MALI NOGOMET

V Jelovčevem Vrsarju si znova želijo odličja

Objavljeno 11. maj 2015 13.58 | Posodobljeno 15. maj 2015 19.31 | Piše: Drago Perko

Konec septembra bo evropsko prvenstvo rekreativnih malonogometašev na Hrvaškem, kjer bodo varovanci selektorja Braneta Kerčmarja branili črnogorsko srebro. Jedro reprezentance je znano, nekaj prostih mest bo zapolnjenih po državnem prvenstvu.

Slovenski rekreativci so evropska velesila. Foto: MZS - Malonogometno združenje Slovenije

Slovenska malonogometna reprezentanca, zbrana iz rekreativnih igralcev, je lani presenetljivo zasedla drugo mesto na evropskem prvenstvu v Črni gori, kjer je v finalu priznala premoč Romunom. Letos bi varovanci selektorja Braneta Kerčmarja radi vsaj podobno tako visoko, priprave pa so se že začele.

Očitno je Balkan usojen evropskim prvenstvom za rekreativce, ki v igri šest na šest merijo svoje moči. Pred dvema letoma se je igralo v Grčiji, lani v Črni gori, letos pa se bodo najboljši s stare celine zbrali v hrvaškem Vrsarju, brcalo se bo med 21. in 27. septembrom. »Prvega maja smo se zbrali in odigrali dve tekmi v Krajni, v občini Tišina. Na prvi smo veterani s 4:2 ugnali ekipo KMN Krajna , na drugi pa je naša članska reprezentanca premagala Radence s 7:1,« pove selektor Kerčmar, Ljubljančan, ki že več kot 30 let v glavnem mestu vodi ekipe v rekreativni ligi.

Za selektorja je bil izbran pred lanskim evropskim prvenstvom, v sedlu ostaja tudi letos. S prvo letošnjo preizkušnjo je zadovoljen, ogrodje reprezentance je znano, nekaj prostih mest pa še na voljo. »Morda imamo po Sloveniji boljše igralce, kot jih imam v izbrani vrsti, a štejeta vzdušje in odnos, ki ga premoremo,« pravi selektor, ki bo štiri prazna mesta popolnil šele po domačem državnem prvenstvu. »Konec junija si bom ogledal prvenstvo in dodal še tri, štiri sveže obraze.« Evropsko prvenstvo bi sprva moralo biti v Italiji, a so tamkajšnji hoteli s previsokimi cenami nastanitve hoteli oskubsti ekipe. Torino je odpadel, zato je bil izbran hrvaški Vrsar, kamor radi zahajajo slovenski turisti in kjer po koncu kariere biva in ustvarja legenda evropske košarke Vinko Jelovac. Na prvenstvu na Hrvaškem pričakujejo več kot 30 reprezentanc, v prihodnjih tednih bosta znana žreb in razpored tekem. »Upamo, da bo nekoliko bolj ugoden, kot je bil pred dvema letoma,« spomni Kerčmar. Na EP v Grčiji je Slovenija igrala proti Romunom in Hrvatom že v predtekmovanju in obe moštvi sta se na koncu v finalu pomerili za naslov evropskega prvaka. »Fantje si bodo za čas prvenstva vzeli dopust, nekaj stroškov pa si bodo krili tudi sami. Lani so za tekmovanje v Črni gori morali prispevati po 250 evrov. Ni poceni,« opozarja selektor, ki ima jasen igralni načrt.

Dekle med fanti

»Predlani v Grčiji smo imeli starejšo igro, igrali smo bolj zaprto. Lani sem igralcem zabičal, da bunkerja ne bomo igrali. Zato sem jih postavil po igrišču. Natančno se ve, kaj kdaj igramo. Imamo tudi akcije pri izvajanju iz avta in iz drugih prekinitev,« izvemo nekaj podrobnosti, s katerimi se bo Slovenija lotila konkurence. Lani je slovenske barve v Črni gori zastopalo kar devet Prekmurcev, in sicer vratar Andrej Horvat, Damijan Kaučič, Martin Rihtarič in Aleksander Belak iz Radencev, Darko Zorko iz Sv. Jurija ob Ščavnici, Timotej Vršič iz Cerkvenjaka, Mitja Flisar iz Tišine ter Srečko Kovačec in Marko Balažic iz Murske Sobote. V moštvu so bili še igralci iz drugih delov države: Peter Pust, Boštjan Preskar, Jure Kandare, Nejc Komidar in Boris Danec. V ekipi imajo tudi dekle. Tiskovna predstavnica reprezentance je Simona Truden, študentka marketinga in odnosov z javnostmi, po rodu pa je iz Loške doline. Na pomoč je priskočila zavoljo očeta Zdenka, ki je bil lani vodja odprave na EP, danes pa je še vedno tesno povezan z reprezentanco.

 

Deli s prijatelji