MALI BRAT

Mali nogomet v vsako vas

Objavljeno 30. september 2012 19.35 | Posodobljeno 30. september 2012 19.35 | Piše: Drago Perko

Mali nogomet je v Sloveniji izjemno priljubljen rekreativni šport, žogo brca kar 20 tisoč igralcev.

Naša reprezentanca na EP v Moldaviji. Foto: Narobe studio

Pred dnevi se je v Moldaviji končalo tretje evropsko prvenstvo v rekreativnem malem nogometu. Igralo je 16 evropskih reprezentanc, Slovenci so moldavsko prestolnico zapustili s tremi porazi (Nemčija 2 : 3, Slovaška 0 : 6, Moldavija 0 : 3), prvaki so tretjič zapored postali Romuni. Slovencev tri ničle niso potrle. Mali nogomet so imeli radi prej, ga imajo zdaj in ga bodo še imeli.

Kapetan slovenske ekipe je bil 40-letni Peter Pust. »Bil sem najstarejši igralec, zame je bila velika čast, da sem nosil dres Slovenije,« pove igralec ljubljanskega kluba AC Kondor. Nad malim nogometom je navdušen. Zakaj? »Ker se dobro počutim v ekipi, veliko je druženja, pa še v formi ostajam.« Tako razmišlja velika večina vseh, ki se podijo za žogo.

Zelo priljubljen

Mali nogomet velja za izjemno priljubljen rekreativni šport Slovencev, kar potrdi tudi Roman Čufurovič, glavni odgovorni urednik portala Kapodol, ki bdi in spremlja sceno malega nogometa. »Po moji oceni je prek 200 rekreativnih lig po vsej Sloveniji na prostem in v dvoranah. V povprečju ima liga po deset ekip in vsaj deset igralcev. Menim, da rekreativni nogomet skupno igra nad 20.000 ljudi«.

Samo Ljubljana ima približno 150 moštev

»Začelo se je pred več kot 40 leti,« pojasni Željko Pijetlovič, ki je skupaj s Stanetom Damišem v začetku 80. let začel prirejati turnirje po Ljubljani – po 20 na leto. »Počivali smo le pozimi in poleti,« se spominja zlatih dni malega nogometa. »Pri malem nogometu gre za rekreativno igranje na različnih podlagah z različnim številom igralcev v duhu rekreacije ter amaterizma,« poudari Andrej Manfreda, navdušen igralec malega nogometa in predsednik Malonogometnega združenja Slovenije (MZS), ki je bilo ustanovljeno letos. V sklopu tega je nastala tudi reprezentanca za prvenstvo stare celine. »Glede na to, da je bila marca letos ustanovljena krovna evropska zveza za rekreativni mali nogomet EMF (European Minifootball Federation www.eurominifootball.com), katere ustanoviteljice so posamezne narodne zveze, med njimi tudi Slovenija z Malonogometnim Združenjem Slovenije (www.slomalinogomet.si), smo se zavzeli za rekreativna tekmovanja na meddržavni ravni in posledica tega je formiranje rekreativne reprezentance Slovenije v malem nogometu. EMF je s strani Evropske komisije že priznana kot vodilno telo za rekreativni mali nogomet v EU. Tako kot sta Fifa in Uefa za nogomet. Prek Uefe že potekajo pogovori o sodelovanju in smernicah sodelovanja z njihovimi narodnimi nogometnimi zvezami.«

Slovenski Talci prvi v Jugoslaviji

V sezoni 1984/85 je potekalo prvo državno prvenstvo, prvi naslov so osvojili mariborski Talci, ki so bili tudi prvi registriran klub malega nogometa v Jugoslaviji. Leta 1987 je jugoslovanska nogometna zveza v Visokem pri Sarajevu pripravila prvo uradno jugoslovansko prvenstvo, na katerem je Slovenijo zastopal koprski Tutti Frutti Sonček, ki je osvojil bron.

Igrajo s petico

Mali nogomet je pravzaprav pomanjšani nogomet. Igra se s petimi igralci in golmanom. Igrišče meri 40 x 20 metrov, igra pa se z odbojno nogometno žogo, imenovano petica. Goli so visoki dva metra, široki tri, brcajo na travi ali umetni podlagi. V ekipi so lahko le rekreativci.

Deli s prijatelji