EURO FUTSAL 2018

Slovenski futsal pričakuje vrhunec na domačem euru

Objavljeno 10. april 2017 21.55 | Posodobljeno 10. april 2017 21.57 | Piše: Drago Perko

V Ljubljani so postavili poseben odštevalnik, ki opominja, da bo Slovenija med 30. januarjem in 10. februarjem gostila evropsko prvenstvo v futsalu. Selektor slovenske reprezentance Andrej Dobovičnik je pohvalil spremembe, ki jih je sprejela evropska nogometna zveza.

Slovenska reprezentanca se pospešeno pripravlja na evropsko prvenstvo 2018 v Ljubljani. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – Slovenija je v svetu dobro zapisana ne le zavoljo dosežkov športnic in športnikov, ampak slovi tudi kot zgledna organizatorka vrhunskih športnih dogodkov. O tem so se prepričali že nogometaši (evropsko prvenstvo za igralce do 17 let), rokometaši (člansko EP), košarkarji (člansko EP), prihodnje leto pa bodo to preizkusili še igralci futsala. Najboljših 12 ekip s stare celine se bo med 30. januarjem in 10. februarjem merilo za naslov prvaka Evrope. Lovoriko bo branila reprezentanca Španije, ki pa na prvenstvo še ni uvrščena. To bo poskušala doseči v kvalifikacijah, ki so se začele v teh dneh, ki so v svet (evropskega) futsala prinesli številne spremembe. Ljubljana je kot prva doslej, pa bo na sporedu že 11. evropsko prvenstvo, dobila poseben odštevalnik. Postavili so ga ob Ljubljanici pri Hiši športa, moči za postavitev pa so strnili Nogometna zveza Slovenije, Evropska nogometna zveza (Uefa) in Javni zavod Šport Ljubljana. »Vidi se, da se vsi trije partnerji MOL, NZS in Uefa, izvrstno dopolnjujemo in usklajujemo. Jasen dokaz za to je tudi ta odštevalnik, verjamem pa, da se bo to zgledno sodelovanje pokazalo pri izvrstni organizaciji evropskega prvenstva, ki naj bo najboljše do zdaj. Želimo si, da bi čim več otrok in mladih tudi s tem tekmovanjem navdušili za vključitev v športne aktivnosti,« je ob razkritju odštevalnika poudaril Dejan Crnek, podžupan Ljubljane. »Do evropskega prvenstva je po eni strani veliko časa, po drugi pa je tako rekoč tu. Naša reprezentanca se intenzivno pripravlja na prvenstvo. Veseli nas, da se o tekmovanju govori na tako visoki ravni,« je bil nad pridobitvijo v centru prestolnice vesel slovenski reprezentant Alen Fetić.

Reformno na Finskem

Minuli teden je prinesel nekaj korenitih sprememb za jutri slovenskega in evropskega futsala. Izvršni komite Uefe je na zasedanju na Finskem sklenil, da bodo po novem evropska prvenstva vsaka štiri leta. Tekmovanje v Sloveniji bo tako zadnje, ki je bilo organizirano v razmiku dveh let, naslednje prvenstvo stare celine bo leta 2022. Uefa se je odločila, da bo večjo veljavo namenila mlajšim generacijam. Po novem bodo od leta 2019 organizirana evropska prvenstva za igralce, stare 19 let in mlajše. To bo leto, ko bo do izraza prišla današnja selekcija U17, katere selekcioniranje pa že poteka tudi v Sloveniji. Še več, Slovenija, točneje Podčetrtek, bo med 18. in 22. aprilom gostil enega od treh (le toliko turnirjev bo v Evropi) Uefinih razvojnih turnirjev. Poleg selekcije Slovenije bodo tekmovanje gostili še Srbi in Španci. Slovenska selekcija se bo merila s Slovaki, Madžari in Ukrajinci. »Mi lahko držimo korak z Evropo, če delamo več in bolje,« opozarja Dušan Razboršek, nekdanji selektor, danes pa vodja trenerskega futsal odbora. Od leta 2019 bodo na svoj račun prišla tudi dekleta, saj bo čez dve leti organizirano prvo evropsko prvenstvo članic. Sodelovale bodo štiri ekipe. Slovenija reprezentance še nima, v ligi nastopa pet ekip, aktualne prvakinje so igralke KMN Slovenske gorice. »Menim, da bodo te spremembe prinesle nove razvojne možnosti v naš šport,« je selektor članske futsal reprezentance Andrej Dobovičnik ocenil zadnje odmevne poteze Uefe.

Uspešno z Japonci

Slovenska futsal reprezentanca je minuli teden simulirala dogajanje na evropskem prvenstvu. V štirih dneh so člani odigrali tri zahtevne tekme proti Japonski (takšen bo tudi ritem igranja na evropskem prvenstvu), dvakrat so jo ugnali (5:2 in 3:0), enkrat pa remizirali (2:2). Z igro je Slovenija navdušila. »Vidi se, da že vrsto let igramo skupaj, dobro se poznamo, zato se lahko tudi beremo v takih situacijah,« je po uspešnem tednu razmišljal Kristjan Čujec, ki si kruh služi v zagrebškem Nacionalu. »Na zadnji tekmi nismo prejeli gola. Na obrambi moramo graditi naprej, obeti so dobri,« je svoje soigralce pohvalil kapetan Igor Osredkar, rekorder po številu odigranih tekem (136) in doseženih golov (67) v reprezentančnem dresu. 

 

Deli s prijatelji