TALENT

Svet opazil Slovenca, ki polni mreže 
v Italiji

Objavljeno 08. november 2015 11.44 | Posodobljeno 08. november 2015 11.45 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Jan Mlakar

Jan Mlakar po pisanju britanskega Guardiana spada med 50 najbolj nadarjenih mladih nogometašev na svetu. Izvrstno se je znašel v Italiji, kjer se uči od Josipa Iličića.

Jan Mlakar. Foto: S.N.

Mladi slovenski nogometaši so iskani in cenjeni v Evropi. V tem hipu se največ govori o 17-letnem Janu Mlakarju. Fant iz Sostrega pri Ljubljani je zapustil Domžale in se preselil v italijansko Fiorentino, kjer se je izvrstno znašel. Še več – v tem hipu je prvi strelec mladinske lige Primavera (to mesto si deli še z dvema igralcema), kjer tekmuje 14 ekip, njegova je na vrhu lestvice.

Slovenska kolonija

Mlakar je po poškodbi povsem nared za velike napore. Le tri tekme je potreboval, da je dosegel šest golov. »Vsi v klubu so navdušeni nad njim in zelo zadovoljni, ker se je odločil za igranje pri Fiorentini,« pove igralčev zastopnik Amir Ružnić, ki pozorno spremlja varovančev razvoj. »Vsi vemo, kakšen potencial premore. Bistveno pa je, da ostane skromen v tem svetu,« nadaljuje Amir, ki je pogosto v Firencah. Tam igra tudi 16-letni Vitja Valenčič, v članski vrsti blesti Josip Iličić. Slovenska kolonija se večkrat druži na večerji.

»Veliko se pogovarjamo. Tu ima ključno vlogo Josip, ki mladima igralcema iz prve roke pove, kaj je dobro zanju,« še izvemo od Amirja, ki je prepričan, da ima Jan vse možnosti za nogometno kariero. Mlakarjeve igre ne ostajajo neopažene. Novo priznanje je na Slovenčev naslov prispelo minuli mesec, ko ga je britanski Guardian uvrstil med 50 najbolj nadarjenih mladih igralcev na svetu. »Ne bi rad prehiteval, še manj želim ustvarjati pritisk nanj. Naj gre fant svojo pot, kot je mišljena,« Amir modro stopi na žogo.

Jan se je v Firencah naučil jezika, nadaljuje tudi šolanje. »Dobro delajo z mladimi, ki prihajajo z vsega sveta, zato je tudi prilagoditev hitrejša. Gre za zdrav klub, ki mladim ponudi priložnost, znajo pa jih tudi dobro prodati drugim klubom. Ne nazadnje imam s klubskim vodstvom dober odnos,« Ružnić še pojasni, zakaj je Mlakar iz Domžal za milijon evrov prestopil ravno v Fioro, s katero ima triletno pogodbo. »Za 16-letnega fanta precej dobro živi. Z naslednjo pogodbo, ki bo petletna, pa si bo lahko zagotovil tudi eksistenco,« igralčev zastopnik pove o tem, kakšne cekine dobiva mladi slovenski biser v teh časih.

Bil je smučarski skakalec

Jan Mlakar je v osnovni šoli pol leta treniral smučarske skoke. Do 20-metrske skakalnice je prišel, po nekaj padcih pa se je poslovil in se zapisal nogometu. Tja ga je usmeril športni pedagog Rajko Klančišar. Najprej je igral v ŠD Alfa Ljubljana, potem v Domžalah. V Sloveniji so ga trenirali Dejan Dončič, Mile Stankovič in Primož Jeršin.

V Fiori tudi nekdanji zmajček

V dresu Fiorentine igra še 16-letni Vitja Valenčič. V Italijo je šel iz Olimpije, danes v Firencah nosi dres ekipe U17, kjer pridno zbira nastope – na vseh šestih tekmah je igral po 90 minut.

Deli s prijatelji