ŽREB

Španci bi še tretjič zapored

Objavljeno 14. december 2015 10.23 | Posodobljeno 14. december 2015 10.24 | Piše: Rok Tamše
V velikem pričakovanju eura 2016 so tudi selektorji reprezentanc v skupini D, z leve: Ante Čačić, Vicente Del Bosque, Fatih Terim in Pavel Vrba. Foto: Reuters

PARIZ – V Kongresni palači v Parizu smo spremljali vznemirljiv žreb skupin evropskega prvenstva nogometašev, ki ga bo prihodnje leto gostila Francija. Na spektakularnem nogometnem rendez-vousu, kjer ne bo flirtala slovenska reprezentanca, ki je izpadla proti Ukrajini v dodatnih kvalifikacijah, bo prvič v zgodovini eura nastopilo 24 reprezentanc. Gostiteljici je žreb v skupini A namenil Romunijo, Albanijo in Švico. Branilka naslova Španija pa bo igrala v skupini D skupaj s Turčijo, Češko in Hrvaško. Ukrajina, ki je v dodatnih kvalifikacijah izločila Slovenijo, je dobila zahtevno skupino C s svetovnimi prvaki Nemci, Poljaki in Severnimi Irci. Nemci in Poljaki so skupaj igrali že v kvalifikacijski skupini, dobili pa so vsak po eno tekmo. »Poljska premore veliko kakovosti, toda Severna Irska in Ukrajina s svojo igro na protinapade znata povzročati precej težav. Smo pa favoriti skupine, in to hočemo tudi dokazati,« je odločen nemški selektor Joachim Löw.

Kdo s kom

Skupine evropskega prvenstva 2016 – skupina A: Francija, Romunija, Albanija, Švica; skupina B: Anglija, Rusija, Wales, Slovaška; skupina C: Nemčija, Ukrajina, Poljska, Severna Irska; skupina D: Španija, Češka, Turčija, Hrvaška; skupina E: Belgija, Italija, Irska, Švedska; skupina F: Portugalska, Islandija, Avstrija, Madžarska.

Branilka naslova Španija bo s Češko, Turčijo in Hrvaško bila boje v skupini D. »Žreb nam je namenil dve ekipi, ki sta igrali v kvalifikacijah z Nizozemsko in jo izločili, Turčijo in Češko. Potem pa so tu še Hrvati, ki bodo po mojem mnenju ena najmočnejših ekip na euru. Imajo izjemne nogometaše. Težko bo. Ampak tja bomo šli z željo, da bi tretjič zaporedoma osvojimo naslov. To ni uspelo še nikomur,« je dejal španski selektor Vicente del Bosque. »Zanimivo bo in nepredvidljivo. Imamo priložnost maščevati se Turkom za nesrečen izpad na EP 2008, Češka pa ima zelo dobrega selektorja, je zelo dobro vodena. Mislim, da je dobro, ker igramo s Španijo na koncu, oni bodo takrat verjetno razmišljali že o osmini finala, mi pa v tem vidimo svojo priložnost,« se je k špekulaciji zatekel hrvaški selektor Ante Čačić.

Skupina smrti?

Za mnoge najtežja pa bi lahko bila skupina E, v kateri so Belgija, Italija, Irska in Švedska Zlatana Ibrahimovića. »Težka, a izjemna skupina za Belgijo,« je na twitterju zapisal kapetan Belgije Vincent Kompany in dodal: »Vzdušje na teh tekmah bo neverjetno.« Italijanski selektor Antonio Conte je pohvalil Belgijce: »Belgija ima izjemno ekipo in je med favoriti za izločilne boje. Ima mlado moštvo in veliko izjemnih nogometašev. Potem pa smo mi, Švedi in Irci na približno isti ravni. Belgija je torej favoritka, Zlatana vsi poznamo, Irci pa igrajo z res veliko čustvi. Biti moramo pazljivi.«

Branilec Walesa Ben Davies je bil po žrebu navdušen. »Anglija, Slovaška in Rusija! To bo neverjetno,« je na twitterju zapisal Davies o skupini B. »Wales je zelo dobro organiziran, ima ekipni duh in zelo močno hrbtenico ekipe z Ashleyjem Williamsom, Aaronom Ramseyjem in Garethom Balom. To so vrhunski evropski igralci,« je zatrdil selektor angleške izbrane vrste Roy Hodgson.

V skupini F bo Portugalska Cristiana Ronalda igrala proti Islandiji, Avstriji in Madžarski, gostiteljica Francija pa bo prvenstvo odprla 10. junija proti Romuniji, v skupini A pa jo čakata še Albanija in Švica. »Bil sem kar malce živčen. Ampak če bomo na naši pravi ravni, lahko napredujemo v osmino finala,« je povedal nekdanji francoski reprezentant in zmagovalec eura 2000 Marcel Desailly.

Guetta vabi navijače

Eden najbolj priljubljenih glasbenih didžejev David Guetta išče milijon navijačev, ki mu bodo pomagali posneti uradno pesem za evropsko prvenstvo v nogometu, ki ga bo prihodnje leto gostila Francija. Guetta, glasbeni ambasador turnirja stare celine, bo poskrbel za glasbeno podlago, s posnetki navijačev pa želi sestaviti himno v celoto. Uradna pesem EP bo nosila ime This One's For You (Ta je zate). Guetta želi posnetke navijačev vključiti v pesem, vsi, ki si želijo sodelovati, pa se lahko pridružijo s klikom na spletno povezavo https://thisonesforyou.com/. Navijači se lahko projektu pridružijo z obiskom spletne strani, z nekaj enostavnimi koraki pa lahko posnamejo svoj del. Guetta bo posnetke zbral in jih združil v uradno pesem, ta bo izšla aprila. Vsi udeleženci bodo dobili unikaten kos upodobljene umetnine, vključeni bodo tudi v žreb, v katerem bodo srečneži lahko dobili vstopnice za uvodno tekmo ter srečanje z Guetto. Zmagovalec bo dobil vstopnico VIP za njegov koncert pod Eifflovim stolpom na predvečer odprtja. 

 

Deli s prijatelji