NOGOMET

Katanec je optimist: Vsem smo zabili gol

Objavljeno 06. november 2015 09.17 | Posodobljeno 06. november 2015 09.18 | Piše: Rok Tamše

Selektor slovenske reprezentance razkril seznam igralcev za dve tekmi z Ukrajino. Pred dodatnimi kvalifikacijami za euro 2016 so vsi zdravi, vrnil se je Mišo Brečko.

Športni kompleks Nacionalnega nogometnega centra s tremi igrišči. Foto: Marko Feist

Pred šestnajstimi leti je bil na čelu zlate generacije slovenskih nogometašev, ki je spremenila športni DNK našega naroda. Novembra 1999 je Srečko Katanec poveljeval pogumni četi fantov, ki se je po zmagi nad Ukrajino uvrstila na evropsko prvenstvo leta 2000. Po tistem Slovenija nikoli več ni bila ista (športna) država. Šestnajst let pozneje je Srečko Katanec sedel na premierni novinarski konferenci v novem, prestižnem Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju, kjer je razkril novo četo nogometnih bojevnikov, s katero bo ponovno napadel ukrajinsko trdnjavo. Tokrat za euro 2016 v Franciji. Če kdaj potem v tem primeru velja, da se zgodovina ponavlja.

Brečko bo pomagal

Srečko Nacionale je ostal zvest sebi in prekaljenim igralcem. Tako močno zvest, da je v izbrano vrsto ponovno vpoklical tudi Miša Brečka, ki je manjkal v prejšnjih dveh reprezentančnih akcijah. »Miša sicer dvakrat ni bilo z nami. Mislim, da sta pred nami tekmi, na katerih potrebujem izkušene fante. Gre za dve specifični tekmi v treh dneh. Mislim, da nam Mišo na teh dveh tekmah lahko pomaga. V preteklosti sem že povedal, da ko koga ne pokličem, ni izključen za vselej. Tako se je zgodilo tudi z Mišem,« je bil šef kratek in jedrnat o vrnitvi 31-letnega desnega bočnega branilca, ki je za nacionalno moštvo od leta 2004 odigral 74 tekem.

Povratnika sta tudi napadalec Benjamin Verbič, ki je pozdravil poškodbo, in Siniša Anđelković, ki bo dodatno razširil možnost izbora na štoperskih položajih. Na tokratni akciji ne bo napadalca nemškega bundesligaša Augsburga Tima Matavža, saj imajo pri Katancu prednost Milivoje Novaković, Robert Berić in Zlatan Ljubijankić. Če ne bo kakšnih nevšečnosti do ponedeljkovega zbora reprezentance na Gorenjskem, bo imel selektor na voljo same zdrave adute, ki tudi v svojih klubih igrajo stalno in povrhu še vidne vloge.


Zgodovinskih 24

Seznam slovenskih reprezentantov za tekmi z Ukrajino – vratarji: Samir Handanović (Inter), Jan Oblak (Atletico Madrid), Nejc Vidmar (Domžale); branilci: Siniša Anđelković (Palermo), Mišo Brečko (Nürnberg), Boštjan Cesar (Chievo), Branko Ilić (Astana), Bojan Jokić (Villarreal), Luka Krajnc (Cagliari), Andraž Struna (Giannina), Miral Samardžić (Rijeka); vezisti: Valter Birsa (Chievo), Josip Iličić (Fiorentina), Kevin Kampl (Bayer Leverkusen), Andraž Kirm (Omonia), Rene Krhin (Granada), Jasmin Kurtić (Atalanta), Dejan Lazarević (Antalyaspor), Nejc Pečnik (JEF United), Rajko Rotman (Istanbul Basaksehir), Benjamin Verbič (Koebenhavn); napadalci: Robert Berić (St. Etienne), Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds), Milivoje Novaković (Nagoya Grampus).

Ukrajinci so čvrsti

Prvi obračun z Ukrajinci bo na sporedu v soboto, 14. novembra, ob 18. uri po slovenskem času v Lvovu, ki leži na skrajnem zahodu Ukrajine, šteje pa okrog 730.000 prebivalcev. Obračun bo na stadionu Arena Lvov, ki sprejme 34.915 gledalcev, zgrajen pa je bil za euro 2012. Tam bodo imeli domači nogometaši fanatično podporo s tribun, toda Katanca bolj zanima, kdo bo stal nasproti njegovih fantov na zelenici. »Ogledal sem si posnetke vseh kvalifikacijskih tekem. Zelo pomemben je podatek, da so prejeli samo štiri zadetke. So kompaktna, čvrsta in tehnično dovršena ekipa. Vemo tudi, da ima Ukrajina dve moštvi, ki stalno igrata v ligi prvakov, Šahtar in Dinamo Kijev. Imajo spoštovanja vredno reprezentanco, tako da se bomo morali zelo dobro pripraviti na obe tekmi. Na določenih tekmah, proti Slovakom in Špancem, niso dosegli zadetka. Tudi ta podatek lahko dosti pove. Njihova bočna igralca, Konopljanka in Jarmolenko, sta huda. Morali bomo biti pravi, v danem trenutku bomo morali imeti tudi srečo. Ob tej analizi pa lahko povem, da sem optimist, ker smo mi na vseh tekmah zabili gol. Tako so lahko tudi Ukrajinci zaskrbljeni. Zabili smo gole Angležem, Švicarjem, zadetka nismo dosegli samo na prvi kvalifikacijski tekmi v Estoniji. Tudi mi imamo nekaj stvari, ki nasprotnikom očitno ne ustrezajo.«

Do 15 igralcev za dve tekmi

Takoj po prvi tekmi bodo slovenski nogometaši odpotovali v domovino, prespali v tradicionalni bazi na Brdu, potem pa se preselili v Maribor, saj bo včeraj že skoraj razprodani Ljudski vrt v torek, 17. novembra, ob 20.45 prizorišče povratne tekme. Na biltenu Nogometne zveze Slovenije se bohoti več kot jasen napis Ponovimo pravljico. V LV je padla velika Rusija v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010 in na stadionu v najbolj nogometnem mestu v državi je Katančeva četa v teh kvalifikacijah premagala tudi Švico. »Tako kot Ukrajinci bomo tudi mi za ti dve tekmi potrebovali 13, 14 ali 15 igralcev. Pri Ukrajincih dva igralca na prvi tekmi ne smeta igrati zaradi rumenih kartonov (branilec Oleksandr Kučer in defenzivni vezist Taras Stepanenko, op. p.), kar za njih predstavlja določen problem. Mi na srečo nimamo takšnega problema na prvi tekmi, upam, da bo tako tudi pred povratnim dvobojem,« je dejal Katanec, ki je vse skupaj pozval k podpori izbrane vrste: »Želim si, da bi uspeh slovenske nogometne reprezentance spravil vse ljudi v boljšo voljo.«


Center za 8,5 milijona evrov

Generalni sekretar NZS Aleš Zavrl je včeraj sedmi sili razkazal športni del Nacionalnega nogometnega centra Brdo. V krasnem sončnem vremenu je bil pogled na tri igrišča z naravno travo s tribune in osrednjega prostora, namenjenega za novinarske konference, sestanke, konference in seminarje, prava paša za oči. V pritličju, pod tribuno, na skoraj 1400 kvadratnih metrih najdete štiri prostorne slačilnice za igralce, dve sodniški in eno za trenerje, medicinsko sobo, wellnes, prostore za masažo, skladišče za opremo in rekvizite, arhiv... Streljaj proč je v naravni idili vsa v steklu in beli barvi upravna zgradba NZS v dveh nadstropjih. NNC je stal 8,5 milijona evrov, od tega sta 60 odstotkov denarja prispevali Fifa in Uefa, drugo je padlo na NZS, nekaj sredstev je prišlo iz fundacije za šport. Država je za obdobje 50 let na NZS prenesla stavbno pravico. Center je bil zgrajen v letu in dveh mesecih, več kot štiri leta pa so pri NZS pridobivali za gradbeno dokumentacijo. Zapletalo se je predvsem pri varuhih kulturne dediščine.



 

Deli s prijatelji