PRED OBRAČUNOM

Veliko opozorilo pred tekmo s Celticom

Objavljeno 18. avgust 2014 12.14 | Posodobljeno 18. avgust 2014 12.14 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Celja so v 5. krogu državnega prvenstva presenetili slovenskega prvaka iz Maribora.

V Ljubljani je Olimpijin Andraž Šporar ukrotil žogo in Velenjčane. Foto: Aleš Černivec

Na visok poraz Maribora pred pomembno evropsko preizkušnjo s škotskim Celticom v kvalifikacijah za ligo prvakov lahko gledamo iz dveh zornih kotov. Po eni strani so Mariborčani proti Celju dobili poučno lekcijo, ki je strnila njihove vrste in poslala jasno sporočilo, da mora biti pristop na vsaki tekmi, sploh pa v mednarodnem tekmovanju, na najvišji možni ravni. Vijolična mobilizacija je tako popolna, po drugi strani pa obstaja pomislek, da je samozavest slovenskega prvaka le nekoliko načeta. V mestu ob Savinji se je namreč spet izkazalo, da šepa realizacija priložnosti pred tekmečevi vrati, napačna ocena leta žoge Jasmina Handanovića pri prvem zadetku že na začetku tekme pa je spet dala vetra v jadra kritikov Mariborovega čuvaja mreže. Privoščil si je namreč nedopusten spodrsljaj. »Vse na tej tekmi je bilo proti nam. Pri prvem zadetku je fant poslal predložek in zadel vrata. Njihov vratar je bil najboljši igralec tekme, žoga ga je preprosto zadela. Fantom ne morem ničesar očitati, odgarali so svoje predvsem v drugem polčasu. Takšna tekma se pač zgodi,« je dejal športni direktor Maribora Zlatko Zahovič, trener Ante Šimundža pa je po svoje poskušal nevtralizirati razočaranje: »Slab dan se pripeti tudi ekipam, ki so večje od nas. Če bi prevladovalo mnenje, da ena tekma lahko pokvari vse tisto dobro, kar so fantje doslej opravili, potem to ne bi bilo resno. Tudi iz te tekme moramo izvleči pozitivne stvari in nadaljevati zelo ambiciozno.«

Glavni preizkus sezone za vijolične sledi v sredo na prvi tekmi play-offa za ligo prvakov v Ljudskem vrtu; Celtic je sicer v soboto v svoji drugi tekmi letošnjega škotskega prvenstva doma premagal Dundee United s 6:1. »Ta poraz je pravzaprav prišel v pravem trenutku. Ustvarila se je namreč fama, da je Maribor proti Celticu favorit. Celtic sicer ni velik favorit v našem dvoboju, a moramo spoštovati njegovo tradicijo, lovorike, dejstvo, da je redni udeleženec lige prvakov, in da je pred dvema letoma premagal Barcelono in se uvrstil v naslednji krog tekmovanja. Če bomo šli v tekmo s takšnim razmišljanjem, imamo dosti možnosti za skupno zmago. Jaz sem optimist,« pravi Zahovič.

Celjani so z drugo zaporedno odmevno zmago (v prejšnjem krogu so slavili v Kopru) proti izrazitemu favoritu na papirju skupaj z vodilnimi Domžalami, ki so zmagale še petič zapored brez prejetega gola, hit uvodnega dela državnega prvenstva. Rumeno-modri iz obeh mest so razigrani, učinkoviti in vse bolj samozavestni. »Občutki po zmagi so izjemni. V prvi vrsti bi čestital svojim igralcem, seveda pa bi se rad zahvalil tudi fantastični publiki, ki nas je v izjemnem številu podprla na Areni Petrol. Menim, da smo prikazali všečno in agresivno igro, zadeli smo v pravih trenutkih in na koncu je bilo to dovolj za odmevno zmago. Kljub temu pa še vedno stojimo trdno na tleh, še naprej se bomo ukvarjali sami s seboj in tudi v prihodnje bomo poskušali igrati agresiven in napadalen nogomet, ki bi bil zanimiv za vse ljubitelje nogometa,« ostaja realen celjski trener Simon Rožman.

Poplava rdečih kartonov

Izidi 5. kroga Prve lige Telekom Slovenije – Zavrč : Luka Koper 1:0 (1000 gledalcev; Nikola Šafarić 80 m - 11m; rdeči karton za Matijo Kristića v 71. minuti pri Zavrču), Celje : Maribor 3:1 (3000 gledalcev; Tilen Klemenčič 2., Sunny Omoregie 26., Gregor Bajde 54.; Blaž Vrhovec 86.-avtogol; rdeči karton v 31. minuti za Mariborčana Željka Filipovića), Olimpija : Rudar 2:0 (500 gledalcev; Aleksandar Rodić 6., Nik Omladič 79.; rdeč karton za Alena Bukška v 79. minuti pri Rudarju), Domžale : Krka 2:0 (600 gledalcev; Sasha Aneff 56., Uroš Korun 87.; rdeči karton za Krkaša Danijela Rašića v 25. minuti), Gorica : Radomlje (sinoči). Vrstni red: Domžale 15 točk, Zavrč 12, Olimpija (dve tekmi manj) 9, Celje 9, Maribor (tekma manj) 9, Luka Koper (tekma manj) 6, Rudar 3, Krka 3, Gorica in Radomlje (oba tekma manj) 0. 

Deli s prijatelji