PO ŽREBU

Nogometni planet se trese: Neymar proti Ronaldu

Objavljeno 12. december 2017 12.05 | Posodobljeno 12. december 2017 12.06 | Piše: R. T.

V osmini finala lige prvakov bo v središču pozornosti dvoboj Real Madrid : PSG. V ligi Evropa obračun Københavna (Benjamin Verbič) in Atletica (Jan Oblak).

Cristiano Ronaldo se napihuje ob petih zlatih žogah France Footballa za najboljšega nogometaša leta. Foto: AFP

NYON – V osmini finala nogometne lige prvakov, ki je na sporedu februarja in marca prihodnje leto, Slovenci nimamo več svojega predstavnika, a zato vznemirjenje ob včerajšnjem žrebu na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) ni bilo prav nič manjše. No, če se popravimo, potem lahko računamo na sodelovanje slovenske ekipe sodnikov z Damirjem Skomino na čelu. Morda bo prav Primorcu zaupano sojenje na velikem derbiju tega dela tekmovanja med branilcem naslova Real Madridom in PSG iz Pariza. Prvi je ustoličen kot najuspešnejši in največji klub na svetu, drugi bi se rad približal vsaj podobnim razsežnostim.

PSG ima zares močno grenko izkušnjo iz lanske sezone, ko je v prvi tekmi osmine finala doma premagal Barcelono s 4 : 0, v povratni tekmi pa je bil katalonski velikan boljši s 6 : 1, in, roko na srce, tudi s pomočjo nemškega sodnika Deniza Aytekina. Brazilski superzvezdnik Neymar je takrat še v dresu Barcelone PSG zabil dva gola, zdaj pa bo s Parižani poskušal presoditi Realu in morda dokazati, da je napočilo njegovo obdobje, ko bi lahko na prestolu najboljšega nogometaša sveta zamenjal prvo violino Cristiana Ronalda. »Mislim, da je žreb dober. Verjamemo, da se lahko zoperstavimo Realu. Da v ligi prvakov narediš nekaj velikega, moraš premagati najboljše klube. Osmina finala je prava za igranje takšnih tekem. Pokazati bomo morali svoj karakter, taktične sposobnosti in talent. Slednji je zelo pomemben,« je dejal trener PSG Unai Emery. Real bo moral v dveh mesecih močno popraviti svojo igro. »Ta tekma bi kaj lahko bila tudi finalna glede na moč obeh moštev. A žreb je poskrbel, da bo eden od teh že v tej fazi končal tekmovanje. PSG je močnejši iz leta v leto, v skupinskem delu je igral brez napak in ima ogromen potencial,« je dejal direktor kraljevega baleta Emilio Butragueño. Iskrilo se bo tudi v vseh preostalih sedmih dvobojih LP. Velja izpostaviti tudi obračuna Chelseaja in Barcelone ter Juventusa in Tottenhama.


Osem dni nogometnih nebes

Pari osmine finala v ligi prvakov: Juventus : Tottenham, Basel : Manchester City, Porto : Liverpool, Sevilla : Manchester United, Real Madrid : PSG, Šahtar Donjeck : Roma, Chelsea : Barcelona, Bayern : Bešiktaš. Prve tekme bodo 13. in 14. ter 20. in 21. februarja, povratne pa 6. in 7. ter 13. in 14. marca.

V ligi Evropa se je v izločilni del tekmovanja uvrstila kopica Slovencev, žreb pa je namenil tudi slovenski obračun Købehavna in Atletico Madrida. Nasproti si bosta stala reprezentanta Benjamin Verbič in Jan Oblak. Seveda Atletico velja za favorita dvoboja, toda ... Pestro bo tudi pri četverici drugih reprezentantov. Jasmin Kurtić in Josip Iličić se bosta z Atalanto pomerila z Borusio Dortmund, Miha Mevlja bo z Zenitom iz Sankt Peterburga igral proti Celticu iz Glasgowa, Kevina Kampla pa v dresu Leipziga čaka nadvse zahtevna preizkušnja z Napolijem. 


Vročih 16 tekem v LE

Pari 1/16 finala v ligi Evropa: Borussia Dortmund : Atalanta, Nica : Lokomotiv Moskva, København : Atletico Madrid, Spartak Moskva : Athletic Bilbao, AEK Atene : Dinamo Kijev, Celtic : Zenit St. Peterburg, Napoli : Leipzig, Crvena zvezda : CSKA Moskva, Lyon : Villarreal, Real Sociedad : Salzburg, Partizan : Viktoria Plzen, FCSB : Lazio, Ludogorec : Milan, Astana : Sporting Lizbona, Östersunds : Arsenal, Marseille : Braga. Prve tekme bodo 15., povratne pa 22. februarja.



 

Deli s prijatelji