1. SNL

Ljudski vrt nared za čago po derbiju brez zadetkov

Objavljeno 03. maj 2017 13.12 | Posodobljeno 03. maj 2017 13.12 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora v soboto pričakujejo domačo potrditev naslova prvak.

Že pravi veterani Maribora Mitja Viler, Milivoje Novaković in Jasmin Handanović so zadovoljni zapustili Stožice. Foto: Blaž Samec

MARIBOR – V Mariboru so slavje za osvojitev 14. naslova slovenskega prvaka preložili v domači Ljudski vrt, saj so vijolični v derbiju 31. kroga Prve lige Telekom Slovenije v Ljubljani remizirali z Olimpijo brez zadetkov. Skromna igra obojih v prvem polčasu in nekoliko bolj dramatično dogajanje v drugem delu je poenostavljena ocena dogajanja na stoženski zelenici, ki ni posebno navdušilo 7000 obiskovalcev. V štirih medsebojnih prvenstvenih tekmah sta največja rivala dvakrat igrala neodločeno, dvakrat pa je bil boljši Maribor. »Želje, načrti so bili drugačni, toda za njihovo uresničitev nam je manjkal zadetek. Smo pa na igrišču počeli, kar smo govorili pred tekmo. Fantje so bili zbrani, želeli so zmagati. Kaj so čutili, je pokazal vtis po tekmi v slačilnici. Igralci so se zavedali, da so se potrudili po najboljših močeh. V prvem polčasu, ko smo prevladovali, smo poskušali na vse načine prebiti njihovo obrambo. Ni nam uspelo, ustvarili smo si nekaj priložnosti, ki so ostale neizkoriščene, potem pa je tudi nasprotnik dobil nekaj energije in nas dvakrat ujel v protinapadu. Nad odnosom ni pripomb, kljub veliki želji pa na vsaki tekmi ne moreš zmagati,« je dejal trener Maribora Darko Milanič, ki ga še peče izpad v polfinalu pokalnega tekmovanja, kjer jih je izločila prav Olimpija. Toda naslov prvaka je nedvomno vreden precej več.

Dva zadetka Kramerja

Izidi 31. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Domžale : Rudar 3:0 (600 gledalcev; Petar Franjić 57., Jan Repas 65., Žan Majer 77.-11m), Gorica : Krško 0:0 (600 gledalcev), Olimpija : Maribor 0:0 (7000 gledalcev), Aluminij : Radomlje 3:1 (400 gledalcev; Blaž Kramer 12., 35., Žiga Škoflek; Luka Cerar 49.), Celje : Koper 2:2 (400 gledalcev; Janez Pišek 34., Dalibor Volaš 56.; Sandi Križman 42., Senijad Ibričić 60.). Vrstni red strelcev: Luka Zahovič (Maribor) in Dominik Glavina (Rudar) po 15 golov, Miran Burgić (Gorica) 14, John Mary (Rudar) 13, Dalibor Volaš (Celje) 12... Pari 32. kroga: Krško – Aluminij (v petek ob 20. uri), Radomlje – Celje (v soboto ob 16. uri), Koper – Domžale (v soboto ob 18. uri), Maribor – Gorica (v soboto ob 20.15), Rudar – Olimpija (v nedeljo ob 16.55).

Olimpija ostaja tretja in za vodilnim Mariborom zaostaja za 15 točk, za drugimi Domžalami pa za eno. Zmaje torej čaka krčevit boj za vlogo podprvaka do zadnjega kroga. Z Domžalami se bodo potem pomerili tudi v pokalnem finalu 31. maja na koprski Bonifiki. Pred najpomembnejšimi obračuni so zeleno-beli spet ostali brez vidnega moža Nika Kapuna, ki si je močneje zvil gleženj, potem ko se je pred kratkim vrnil v moštvo po dolgi odsotnosti zaradi težav z ahilovo tetivo. Za Ljubljančane je razveseljivo vsaj to, da pod vodstvom trenerja Safeta Hadžića še niso izgubili na šestih tekmah. »Mogoče bi morali biti še bolj nevarni za nasprotni gol. Drugače pa se vidi, da gremo počasi navzgor,« je po derbiju dejal Hadžić. Medtem je predsednik kluba Milan Mandarić še enkrat potrdil, da ne odhaja iz Ljubljane ter da klub ni na prodaj. Ponovil je, da bo Olimpijo zapustil, ko bo urejena in na vrhu.

Smolo s poškodbo je imel tudi eden najboljših napadalcev v ligi, as Gorice Miran Burgić. V 25. minuti dvoboja s Krškim si je namreč huje poškodoval koleno, tako da bo 32-letnik najverjetneje končal kariero, kar je sicer pred dnevi že omenjal kot eno izmed možnosti po končani sezoni. Gorica je tako brez svojega prvega strelca doma le remizirala s Posavci, a na četrtem mestu ohranila udobno prednost pred najbližjima zasledovalcema. Celje in Koper sta namreč prav tako igrala neodločeno, zato je pet krogov pred koncem DP težko verjeti, da bi lahko kdo od njiju prehitel Goričane in se uvrstil v evropsko tekmovanje. Bolj ogorčen boj je pričakovati v spodnjem delu lestvice, kjer se Aluminij in Krško potegujeta za odrešilno osmo mesto, ki zagotavlja neposreden obstanek v druščini najboljših slovenskih klubov. Kidričani imajo minimalno prednost, zato bo v petek v središču pozornosti njihov medsebojni obračun v Posavju.

 

 

Deli s prijatelji