FUTSAL

Po zmagi proti Češki korak bliže SP

Objavljeno 13. december 2015 20.26 | Posodobljeno 13. december 2015 20.26 | Piše: STA, S. U.

Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu z zmago nad Češko ostaja na poti proti svetovnemu prvenstvu.

Izbranci selektorja Andreja Dobovičnika so na turnirju na Češkem uvodoma remizirali 2 : 2 s Francijo, v drugem krogu pa z enakim izidom še s Kazahstanom.

CHOMUTOV – Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu je v Chomutovu v zadnjem krogu drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2016 premagala gostiteljico Češko s 3 : 2 (1 : 2) in si zagotovila nastop v zadnjem delu kvalifikacij za turnir v Kolumbiji.

Izbranci selektorja Andreja Dobovičnika so na turnirju na Češkem uvodoma remizirali 2 : 2 s Francijo, v drugem krogu pa z enakim izidom še s Kazahstanom. Tako je o potnikih v zaključni del kvalifikacij odločal prav zadnji krog v Chomutovu. V tem je najprej Kazahstan s 4 : 2 ugnal Francijo in si kot prvi zagotovil napredovanje.

Slovenija in Češka pa sta med seboj obračunali za drugo mesto. Ob prvem mestu v skupini je namreč v zadnji del kvalifikacij, ki bo med 22. marcem in 14. aprilom, vodilo tudi drugo mesto.

Dobovičnikovi izbranci so odločilni dvoboj izvrstno začeli in v deveti minuti povedli prek Roka Mordeja. Vodstvo je v 14. minuti podvojil Igor Osredkar, Michal Mareš pa je v 19. minuti s kazenskega strela znižal na 1 : 2.

Isti igralec je kmalu po začetku drugega polčasa, v 22. minuti, izid izenačil, a je Osredkar že v 26. minuti poskrbel za novo slovensko veselje in tudi končno zmago. Z njo so Slovenci na koncu zbrali pet točk, dve več od Čehov in štiri od Francozov ter dve manj od Kazahstana.

Slovenijo so na Češkem zastopali Kristjan Čujec (Nacional), Igor Bratić (Oplast Kobarid), Matej Fideršek (RE/MAX Maribor), Alen Fetić (Split Tommy), Nejc Hozjan (Montesilvano), Uroš Kroflič (Dobovec Pivovarna Kozel), Alen Mordej (Dobovec Pivovarna Kozel), Rok Mordej (Dobovec Pivovarna Kozel), Jaka Sovdat (Oplast Kobarid), Anže Širok (Oplast Kobarid), Igor Osredkar (Nacional Zagreb), Damir Puškar (RE/MAX Maribor), Tilen Štendler (Adriatica) in Gašper Vrhovec (Litija).

Slovenija na svetovnem prvenstvu še ni igrala

Slovenija na SP še ni igrala, petkrat pa je lovila nastop med svetovno elito. Prve kvalifikacije za SP je igrala leta 1995, ko je na štirih tekmah zbrala dve zmagi in dva poraza. Leta 2000 je dvakrat zmagala in enkrat izgubila, na SP v Gvatemalo pa ni potovala. Brez slovenske udeležbe so minila tudi prvenstva na Tajvanu, v Braziliji in na Tajskem. Leta 2000 je reprezentanca kvalifikacije končala s tremi zmagami in z dvema porazoma.

Tri leta zatem je dobro igrala v uvodnem krogu kvalifikacij (tri tekme, tri zmage), v dodatnih kvalifikacijah pa je zabeležila dva poraza (proti Španiji, z dvakrat po 1 : 4). Identičen je bil tudi izkupiček leta 2007 (v lovu na SP 2008 v Braziliji), v dodatnih kvalifikacijah je bila usodna Portugalska (1 : 6 in 0 : 3). Leta 2011 je Slovenija z dvema zmagama in s porazom napredovala v dodatne kvalifikacije, kjer pa je bil po zmagi v Velenju usoden poraz na Češkem (2 : 0 in 1 : 4).

Deli s prijatelji