovornik. Iz krovne zveze smo prejeli diplomatski odgovor: »Projekt je v začetni fazi, zato smo se sodelujoči dogovorili, da bi bilo prezgodaj javno komentirati njegovo vsebino, saj si želimo najprej vsi deležniki doreči skupni imenovalec in smer, v katero se bo prenova razvila. KZS predvsem veseli dejstvo, da potekajo takšni pogovori in pri njih z veseljem sodeluje, saj si želi prispevati k izboljšanju položaja klubov v slovenski košarki.« 
Deli s prijatelji