ČUDEŽNI ZASUK

Vijoličnim je Mariborčan dopovedal, da je konec

Objavljeno 01. december 2017 08.30 | Posodobljeno 01. december 2017 08.30 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Olimpije so v četrtfinalu pokalnega tekmovanja izločili Maribor. Boj največjih rivalov na slovenski sceni se nadaljuje v prvenstvu.

Slavje zmajev ob zadetku Roka Kronavetra, ki je razblinil sanje Mariborčanov po preobratu. FOTO: MP Produkcija

MARIBOR – Samo 3000 privržencev nogometašev Maribora je na stadionu Ljudski vrt resnično verjelo v čudežni rezultatski zasuk na povratni četrtfinalni tekmi pokalnega tekmovanja proti ljubljanski Olimpiji, ki je imela iz prve tekme visoko prednost (3:0). Z izpadom se je očitno vnaprej sprijaznil tudi športni direktor slovenskih prvakov Zlatko Zahovič, ki ga ni bilo na klopi ob trenerju Darku Milaniču. (»O tem se odloča sam. Vprašajte njega, zakaj ga ni bilo« je dejal Milanič). V preobrat je verjelo tudi moštvo vijoličnih, a le do 44. minute, ko je po podaji Andresa Vombergarja izenačujoči gol zabil Mariborčan v zeleno-belem dresu Rok Kronaveter, potem ko se je žoga odbila od hrbta Damjana Boharja in prevarala Jasmina Handanovića. Veliki upi Štajercev so bili pod Kalvarijo živi le 29 minut, potem ko je v 15. minuti za gostitelje zabil Gregor Bajde. Po izenačenju so bili vsi napadalni poskusi Maribora nevarni kot kamilica.

Drugi polčas brez smisla

Olimpija je po zaostanku ostala mirna, kompaktna in agresivna, trener Igor Bišćan je z dvema klasičnima napadalcema od prve minute (ob Vombergaju še Issah Abass) pokazal pogumno držo in zmagovalno mentaliteto. »Bilo je pričakovano, saj smo imeli dober rezultat s prve tekme. Malo nas je zaskrbel prvi gol, ampak mislim, da smo bili vseeno dovolj čvrsti v obrambi, nasprotniku nismo dopuščali igre. Potem smo zadeli in odgovorili na vprašanje, kdo gre naprej. Igrali smo dobro, naredili veliko v tej tekmi, fantom moram čestitati za prepričljivo napredovanje v polfinale,« je dejal 39-letni hrvaški strokovnjak, ki je bil zadovoljen tudi s prispevkom Vombergarja. »V prvem polčasu je bil Maribor kar dober, mi pa smo v pravem trenutku zadeli. V nadaljevanju smo jim vsilili svoj ritem igre in uspelo nam je,« je dejal Vombergar, ki je po dolgi odsotnosti zaradi poškodbe spet zaigral v prvi postavi.

Izkušeni branilec Maribora Mitja Viler je bil brez dlake na jeziku: »Naš začetek je bil dober. Dogovorili smo se, da bomo nadaljevali pametno. Toda v najslabšem možnem trenutku smo prejeli zadetek, in še to po našem kotu, kar je za ekipo, ki ima za sabo številne močne tekme, nedopustno. V drugem polčasu vse skupaj ni imelo več nobenega smisla.« Trenerju Milaniču kajpada ni vseeno, da je s svojimi varovanci že jeseni ostal brez prve možne lovorike. »Pokazalo se je, da je bil zaostanek iz prve tekme prevelik. Začeli smo dobro, prevzeli pobudo, ustvarjali proti zaprti postavitvi nasprotnika, bili v enem trenutku nepazljivi in dobili gol po naši prekinitvi. Škoda, ker nas je zadetek gostov še bolj oddaljil od cilja, in skoraj nemogoče je bilo v tej fazi narediti preobrat. Verjeli smo, da lahko, a ni nam uspelo, gremo dalje,« je bil jedrnat šef vijoličnih. Žreb polfinalnih parov tako ob Olimpiji pričakujejo še pri Gorici, Celju in Aluminiju. Tekmovanje se bo nadaljevalo spomladi. N


Huda poškodba Mešanovića

Napadalec Maribora Jasmin Mešanović, ki je v igro vstopil v drugem polčasu, se je v 77. minuti v trku z vratarjem Olimpije Aljažem Ivačičem huje poškodoval. Že včeraj je moral na operacijo zlomljene kosti nad očesom, tako da letos ne bo več nosil vijoličnega dresa. Maribor čakata še dve prvenstveni tekmi z Gorico in Aluminijem doma ter vmes še zadnja tekma lige prvakov. V sredo, 6. decembra, bo v Ljudskem vrtu gostovala Sevilla.

 

Deli s prijatelji