ŠOK

Germanski delirij ob gaženju pancer-elfa

Objavljeno 10. julij 2014 11.16 | Posodobljeno 10. julij 2014 11.18 | Piše: Marko Uršič

V Nemčiji izbruh veselja ob neverjetni zmagi Löwove enajsterice.

Nemški navijači so v Belo Horizonteju tolažili brazilske in jim brisali solze. Foto: Reuters

V Nemčiji je spet totalitarizem. Tisti nogometni. Ob bliskoviti vojni germanskega žogobrcarskega elfa (enajsterice), ko so s totalitarnim nogometom tankovsko pregazili Brazilce s 7:1, se mannschaftu pojejo hvalospevi. Igralci so že, pred finalom, nesmrtni, časopis Bild je polfinalni tekmi posvetil šest od uvodnih osmih strani, naslov pa je: 7:1. Brez besed! Elfu in selektorju Joachimu Löwu se zahvaljujejo za ta trenutek slave in neverjetno doživetje. V dnevniku je bil priložen tudi plakat Miroslava Kloseja z napisom: Miro Klose, nogometni bog. Časopis Die Welt je na spletni strani zapisal, da je bila tekma sedmo nogometno čudo. Celo umirjeni Frankfurter Allgemeine je zapisal: Nepredstavljivo, nedoumljivo.

V Berlinu so kljub nevihtam v nebo po vsakem nemškem zadetku letele rakete, izstreljene na prostoru, kjer so Berlinčani množično spremljali prenos iz Brazilije. Po tekmi pa so velemesto preplavili hupajoči avtomobili, iz katerih so navdušenci mahali z nemškimi zastavami.

Jogi, prigrabi pokal!

Germansko zmagoslavje je sicer po televizijskih sprejemnikih spremljalo rekordnih 32,6 milijona gledalcev v Nemčiji, ki šteje blizu 81 milijonov prebivalcev. Pred tem je bilo rekordno gledalstvo (31,1 milijona) pri polfinalnem porazu na SP 2010 s Španijo. Kanclerko Angelo Merkel v nedeljo tudi pričakujejo na finalni tekmi na Maracani. Najdejo se tudi realisti, ki opozarjajo, da je najpomembnejšo stvar šele treba opraviti, torej zmagati v finalu; nekdanji reprezentant Olaf Thon je triumf nad kariokami opisal za tekmo stoletja in pripomnil: »Na koncu pa bo štelo to, kdo bo zmagal v finalu.«

Nemci so se v sredo zbudili po lepih sanjah, a resničnih. Legendarni Franz Beckenbauer, ta je svetovno prvenstvo osvojil kot igralec in kot trener, je potvital: »Kaj je bilo to? Težko verjeti.« Tudi zdajšnji ameriški selektor Jürgen Klinsmann, ta je Nemce leta 2006 na domačih tleh popeljal do tretjega mesta, je potvital s svojim mnenjem: »Najboljša nemška predstava kadarkoli na svetovnem prvenstvu! Preprosto fantastično!! Jogi in moštvo, zdaj si prigrabite še pokal!! Jogi je seveda vzdevek za Löwa, ki je bil na mundialu 2006. pomočnik Klinsmanna. 

Deli s prijatelji