DRAMA V DORTMUNDU

FOTO: Storilci pustili sporočilo, Barta vseeno težje poškodovan

Objavljeno 12. april 2017 09.51 | Posodobljeno 12. april 2017 09.51 | Piše: STA, S. U.

Dortmundska policija: Ni znakov, da je šlo za teroristični napad.

DORMUND – Nemška policija je nocoj sporočila, da v zvezi z napadom na moštveni avtobus nogometašev Borussie med potjo na dortmundski stadion pred današnjim četrtfinalom lige prvakov proti Monacu ni našla znakov, da bi šlo za teroristični napad.image Vzroke za napad policija še išče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V bližini avtobusa, ki je bil okrog 19. ure na poti na stadion, so eksplodirala tri eksplozivna telesa. Pri tem je bil poškodovan avtobus, ranjena pa ena oseba, za katero so v klubu potrdili, da gre za katalonskega branilca nemške ekipe Marca Bartro, ki je težje poškodovan in je potreboval kirurško pomoč. Na vozilu so se ob detonaciji razbila stekla, pri tem pa je španskemu branilcu zlomilo koželjnico (radius) in male kosti, zato je bila potrebna operacija roke. 

Policija še ugotavlja ozadje napada. »Za zdaj še vedno ni jasno, kaj je bil konkreten povod za dejanje,« je nocoj na novinarski konferenci povedal vodja policije v Dortmundu Gregor Lange. Proučujejo vse možnosti, je pa Lange ocenil, da je šlo za jasen napad, uperjen proti nogometnemu moštvu iz Dortmunda.

Državna tožilka Sandra Lücke je pri tem dodala še, da so na kraju dogodka našli sporočilo, katerega vsebino intenzivno preverjajo. V njem nekdo prevzema odgovornot za napad.

Eksplozivna telesa skrita v živi meji

Kot je že pred tem sporočila policija, so bila eksplozivna telesa, ki so poškodovala avtobus, skrita v živi meji v neposredni bližini hotela, od koder so se nogometaši nemškega prvoligaša odpravili na tekmo. Za kakšne vrste eksplozivnih teles je šlo, policija še ugotavlja. Morda bo odgovor našla v sumljivem predmetu, ki ga je našla v dosedanji preiskavi, ki pa, kot so sporočili na novinarski konferenci, ni bil eksplozivna naprava, kot se je špekuliralo pred tem. Po prvih podatkih gre za lutko.


BORUSSIA DORTMUND PULLMAN AFTER EXPLOSION by videosansebastian

Tekma dane ob 18.45

Prvi so se na napad odzvali v klubu, kjer so javnosti prek twitterja sporočili, da je ob moštvenem avtobusu eksplodirala bomba, da so igralci na varnem in da ni nevarnosti na stadionu in v okolici. Nocojšnjo tekmo, ki bi se morala v Dortmundu začeti danes ob 20.45, so pristojni v sodelovanju s policijo in Evropsko nogometno zvezo uro in pol po napadu preložili za 22 ur. Predvideni začetek tekme je ob 18.45.

Kasneje je sledilo tudi sporočilo o imenu poškodovanega nogometaša in da so po napadu pretreseni tudi ostali nogometaši, zato se v klubu že bojijo, ali se bodo psihično uspeli pripraviti na sredin dvoboj, pa tudi na sobotni ligaški obračun s Frankfurtom in povratno tekmo prihodnjo sredo v Monte Carlu.

Sporočila podpore

»Tukaj na stadionu ni razlogov za paniko,« pa je na stadionu navijačem neposredno po dogodku sporočil uradni napovedovalec Norbert Dickel. Ti so odgovorili s skandiranjem: »Dortmund, Dortmund!« Vsem navijačem, ki v sredo ne bodo mogli na tekmo, so v klubu že danes ponudili, da jim vrnejo denar za plačane vstopnice.

Sicer pa so nogometaši po neposredno eksploziji prestopili v nov avtobus, da bi se odpravili na stadion, po odpovedi tekme pa so ostali v bližini hotela in se pred 21. uro pa odpravili domov. Vodstvo kluba je za javnost zaprlo tudi sredin trening. Za dobre pol ure je bil po odpovedi tekme zaprt tudi stadion, nato pa so se varnostni organi odločili, da domov spustijo tudi navijače.

V Dortmund prihajajo tudi sporočila podpore. Med prvimi so se oglasili pri Barceloni, ki je gostovala pri Juventusu v Torinu. »Vsa naša podpora gre Marcu Bartri, BVB in navijačem,« so tvitnili iz katalonskega velikana. Kasneje so sporočila podpore začela prihajati tudi iz drugih klubov, pa tudi od predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha.

Deli s prijatelji