PRILOŽNOST

Realovo poletje v Sloveniji

Objavljeno 25. januar 2013 11.57 | Posodobljeno 25. januar 2013 11.57 | Piše: Drago Perko

Sloviti Real Madrid bo poleti v Sloveniji pripravil pet nogometnih kampov za otroke in mladino.

Predstavnika Real Madrida sta navdušena nad Slovenijo, kjer se bo poleti brcalo po Realovo. Foto: Drago Perko

Včasih je morda treba, da pridejo možje iz tujine in povejo, da Slovenija le ni tako zagamana, kot se nam zdi. »Ulice so čiste, starega vozila niti videl nisem, ljudje so prijazni, dežela je preprosto prekrasna,« je navdušen nad Slovenijo začel pogovor Joaquin Sagues Blesa, direktor Fundacije Real Madrid Campus Experience, prikimal pa mu je njegov sodelavec Javier Sanz Pacho. Realovci prihajajo v Slovenijo s petimi kampi v treh terminih, okupirali bodo Ljubljano (med 25. in 29. 6.), potem pa duh kraljevega kluba ponesli še v Brežice, Kidričevo, Kranj in Koper. Javier Sanz Pacho je v mladih letih igral v tretji španski ligi, danes pa mu je zaupana pomembna vloga – ponesti Real v vsak košček sveta, mlade navdušiti za nogomet in iz tega naredi posel. V tem letu se bo brcalo po Realovih notah v Katarju, Braziliji, Hongkongu, Singapurju, po Evropi pa v Angliji, Španiji, Avstriji, ravno Slovenija pa bo odskočna deska za skok na Balkan in v jugovzhodno Evropo. »Ta država ima rada nogomet, ljudi pa obožujejo Real Madrid,« je prepričan Joaquin Sagues Blesa. Na kampu so dobrodošle deklice in fantje, stari pa naj bodo med 7 in 17 let. »Vsakogar bomo veseli.« Nad delom otrok (petdnevni kamp bo stal okoli 330 evrov), ki bodo trenirali dvakrat na dan, bodo bdeli le španski trenerji, ki bodo prišli iz Madrida. V fundaciji pa ne izključujejo ideje, da bi v prihodnjih letih vključili tudi slovenske trenerje.


Real Madrid največji zaslužkar

V nogometu se vrtijo ogromni zaslužki. Ni skrivnost, da najbogatejši klubi na stari celini razpolagajo s proračuni, ki so primerljivi proračunom manjših držav. Prvo mesto največjih evropskih zaslužkarjev zaseda španski nogometni velikan Real iz Madrida. Madridčani so v lanski sezoni zaslužili kar 512,6 milijona evrov. Kraljevi klub je povišal prihodke iz sezone 2010/2011, ki so znašali 479,5 milijona evrov, in postal prvi klub, ki mu je uspelo prebiti magično mejo 500 milijonov evrov. Drugo mesto so zasedli Realovi največji tekmeci iz Barcelone, ki so sezono končali s prihodkom 483 milijonov evrov.

Pomembna vloga Slovencev

Bodo pa Slovenci imeli pomembno vlogo pri drugih dejavnostih kampa – partner fundacije je agencija AMC S, slovenski pridih pa bo tudi med tistimi, ki bodo bdeli nad udeleženci v prostih trenutkih. »Nismo tu le zato, da bi otrokom dali nogometno znanje, ampak bi radi z njimi delili Realovo filozofijo. Seznanili jih bomo z Realovimi vrednotami, mednje spadajo vodstvo, tovarištvo, samonadzor, trud, skupinsko delo, spoštovanje do drugih in solidarnost,« pravi Sagues Blesa. Jure Zorčič, predstavnik agencije AMC S, pričakuje v Ljubljani okoli 150 mladih, v drugih mestih nekaj manj kot 100.

Lani je tri kampe v Sloveniji organizirala tudi Barcelona, letos Real vrača udarec s petimi. Naključje ali ne? »Barcelona je velika ekipa, prav tako kot Milan, Manchester United ... Ampak le Real Madrid je najboljša ekipa 20. stoletja, to pove vse. Želimo si le, da v vsako državo prinesemo duh Reala in njegovo veličino.« Španska gosta obiska katerega od Realovih zvezdnikov raje nista obljubljubila: »Takrat so vsi na zasluženih dopustih, a poskusili vsekakor bomo.«

Deli s prijatelji