OCENA

Zahovič: Oblakova odločitev je slaba!

Objavljeno 20. julij 2014 12.13 | Posodobljeno 20. julij 2014 12.13 | Piše: Marko Uršič

Prestop Jana Oblaka je osmi najdražji vratarski prestop v zgodovini nogometa. A legenda Zlatko Zahovič meni, da je Oblakov nekdanji klub Benfica veliko večji kot madridski Atletico.

Zaho je v Benfici in sploh na Portugalskem pustil velik igralni pečat. Foto: Reuters

Prestop Jana Oblaka z nogometnih vrat Benfice na tista Atletica iz Madrida je v deželi pod Alpami dvignil veliko prahu. Razumljivo, saj je to osmi najdražji prestop čuvaja vrat v zgodovini. 21-letni Ločan si je ceno 16 milijonov evrov, ki jih je moral lizbonskemu klubu plačati španski prvak in finalist lige prvakov, prislužil na račun kakovosti in mladosti, je pa hkrati najdražji vratar v španskem nogometu do zdaj. Na svetovni lestvici je bil najdražji prestop Italijana Gianluigija Buffona iz Parme v Juventus (54,2 milijona evrov), sledijo pa Francesco Toldo (Fiorentina – Inter), 26,5 milijona, Manuel Neuer (Schalke – Bayern), 22, Sebastien Frey (Inter – Parma), 21, David de Gea (Atletico Madrid – Manchester United), 20, Angelo Peruzzi (Juventus – Inter), 19, isti Angelo Peruzzi (Inter – Lazio), 17,9. Kot že rečeno, na osmem mestu je Jan Oblak (Benfica – Atletico), za 16 milijonov evrov, na devetem ponovno Sebastien Frey (Cannes – Inter), 14, in na desetem Petr Čech (Rennes – Chelsea); Čeh je prestopil za 13 milijonov evrov.

Slaba odločitev

Ob prestopu Oblaka pa se je oglasil tudi žogobrcarski mojster Zlatko Zahovič, ki je za Benfico igral od leta 2001 do 2005; tam je tudi končal igralsko pot. »Oblak je sprejel slabo odločitev,« je za portugalske medije udaril športni direktor NK Maribor. Slabo odločitev namreč, ker je Benfico zamenjal za madridski Atletico. »Oblak je mlad vratar, a kljub svojim rosnim letom je že naredil velike reči. Ima velike zmožnosti in opravil je pomembno spremembo na osebni ravni, a menim, da je Benfica veliko večji klub kot Atletico iz Madrida. To nikoli ni bila dobra izbira,« je Zahovič zapriseženi ljubitelj portugalskega nogometa, saj je poleg Benfice tam igral tudi za Vitorio iz Guimaraesa in Porto.

Sprememba je torej za Jana Oblaka zelo pomembna na osebni ravni, tudi zato, ker je njegov prestop najdražji od vseh slovenskih. V zadnji sezoni je z Benfico osvojil portugalsko prvenstvo, pokal in ligaški pokal in branil v finalu evropske lige, kjer so lizbonski orli klonili proti Sevilli. »Gotovo je to korak naprej, korak v boljšo, močnejšo ligo. Sem zelo vesel, da se mi je ta želja uresničila,« pravi loški čuvaj mreže, ki je z Atleticom sklenil šestletno pogodbo. Od njegovega prestopa bo imel veliko tudi njegov nekdanji klub Olimpija, ki bo dobil 400.000 evrov.

Deli s prijatelji