EUROPOL

Prirejene tekme tudi v Sloveniji, stavili do 100 tisočakov?

Objavljeno 05. februar 2013 22.02 | Posodobljeno 05. februar 2013 22.02 | Piše: A. L., STA

Sedem spornih tekem naj bi bilo v Sloveniji.

Črtali naj bi februarski in avgustovski termin prijateljskih tekem.

LJUBLJANA – Evropol (Europol) je v ponedeljek razkril, da so med letoma 2008 in 2011 priredili izide na več kot 380 nogometnih tekmah, osrednji italijanski športni časnik La Gazzetta dello Sport in še nekateri drugi angleški časniki pa so danes poročali, da obstaja sum krojenja tekem tudi na sedmih tekmah v Sloveniji. Evropol je kar 78 »sumljivih razpletov« tekem odkril v Turčiji, 70 v Nemčiji, 41 v Švici, 32 na Finskem, 20 na Madžarskem, 19 v Belgiji, 18 na Hrvaškem, 16 v Avstriji, po sedem v Sloveniji ter Bosni in Hercegovini.

Stavili tudi po 100.000 evrov

V Evropolu so do zdaj odkrili 380 tekem, kjer obstaja sum prikrajanja izidov, med tekmami pa so tudi dvoboji s kvalifikacij za svetovna in evropska prvenstva in lige prvakov. To je le del razkritega, saj Evropol preiskuje še 300 tekem, večino zunaj Evrope, a tudi tekme v evropskih nogometnih velesilah Španiji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem. V poročilu je Evropol razkril, da je bilo po doslej znanih podatkih v prirejanje izidov vključenih 425 nogometnih funkcionarjev, nekdanjih in dejavnih igralcev ter nogometnih sodnikov iz 15 držav. Vse niti vodijo k azijskemu združenju s sedežem v Singapurju, ki naj bi skrbelo za razplete nogometnih tekem in goljufije na stavnicah, združenje pa je zelo dejavno tudi v Evropi. Na posamezne tekme so v Singapurju po podatkih Evropola stavili tudi po 100.000 evrov.

Najmanj osem milijonov zaslužka

Preiskavo so vodili predstavniki Evropola iz Nemčije, Finske, Madžarske, Avstrije in Slovenije, pri delu pa so jim pomagali tudi Eurojust, Interpol ter preiskovalci iz osmih drugih evropskih držav. V akciji, v kateri Slovenija sodeluje od leta 2009, sta sodelovala tudi slovenska kriminalistična policija in državno tožilstvo. Med drugim so proučili 13.000 sporočil elektronske pošte in drugega materiala, neposredno povezanega z osumljenci in različnimi tekmami. V Evropolu so potrdili, da so kriminalci na stavnicah s krojenjem izidov zaslužili najmanj osem milijonov evrov, dva milijona pa porabili za podkupnine.

Slovenska policija je že v ponedeljek sporočila, da je akcija tudi v Sloveniji pripeljala do konkretnih izsledkov, saj so kriminalisti v letih 2010 in 2011 ovadili štiri osebe zaradi nezakonitega dajanja in sprejemanja daril, pet oseb pa zaradi organiziranja nedovoljenih iger na srečo.

Deli s prijatelji