1. SNL

Derbi za prste polizati!

Objavljeno 23. november 2015 12.24 | Posodobljeno 22. november 2015 20.19 | Piše: Rok Tamše

Nogometni spektakel med Olimpijo in Mariborom se je končal z izidom 2:2. Vodilni zmaji na lestvici ohranili sedem točk prednosti pred vijoličnimi.

Igra visokega ritma s kopico lepih akcij, štirje zadetki, dva strela v okvir vrat, sporna izključitev igralca, polne tribune s 13.500 ljudmi in, žal, tudi primitivizem divjakov z metanjem bakel na igrišče. Vse to je zaznamovalo zelo vroč, zelo čustven in v nogometnem smislu zelo kakovosten derbi med Olimpijo in Mariborom, ki sta odigrala preloženo tekmo 15. kroga.

V Stožicah smo dočakali fantastično predstavo, ki bi jo z odprtimi rokami sprejeli tudi v najuglednejših nogometnih deželah. Veliki junak je bil kapetan Olimpije in prvi strelec lige Andraž Šporar, ki je z dvema goloma, drugim v sodnikovem podaljšku, izničil prednost Maribora z 2:0 z začetka tekme. Prvega zvezdnika na slovenski sceni zdaj že selijo v velike evropske klube. Njegov prestop to zimo je tako rekoč gotova stvar.

Toda derbi ne bi bil pravi derbi, če ne bi za sabo pustil dolgega repa. Ta pušča odprto vprašanje, ali je sodnik Davor Drečnik oškodoval Maribor, ko je pri vodstvu vijoličnih z 2:1 izključil njihovega branilca Petra Stojanovića zaradi drugega rumenega kartona, ki mu ga je pokazal po startu na Ezekiela Hentyja. Stojanović je nanj krenil s hrbta, še preden ga je podrl, je izbil žogo. To so dejstva, vse drugo so sodniške interpretacije pravil. Trener Maribora Krunoslav Jurčić je ponorel: »Opravičil bi se vam zaradi svojega obnašanja. Nočem, da me imate za neartikuliranega Hrvata. Bil sem priča tej sceni, ki je odločila derbi, torej rdeči karton za mojega igralca. Slovenci imate najboljšega sodnika v Evropi (Damir Skomina, op. p.), zato mi ni jasno, zakaj on ne sodi derbija. Glavni sodnik je dosodil prekršek, a ga ni videl. Ko je za pomoč vprašal četrtega sodnika, mu ta ni mogel povedati, ker niti on ni videl, saj je opravljal zamenjavo igralca pri Olimpiji. Torej nihče ni videl, naš igralec pa je dobil rdeči karton za start, kjer je udaril žogo.«

Strateg vodilne Olimpije Marijan Pušnik je ostal miren, saj je izpolnil osnovni cilj: z neodločenim izidom je zadržal Maribor pri sedmih točkah zaostanka. »Lep derbi. Rezultat pa... vsake oči imajo svojega malarja. Čestitke mojim fantom, igrali so dobro, kdo si je bolj zaslužil zmago, ne bom govoril. Moje moštvo je imelo več priložnosti. Bila pa je tekma na ravni lige, bilo je veliko ljudi, borbena igra, skratka, lep dogodek je za nami,« je dejal Pušnik. 

Deli s prijatelji