NOGOMET

Vijolični bodo lizali rane, derbi za Evropo v N. Gorici

Objavljeno 15. april 2017 09.15 | Posodobljeno 15. april 2017 09.18 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora po nizu skromnih rezultatov drevi gostujejo pri Rudarju. Domžale in Olimpija iz ozadja računajo na zmanjšanje točkovnega zaostanka.

Kapetan Gorice Alen Jogan bi soigralci danes rad trasiral pot za evropsko sceno. Foto: Tadej Regent

Če bodo napadalci vodilnega Maribora tudi v 29. krogu Prve lige Telekom Slovenija predstavili podobno neučinkovitost kot v zadnjih štirih tekmah, bo njihova prednost pred najbližjima zasledovalcema, Domžalami in Olimpijo, skopnela. Vijolični danes gostujejo v Velenju, kjer je bil Rudar praviloma trd oreh za favorizirane goste. Maribor je ranjen zaradi izpada iz pokalnega tekmovanja, na katerem je bila boljša ljubljanska Olimpija. Knapi bodo torej naleteli na razočarane in hkrati jezne tekmece, ki nameravajo v finišu prvenstva v velikem slogu osvojiti prvenstveno lovoriko. Toda svojo računico imata tudi vodilna golgeterja Rudarja Dominik Glavina (15 golov) in John Mary (13), ob tem pa je Rudar po seriji porazov nanizal dve zmagi v gosteh in je spet bolj pogumno moštvo. Knapi danes iz hvaležnosti za njihovo pomoč vabijo vse gasilce iz okoliških društev, da si brezplačno ogledajo dvoboj z uglednimi gosti.

Kazen za Maribor in Olimpijo

Razgreti navijači so spet zaposlili disciplinskega sodnika NZS Romana Roglja, ki je po pokalni tekmi med Mariborom in Olimpijo v sredo v Ljudskem vrtu kaznoval oba kluba. Zaradi vseh nepravilnosti bo Maribor moral plačati kazen v skupni višini 5950 evrov, Olimpija pa 2500 evrov. Na tekmi so pripadniki organizirane domače navijaške skupine Viole med drugim večkrat žaljivo skandirali nasprotni ekipi in njenim navijačem, razvili tri transparente z žaljivo vsebino, prižgali osem bakel, nato še deset, pri čemer so dve odvrgli v ograjeni del igrišča, na igralno površino so prav tako odvrgli več drobnih predmetov ter ogromno papirnatih trakov, zaradi česar je bila tekma minuto in pol prekinjena. Tudi navijači Olimpije so razgrajali v podobnem slogu. 

V Novi Gorici bo mali derbi v boju za četrto mesto, kjer je za zdaj Gorica s štirimi točkami naskoka pred Celjani, ob zmagi v današnjem medsebojnem obračunu pa bi bili varovanci trenerja Mirana Srebrniča v lepi prednosti. »Tekma s Celjem bo ena pomembnejših, kajti obe ekipi se borita za Evropo. Nam bi zmaga pomenila zelo veliko, saj bi se oddaljili na sedem točk razlike, kar bi bila pred zadnjimi sedmimi tekmami lepa prednost. Gremo na zmago, upamo, da tri točke ostanejo doma. Cilj je vedno, da zadetka ne dobiš. Niti 0:0 ni slab rezultat, toda kot sem rekel, nas zmaga zelo zanima,« je odločen vratar Gorice Gregor Sorčan. Težko je oceniti, kdo je pod večjim pritiskom – »lovec« ali »plen«? »Nobenega pritiska ni. Vemo, da je Gorica trenutno v zelo dobri formi, ampak smo navsezadnje tudi mi v dobri formi. V tem delu prvenstva še nismo izgubili tekme in v Novo Gorico lahko gremo samozavestno po tri točke. Obe ekipi si želita četrtega mesta in pričakujemo zelo dobro, trdo tekmo, prav zato se je veselimo,« je pojasnil branilec Celja Tadej Vidmajer. Goričani bodo pogrešali poškodovanega vezista Roka Grudino, vprašljiva je še pripravljenost drugega vezista Jana Humarja. Celjski trener Igor Jovičević ne more računati na kaznovanega stebra obrambe Elvedina Džinića. V taboru Gorice ima blagodejni učinek vest, da sta s klubom za eno leto podaljšala pogodbi dva izmed ključnih branilcev, kapetan Alen Jogan in Uroš Celcer. Preostale tri tekme bodo na velikonočni ponedeljek, še najbolj negotov razplet se zdi tisti v Kidričevem med Aluminijem in Koprom. Pari 29. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije: Gorica – Celje (glavni sodnik Bojan Mertik; danes ob 18. uri), Rudar – Maribor (Asmir Sagrković; danes ob 20.15), Aluminij – Koper (Darjan Kovačič; v ponedeljek, 17. aprila, ob 16. uri), Domžale – Krško (Roman Glažar; v ponedeljek, 17. aprila, ob 18. uri), Olimpija – Radomlje (Dejan Balažič; v ponedeljek, 17. aprila, ob 20.15).

 

Deli s prijatelji