NOGOMET

Na tekmo so potovali 37 ur

Objavljeno 01. november 2015 08.27 | Posodobljeno 01. november 2015 08.28 | Piše: Drago Perko

Nogometaš Matic Maruško končuje drugo sezono v dresu kazahstanskega drugoligaša Kaisarja, s katerim ima velike možnosti za uvrstitev v prvo ligo.

Matic Maruško prav danes igra zadnjo tekmo letošnjega prvenstva. Foto osebni arhiv

Med tistimi, ki so šli na tuje poskusit srečo, je tudi 24-letni Matic Maruško. Po rodu je iz Apač, v teh dneh pa končuje sezono v Kazahstanu. Njegov domači kraj in mesto Uralsk loči kar 3142 kilometrov. V prihodnjih dneh se bo vrnil. Upa, da z naslovom prvaka druge lige, ki mu vnovič odpira pot med elito.

Menjal klub in ligo

Športno pot je začel v Apačah, nadaljeval v Palomi, igral za Muro in Lendavo, leta 2013 pa je šel na tuje – naprej v slovaško Trnavo, potem je sezono igral v dresu kazahstanskega Kaisarja, pred letošnjo sezono (končuje se ravno danes) pa je oblekel dres drugoligaša Akzhayika (klub letos slavi 47. rojstni dan). »Čeprav sem odigral skoraj vse tekme, se vodstvo Kaisarja ni odločilo za podaljšanje pogodbe. Njegova vizija je zastavljena drugače kakor v Sloveniji in mnogo drugih evropskih državah. V ekipi sem bil najmlajši tujec. V tujini ni pomembno samo to, da imaš dobro nogometno znanje, spremljati te mora še sreča,« pojasni, zakaj je kljub 26 tekmam in dobrim kritikam zamenjal okolje. A se je tudi tam izvrstno znašel. Zbral je petnajst nastopov in zabil osem golov.

»Na začetku in proti koncu prvenstva treniramo in igramo na umetni podlagi, med letom pa na travi. Večina ekip se proti nam brani in igra na protinapade, zato nam ne preostane drugega, kot da napadamo in držimo žogo,« opiše razmere v ligi. S soigralci, eden je iz Bolgarije, se sporazumeva rusko. Na tekme potujejo z letalom, na bližje z vlakom. Najdaljša pot v  tej sezoni je trajala 37 ur (33 z vlakom in štiri z avtobusom).

Ravno danes se igra 24., zadnji krog državnega prvenstva. Matičeva ekipa gosti Bulat, ki zaseda 2. mesto z 48 točkami, Slovenčevi imajo dve več. »Pred začetkom sezone je bil cilj prvo mesto in naslednjo sezono igranje v prvi ligi. V zadnjem krogu pričakujemo ekipo, ki je na lestvici takoj za nami. Z zmago bo zastavljeni cilj izpolnjen,« je jasen Matic, ki igra v vezni liniji, kjer je kreator igre. »Kot tujec moram vsekakor upravičiti svojo vlogo. Sem tudi med najboljšimi strelci lige,« se upravičeno pohvali. Pogodbo ima do konca sezone, plača je nižja kot lani v elitni ligi. »V ekipi smo vsi igralci profesionalci. Plače so glede na rang tekmovanja višje kot v Sloveniji,« nadaljuje igralec, čigar šef kluba, predsednik Rashid Khusnutdinov, je nekdanji finančni policist. Klub financira država. 

Srečna številka 90

Matic nosi na hrbtu številko 90. Želel je osmico, zaradi očeta, ki igra s to številko v malonogometni ekipi Bulls. »Po dolgem razmisleku sem izbral 90, ker sem rojen leta 1990. Od takrat vedno, ko se ponudi možnost, izberem to številko. Tako je bilo pri Muri in tudi v Kazahstanu,« razkrije Matic, ki v Kazahstanu rojaka še ni srečal. Tudi zato se veseli vrnitve v domače kraje.

 

Deli s prijatelji