PLES KROGLIC

Oblak proti Nizozemcem

Objavljeno 15. december 2015 20.39 | Posodobljeno 15. december 2015 20.39 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: Jan Oblak

Slovenski vratar Jan Oblak z Atletico Madridom v dvoboj s PSV.

Oblak je za Angleže v primeru odhoda de Gee prva želja.

Nogometno ozračje se še sploh ni dobro ohladilo po sobotnem žrebu skupin za evropsko prvenstvo 2016 v Franciji, že so včeraj na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu priredili nov vroči ples kroglic. Tokrat je bila na programu klubska nogometna smetana, opravili so žreb parov osmine finala lige prvakov in določili še tekmece v šestnajstini finala evropske lige. V elitni konkurenci ima Slovenija svojega zastopnika le v reprezentančnem vratarju Janu Oblaku, ki se bo z Atletico Madridom pomeril z nizozemskim moštvom PSV iz Eindhovna. Brez dvoma so si vsi želeli, da bi se izognili Barceloni in Bayernu, a sta dva, vsaj pred tekmama, neke vrste osmoljenca. Evropski prvak Barcelona, ki se te dni bori za tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka na turnirju na Japonskem, se bo pomerila z Arsenalom. »Prepričani smo, da bomo spremljali pravi športni spektakel. Arsenal in Barcelona gojita podoben slog igre. Navijači bodo uživali, saj podobno dojemamo igro. Pred nami sta dve veliki tekmi. Do Arsenala imamo maksimalno spoštovanje. Vajeni smo igrati pod vsake vrste pritiskom, toda mi smo branilci naslova, zato vsi od nas hočejo še več,« je sporočil direktor Barçe Alberto Soler, Arsenalov generalni sekretar David Miles pa je dejal: »Ne bo lahko, a na nas je, da se spustimo v boj. Messi, Suarez, Neymar ..., lahko še nadaljujemo, toda tudi mi imamo igralce svetovnega razreda. Verjamem, da bomo odigrali fantastični tekmi v Londonu in Barceloni.« Barcelona je bila v zadnjih devetih letih trikrat boljša od Londončanov v izločilnih bojih; leta 2006 jih je premagala v finalu LP.

Druga klasika, ko gre za evropsko nogometno sceno, bo tista med Juventusom in Bayernom. »Vsi smo se želeli izogniti Bayernu in Barceloni, torej ravno nismo imeli sreče. Ampak tudi pri Bayernu ne bodo zadovoljni, ker so dobili Juve,« je bil neposreden ambasador stare dame iz Torina, nekdanji odlični vezist, Čeh Pavel Nedved. Bavarci so bili boljši od italijanske zasedbe na obeh tekmah v sezoni 2012/13, ko so na koncu tudi osvojili ligo prvakov. Posebna parada zvezd bo v obračunu Chelseaja in PSG; torej Jose Mourinho proti Zlatanu Ibrahimoviću, če izpostavimo le najbolj jezikava akterja iz obeh taborov. Kluba sta se v LP srečala že v zadnjih dveh sezonah; PSG je bil boljši letos v osmini finala, Chelsea pa lani v četrtfinalnem obračunu. »Ni veliko tega, kar že ne bi vedeli o moštvu PSG,« je pritrdil generalni sekretar modrih David Barnard, medtem ko je športni direktor francoskega prvaka Olivier Letang pripomnil: »Šele po koncu obračuna veš, ali ti je bil žreb naklonjen. Smo zelo ambiciozni, dva meseca in pol časa imamo, da se pripravimo na naš dvoboj.« Toliko časa imajo tudi pri desetkratnem evropskem prvaku Real Madridu, ki se ubada s precejšnjo krizo igre in rezultatov v španskem prvenstvu. Kraljevi klub se bo udaril z Romo, v tem dvoboju pa kajpada velja za favorita. Pari osmine finala lige prvakov: Gent – Wolfsburg, Roma – Real Madrid, PSG – Chelsea, Arsenal – Barcelona, Juventus – Bayern München, PSV Eindhoven – Atletico Madrid, Benfica – Zenit St. Petersburg, Dinamo Kijev – Manchester City. Prve tekme bodo 16., 17., 23. in 24. februarja, povratne pa 8., 9., 15. in 16. marca.

Berić vs. Šporar

Po parih osmine finala lige prvakov so izžrebali še pare 1/16 finala evropske lige. Za Slovenijo bo najbrž najbolj zanimiv obračun med Saint-Etiennom Roberta Berića in Baslom, novim klubom Andraža Šporarja. A medsebojnega obračuna najbrž ne bo, saj so možnosti, da bi Berić po poškodbi kolena okreval do februarja, minimalne. Slovenski nogometaši so s svojimi klubi tudi sicer dobili zelo atraktivne tekmece. Tako se bo Fiorentina Josipa Iličića pomerila s Tottenhamom, Augsburg Tima Matavža z Liverpoolom, Bayer Leverkusen Kevina Kampla z lizbonskim Sportingom, Villareal Bojana Jokića pa z Napolijem. Med zanimivejšimi dvoboji so Borussia Dortmund – Porto, Galatasaray – Lazio, Šahtar – Schalke ter Marseille – Athletic Bilbao. 

Deli s prijatelji