Predstavitvena informacija
PO DRAMI

Fabjanova bo zastavo nosila tudi za Faka

Objavljeno 31. januar 2018 13.07 | Posodobljeno 31. januar 2018 13.07 | Piše: Miha Šimnovec

Žan Košir napovedal napad na osem kolajn na OI v Pjongčangu.

Fabjanova bo zastavo nosila tudi za Faka
Na sliki Vesna Fabjan. Novinarska konferenca reprezentantov v smučarskem teku v Ljubljani, 14. februar 2017 [Ljubljana,smučarski teki,Ljubljana,novinarske konference,Vesna Fabjan,portreti] FOTO: Leon Vidic/delo

LJUBLJANA – Ljubitelji športa in (osebni) navijači so izbrali: na slovesnem odprtju zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu (v petek, 9. februarja) bo slovensko zastavo nosila Vesna Fabjan. Izkušena smučarska tekačica je v sila izenačenem spletnem glasovanju na družabnem omrežju nacionalnega radia zbrala 404 glasove, le šest več kot hokejist Mitja Robar, ki je ostal njen edini tekmec v boju za zastavonošo, potem ko je biatlonec Jakov Fak zaradi neumestnih komentarjev anonimnežev, ki imajo težave še sami s sabo, odstopil od kandidature.

Fabia, kakor tudi kličejo skoraj 33-letnico iz Spodnje Besnice pri Kranju, je torej zmagala po podobno razburljivem sprintu, kakršnega je pred štirimi leti uprizorila v Sočiju, kjer si je z bronasto kolajno na OI pritekla največji uspeh v karieri. »Izid pri glasovanju je bil res tesen, baje je bil fotofiniš,« se je pošalila Fabjanova, ponosna, ker jo je doletela takšna čast, da bo kot prva pripeljala slovensko reprezentanco na Olimpijski stadion v Pjongčangu. Ob tem ni mogla mimo tega, kar se je v zadnjih dneh dogajalo okrog Faka, zato je pribila, da bo zastavo nosila tudi za biatlonca iz Mrkopalja nad Reko, za katerega upa, da si bo pritekel in pristreljal svoje drugo odličje na OI po Vancouvru 2010, kjer se je še kot član hrvaške reprezentance ovenčal z bronom v sprintu na 10 km.

V boj po jubilejno 20. kolajno

Slovenski športniki so doslej na največjem zimskem tekmovanju osvojili 19 žlahtnih kovin, s prvo se je v zgodovino vpisal Jure Franko, ki je leta 1984 v Sarajevu zablestel z drugim mestom v veleslalomu. Za (datumsko) zadnji dve je poskrbel deskar na snegu Žan Košir, ki je pred štirimi leti v Sočiju navdušil s srebrno in bronasto kolajno v paralelnem slalomu in veleslalomu. Iz Rusije so se sicer naši asi vrnili domov s kar osmimi odličji, in to bo težko ponoviti. Toda 33-letni Tržičan verjame, da je takšna bera dosegljiva tudi v Južni Koreji. »Glede na to, kako v zadnjih vikendih padajo stopničke, res ne vem, zakaj jih ne bi spet osvojili toliko,« je Košir napovedal napad na osem kolajn tudi v Pjongčangu. Od Bogdana Gabrovca, prvega moža Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), ki je pred časom potrdil, da se bo na naslednji volilni skupščini potegoval za nov predsedniški mandat, tokrat nismo dobili konkretnejše napovedi. Je pa prepričan, da bomo veseli in zadovoljni z izkupičkom. »V pravzaprav vseh panogah so naši športniki sposobni doseči dobre izide,« je poudaril 64-letni Korošec in ponovil, da je na olimpijskih igrah sleherna uvrstitev do desetega mesta vrhunska. Tako visoko lahko po njegovem poseže večina slovenskih tekmovalcev. »Na to navsezadnje kažejo zadnji dosežki v večini panog,« je optimističen Gabrovec, pri čemer je opozoril, da se bodo korejske preizkušnje za vse začele z ničle, da se bodo naši športniki spopadli tudi z bremenom časovne razlike in da je azijski sneg vendarle malce drugačen kot v Evropi.

Petkovo potovanje ni ogroženo

Na ponedeljkovi predstavitvi slovenske olimpijske delegacije je sicer manjkal vodja reprezentance Franci Petek, ki nam je včeraj potrdil, da se njegovo koleno po nepredvidenem kirurškem posegu dobro celi, tako da njegovo potovanje v Pjongčang ni ogroženo. Kar zadeva naše športnike, si predvsem želi, da bi tekmovali v skladu s svojimi sposobnostmi, da bi ostali potrpežljivi in da ne bi izsiljevali rezultatov. »Treba je poudariti, da vsi športniki trenirajo leta in leta, da bi bili maksimalno pripravljeni prav na OI. Kolajn na njih se ne da načrtovati in nikakor niso samoumevne, ampak se morajo preprosto zgoditi. Kakor rekordi,« je pojasnil 46-letni Leščan, nosilec slovenske zastave na OI leta 1992 v Albertvillu.

Deli s prijatelji