USPEŠNI

Maribor je kljub težavam pokazal šampionski obraz

Objavljeno 21. julij 2014 19.06 | Posodobljeno 21. julij 2014 19.06 | Piše: Rok Tamše

Začelo se je 24. slovensko nogometno prvenstvo, verjetno spet v znamenju vijoličnih.

Velenjski branilec Ivan Knezović je imel veliko dela s kapetanom Maribora Marcosom Tavaresom. Foto: Blaž Samec

Začelo se je 24. državno prvenstvo v nogometu. V zadnjem obdobju je na domači sceni vse v znamenju Maribora, mnogi spremljevalci nogometnega dogajanja pričakujejo, da bo tako tudi v novi sezoni. Mariborčani razpolagajo z največjim proračunom, imajo najširši in najkakovostnejši igralski kader, najboljšo organizacijo in logistiko, zato so v veliki prednosti pred tekmeci. Vseeno pa nimajo tolikšnega naskoka pred konkurenti, da bi lahko spali povsem mirno. Največje ambicije po naslovu slovenskega prvaka po letu 2010 spet kažejo v Kopru. Luka Koper je že v prejšnjem prvenstvu odločno nakazala, da jo zanima vrh prvenstvene lestvice, a mlado moštvo verjetno še ni bilo povsem zrelo, da bi se zavihtelo na vrh. Letos je drugače, igralci so izkušenejši, italijanski trener Rodolfo Vanoli je že povsem osvojil značilnosti slovenskega nogometnega okolja, Maribor pa se zdi ranljiv. A treba bo zmagovati in osvajati točke.

Težave vijoličnih

Štajerci so kljub silnim težavam proti velenjskemu Rudarju v uvodnem krogu zabeležili zmago z 1:0. Moštvo iz Šaleške doline je ohranilo igrivost in homogenost iz prejšnje sezone, ko je osvojilo tretje mesto, letos pa se je poslovilo od evropskega tekmovanja po uvodnem dvoboju. Kljub temu so Velenjčani v Ljudskem vrtu pokazali, da bodo tudi v tej sezoni kandidati za najvišja mesta na prvenstveni razpredelnici. Izid bi bil lahko tudi drugačen, a so bili prvaki srečni in spretni ter v nasprotnem napadu prek rezervista Mitje Vilerja v 70. minuti prišli do zmage.

»Vedeli smo, da nas čaka zahteven začetek prvenstva. Kljub odhodom dveh igralcev je Rudar kakovostna ekipa. Veseli smo, da smo garali vseh 90 minut, prevladovali in si priigrali veliko priložnosti. Spodbudno je tudi spoznanje, da smo v fazi obrambe delovali zelo zanesljivo. Razen prekinitev in ene priložnosti Rudar ni imel obetavnejših situacij,« je tekmo ocenil trener Maribora Ante Šimundža, ki je lahko zelo zaskrbljen pred povratno tekmo z Zrinjskim iz BiH v kvalifikacijah za ligo prvakov. Največja težava vijoličnih je namreč neučinkovitost, Jean-Philippe Mendy in kapetan Marcos Tavares se na premieri sezone nista izkazala, Nusmir Fajić in Luka Zahovič nista dobila priložnosti za igro, trener Šimundža pa na klopi drži tudi Damjana Boharja, najživahnejšega in najbolj nepredvidljivega igralca v mariborski vrsti. Ob tem je tudi jasno, da se Agim Ibraimi po enoletni posoji iz italije ni vrnil v vrhunski formi, tako da bo verjetno potreboval kar nekaj časa, da bo pokazal igre, s katerimi je v preteklosti navduševal navijače Maribora.

Prvake v sredo čaka omenjeni evropski obračun z Zrinjskim, kjer je imperativ napredovanje. Po izidu 0:0 v Mostarju in neprepričljivi igri bodo Štajerci šli v tekmo z največjo mero previdnosti. »Najprej sledi regeneracija, preverili bomo, ali je sobotna tekma pustila posledice v obliki kakšnih težav. Potem sledi popolna zbranost na novo nalogo, z osredotočenostjo na Zrinjski. Uspešen začetek prvenstva je dobra popotnica,« pravi Šimundža.

Olimpija v boj za vrh

Pri Olimpiji v Ljubljani za zdaj lahko le sanjajo o ambicijah, ki jih gojijo na Štajerskem. Predsednik kluba Izet Rastoder s samosvojim vodenjem kluba odriva privržence, čeprav je na začetku nove sezone videti, da je z zmaji vse v najlepšem redu. S trenerjem Darkom Karapetrovičem, ki se verjetno ne bo dolgo zadržal na stolčku prvega trenerja, so spet sestavili moštvo s pečatom veteranov. Zadnja sta v zmajevo gnezdo prišla Miran Burgič in Darijan Matič, ki sta izgubila možnosti za nadaljevanje kariere v tujini. Že spomladi je k zeleno-belim prišle še en veteran, napadalec Aleksander Rodić. Vse to kaže, ta pri Olimpiji sploh ni resne vizije niti strategije glede razvoja moštva. V ospredju sta kadrovanje z danes na jutri in želja, da bi Olimpija ugajala. A do tega je še dolga pot, kljub temu da se pri enem izmed glavnih pokroviteljev, Hypo banki, močno trudijo, da bi nogometna blagovna znamka Olimpija zaživela na polno. Ker pa je za zdaj vse odvisno od Rastoderja, o resni dolgoročni športni politiki Olimpije ne moremo govoriti.

Ne glede na trenutne razmere v Stožicah, kjer poskušajo na vse načine oklestiti pogodbe Elvisu Džafiću, Arisu Zarifoviću in Dejanu Djermanoviću, zaradi česar so zunaj moštva in na izhodnih vratih, je Olimpija v uvodnem krogu premagala novomeško Krko, ki jim je v prejšnjem prvenstvo povzročala obilo preglavic. Andraž Šporar je izkoristil darilo hrvaškega veterana Maria Carevića, ki pri južnih sosedih ne bi mogel igrati niti v drugi ligi, Nik Omladič je mojstrsko izvedel prosti strel, Rodić pa je lepo z glavo zabil žogo v novomeško mrežo po lepi podaji Matiča. To je bilo dovolj za zmago s 3:1, po kateri so zmajem že zrasla krila. »Vsi v klubu gledamo v isto smer. Poskušali bomo storiti vse, da bi se borili za vrh. Radi bi še ponovili takšne tekme, seveda pa bi radi igrali še bolje,« je povedal trener Olimpije Karapetrovič.
 

Deli s prijatelji