PRVOLIGAŠI

Jurčić in Pušnik eno, igralci pa povsem drugo

Objavljeno 01. december 2015 09.56 | Posodobljeno 01. december 2015 09.57 | Piše: R. T.

Nogometaši Maribora in Olimpije zbijajo svoje vrste po črni soboti.

Nogometaši Gorice so v nedeljo povsem nevtralizirali Andraža Šporarja in njegove soigralce. Foto: Tomi Lombar

Pri vodilnih slovenskih prvoligaših si še niso povsem opomogli po sobotnem razočaranju, ko so oboji na domačem terenu pokazali manj od pričakovanj. Maribor je iztržil le remi proti Zavrču (3:3), Olimpija pa si je proti Gorici privoščila poraz (0:2). Zaradi tega je Štajercem v nedeljo zvečer kar pošteno odleglo, saj bi jim Olimpija ob zmagi pobegnila na devet točk razlike. Tako se je izkazalo, da so po 19. krogu eno točko pridobili prav vijolični. Ne glede na to, da je za nami šele dobra polovica državnega prvenstva v Prvi ligi Telekom Slovenije, se niti eni niti drugi ne smejo zanašati na morebitne verižne spodrsljaje največjega tekmeca.

Strateg Maribora Krunoslav Jurčić je brez dlake na jeziku: »Sem trener, ki sovraži takšne tekme, popolnoma nenadzorovane z naše strani. Strinjam se, da je za nevtralne gledalce bila lepa, zanimiva. Zaradi tega se spremlja nogomet. Toda bilo je preveč napak, da bi zadovoljili kriterije resne ekipe, kot je Maribor.« Prvak se že od poletja, ko je izpadel iz evropskega tekmovanja, bori predvsem sam s sabo. Najprej je bilo treba preboleti razočaranje po porazu od kazahstanske Astane, potem je sledila še menjava trenerja. Toda zdaj ni časa za razmišljanje o izgubljenih priložnostih. Kdor se bo hitreje pobral po spodrsljajih, bo zagotovo pridobil v primerjavi s tekmecem za prvo mesto. »Seveda, razočaranje je prisotno, ampak moramo gledati naprej in takoj preusmeriti misli k naslednji tekmi. Res sta dve točki izgubljeni, ampak ob takšnem nizu zaporednih preizkušenj moramo takoj dvigniti glave in se vrniti na našo pot. Zmagovito pot. Le s takšno miselnostjo smo lahko uspešni v prvenstvenem maratonu,« je jasno vijolični desetki Agimu Ibraimiju, ki ga že jutri čaka obračun 20. kroga v Domžalah: »Moramo biti osredotočeni le na naslednjo tekmo, ki nas čaka. Ker je zahtevna, ker imajo Domžale zelo dobro ekipo in se zavedamo pomena. Zavedamo se tudi statusa, ki ga imamo. Kot šampioni gremo po zmago.«

V gnezdu zmajev trener Marijan Pušnik šele ustvarja šampionsko zgodbo na vseh ravneh, zato je vsak poraz toliko bolj boleč. »Fantje so bili že pred ogrevanjem z mislimi popolnoma v tekmi, kar me je navdajalo z optimizmom. Vendar očitno so nekateri mislili, da bo zmaga prišla kar sama od sebe. Tokrat nismo bili pravi, saj smo si v fazi napada privoščili preveč napak. Nekaj podobnega velja tudi za igro v obrambi, kjer pri prvem zadetku Gorice ni bilo prevzemanja Džuzdanovića. Pozneje smo poizkušali s posamičnimi akcijami priti do izenačenja, a nam tokrat to ni uspelo,« je lahko nemočno ugotovil Pušnik. V glavah zeleno-belih nogometašev divja prava mala psihološka vojna. Ne samo da so izgubili z Gorico, jutri jih čaka gostovanje v Zavrču, ki letos še sploh ne pozna poraza z Mariborom in Olimpijo. Z Mariborom ima dva remija v Ljudskem vrtu in zmago doma, z Olimpijo pa remi v domačih Halozah in zmago v Stožicah. »Na zadnjih tekmah so nogometaši Zavrča potrdili dvig v formi, kar je svojevrsten izziv za naše moštvo. Mi pa bomo morali na drugi strani pokazati pravi karakter in ustrezno odreagirati. Prepričan sem, da nam lahko ob pravem pristopu in igri, ki nas je krasila na večini tekem v letošnji sezoni, uspe osvojiti nove tri točke. Poudarjam pa, da nas čaka izjemno zahtevna naloga,« je pojasnil vratar Olimpije Aleksander Šeliga. Pušnik medtem svojim varovancem vceplja značilnosti njihovih zmagovitih predstav: »Do zdaj smo nasprotnike premagovali z učinkovito kolektivno igro. Ampak tokrat so fantje postavili v ospredje svoje individualne interese, kar se po navadi ne obnese. Moramo se vrniti k svoji igri, ki nas je krasila na večini tekem v letošnji sezoni. Verjamem, da bomo poraz z Gorico hitro pozabili in se osredotočili na naslednji izziv, ki je za nas izjemnega pomena.« Jutri torej v Zavrču gostuje Olimpija, Maribor potuje v Domžale, Gorica bo gostila Rudar, Celje se bo doma pomerilo s Krko, Krško pa na domačem stadionu čaka obračun z Luko Koper. 

Deli s prijatelji