ŠKANDAL

Evropski nogomet pretresa največja stavniška afera

Objavljeno 04. februar 2013 15.36 | Posodobljeno 04. februar 2013 15.36 | Piše: R. T., STA

Pri Evropolu so odkrili več kot 380 tekem, na katerih so manipulirali z izidom. Med njimi so tudi reprezentančni dvoboji.

HAAG – Evropskemu nogometu grozi največja stavniška afera doslej. Kot so sporočili iz Evropskega policijskega urada (Evropol), so tamkajšnji preiskovalci doslej odkrili več kot 380 nogometnih tekem, pri katerih sumijo, da je šlo za manipulacijo z izidi. Na današnji novinarski konferenci v Haagu je vodja Evropola Rob Wainwright govoril o doslej še nevidenih razsežnostih manipulacije.

Kot pravijo v uradu, so doslej že odkrili 380 tekem iz obdobja med letoma 2008 in 2011, za katere obstaja sum prikrajanja izidov, med tekmami pa so tudi dvoboji s kvalifikacij za svetovna in evropska prvenstva in lige prvakov. A to je le del razkritega, saj Evropol preiskuje še 300 tekem, večino zunaj Evrope, a tudi tekme v evropskih nogometnih velesilah Španiji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem.

Tudi za 100.000 evrov stav na tekmo

V poročilu je Evropol razkril, da je bilo po doslej znanih podatkih v prirejanje izidov vključenih 425 nogometnih funkcionarjev, nekdanjih in še dejavnih igralcev ter nogometnih sodnikov iz 15 držav. Vse niti vodijo k azijskemu združenju s sedežem v Singapurju, ki naj bi skrbelo za razplete nogometnih tekem in goljufije na stavnicah; združenje je zelo dejavno tudi v Evropi. Na posamezne tekme so v Singapurju po podatkih Evropola stavili tudi po 100.000 evrov.

Preiskovali tudi v Sloveniji

Preiskavo so vodili predstavniki Evropola iz Nemčije, Finske, Madžarske, Avstrije in Slovenije, pri delu pa so jim pomagali tudi Eurojust, Interpol ter preiskovalci osmih drugih evropskih držav. V akciji, v kateri Slovenija sodeluje od leta 2009, sta sodelovala tudi slovenska kriminalistična policija in državno tožilstvo. Med drugim so proučili 13.000 sporočil elektronske pošte in drugega materiala, ki so bili neposredno povezani z osumljenci in različnimi tekmami. Na Evropolu so potrdili, da so kriminalci na stavnicah s krojenjem izidov zaslužili najmanj osem milijonov evrov, dva milijona pa porabili za podkupnine.

Le vrh ledene gore

Wainwright opozarja, da gre le za že razkrite zadeve in dodaja: »To je le vrh ledene gore. To je zelo žalosten dan za evropski nogomet. A ta preiskava kaže tudi moč policijskega dela in sodelovanja v boju proti kriminalu.« Obljubil je tudi, da bo podrobnosti preiskave razkril predsedniku Uefe Michelu Platiniju.

Devet ovadenih v Sloveniji

Kot so danes povedali pri slovenski policiji, je akcija tudi v Sloveniji pripeljala do konkretnih rezultatov, saj so kriminalisti pri nas leta 2010 in 2011 ovadili štiri osebe zaradi nezakonitega dajanja in sprejemanja daril, pet oseb pa zaradi organiziranja nedovoljenih iger na srečo.

Mandat skupne preiskovalne skupine se je januarja sicer končal, a kot poudarjajo na policiji, se s tem ni končalo sodelovanje policij na področju stavniškega kriminala v športu, saj se je oblikoval okvir za prihodnje tesno sodelovanje.

Deli s prijatelji