LIGA PRVAKOV

Oblak znova proti Ronaldu

Objavljeno 22. april 2017 10.13 | Posodobljeno 22. april 2017 10.52 | Piše: Marko Uršič

Polfinalni žreb nogometne lige prvakov je prinesel dva resnična posladka prav za vse.

Saul Niguez in Cristiano Ronaldo bosta že v polfinalu ponovila lanski finale lige prvakov. Foto AP

Prihaja nova bitka za Madrid. Že v finalu nogometne lige prvakov v letu 2014 in lani sta se udarila mestna tekmeca Real in Atletico, žreb pa je na sedežu Evropske nogometne zveze v Nyonu včeraj pokazal svojo muhasto naravo in določil, da se bosta v letošnji sezoni elitnega tekmovanja kraljevi klub in tisti žimničarjev pomerila že v polfinalu. Enajstkratni evropski prvak si želi najvišje tudi letos, prednost moštva Jana Oblaka pa bi lahko bilo dejstvo, da bo povratna tekma na njihovem stadionu na drugem koncu španske prestolnice. Seveda ne smemo pozabiti niti na drugi polfinalni par, pomerila se bosta namreč Monaco in Juventus. Uvodna dvoboja bosta 2. (Real – Atletico) in 3. maja (Monaco – Juventus), povratni tekmi teden pozneje; finale bo 3. junija v Cardiffu.

Da bodo v mestnem derbiju lige prvakov frčale iskre, je jasno tudi enemu od Realovih direktorjev Emiliu Butragueñu, nekoč odličnemu napadalcu belega baleta. »Dobro se poznamo, to je že četrta zaporedna sezona, ko se v evropskem tekmovanju merimo z njimi, so trdoživ tekmec. V teoriji je seveda bolje povratno tekmo odigrati na domačem igrišču, a vse je tudi odvisno od doseženega izida na uvodnem srečanju. Proti Bayernu v četrtfinalu se je pokazalo, da domači stadion ni nekaj samo po sebi umevnega, a smo se le prebili v polfinale. Proti Atleticu bo štel vsak detajl, moramo biti pazljivi. Zelo dobro se branijo in imajo igralce vrhunske kakovosti, ki vedo, kako izkoristiti nasprotne napake,« je navrgel nekdanji odlični strelec z vzdevkom Jastreb.

Neustrašni mladci

Gianluigi Buffon, kapetan Juventusa, nikoli ni osvojil lige prvakov, v polfinalu pa se je želel izogniti Atleticu trenerskega lisjaka Diega Simeoneja: »Niso več v boju za španskega prvaka, zato igralci lahko vse moči usmerijo v evropsko tekmovanje.« Torinčane pa, potem ko so izločili njegovo Barcelono, katalonski branilec Gerard Piqué tudi vidi kot zmagovalce letošnje lige prvakov; nazadnje so bili evropski klubski prvaki leta 1996. Če bo madridski derbi videti kot bitka iz španske državljanske vojne, pa bo še bolj zanimivo pogledati soočenje najučinkovitejšega napada v tem trenutku na stari celini, to je seveda tisti Monačanov, v vseh letošnjih tekmovanjih so zabili že 141 zadetkov, in najboljše obrambe. Če vrata čuvajo Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli in Leonardo Bonucci, potem je to catenaccio, made in Italy. »Možnosti so polovične za vsako stran. Monaco premore mlade igralce, ki ne čutijo nobenega pritiska, lahko igrajo povsem brez strahu. To je njihova moč,« je menil ambasador Juventusa, nekdanji član stare dame Pavel Nedved. Podpredsednik monaškega kluba Vadim Vasiljev je s svoje strani dodal: »Motivirani bomo, saj nas je Juventus leta 2015 izločil v četrtfinalu. Šlo bo za maščevanje, smo pa brez dvoma boljši kot pred dvema letoma. A tudi Juventus je kakovostno okrepil svoje moštvo. Naša ekipa nima meja, je mlada in neustrašna.«

Rdeči vragi proti Keltom

Znana sta tudi polfinalna para evropske lige. Pomerili se bodo Ajax proti Olympiquu iz Lyona ter Manchester United s Celto iz Viga. Prvi tekmi bosta 4. maja, povratni 11. Finale evropske lige bo 24. maja v švedski Solni. 

 

Deli s prijatelji