MOŠTVENA IGRA

Vijolična vera v čudež proti ognju zmajev

Objavljeno 29. november 2017 11.30 | Posodobljeno 29. november 2017 11.30 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora in Olimpije drevi igrajo za preboj v polfinale pokalnega tekmovanja.

Nik Kapun je na prvi tekmi pred 7000 gledalci zabil dva gola, enega je prispeval Issah Abass. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Pravijo, da upanje umre zadnje, in tega načela se nogometaši Maribora v zadnjih dneh oklepajo kot pijanec plota. Danes ob 20.15 bodo na zelenico svojega Ljudskega vrta stopili z namero, da naredijo rezultatski zasuk težke kategorije. V povratnem četrtfinalnem dvoboju pokalnega tekmovanja z Olimpijo, ki ga bo sodil Dragoslav Perić, bodo namreč poskusili nadoknaditi zaostanek 0:3 s prve tekme v Stožicah. »Najprej obstaja misel, da smo sposobni zmagati, zasukati rezultat, ostati na poti, ki smo se je z manjšimi izjemami v tej sezoni držali.

»Glede na rezultat prve tekme bi bilo veliko razočaranje, če bi izpadli.« (Igor Bišćan)

Tekme si sledijo zelo hitro. V športu se včasih stvari ne obrnejo, kot si želiš, a hitro pride priložnost, da napreduješ,« je sporočil trener vijoličnih Darko Milanič in dodal: »Držali se bomo strategije, ki nam je proti Olimpiji prinesla uspeh v prvenstvenem derbiju. Ne smemo brezglavo napadati, puščati prostora nasprotniku, igrati moramo moštveno, se držati naše strategije.«

Vse to se je prvakom s Štajerskega podrlo na prvi tekmi. »Jutri bo drugačna tekma. Če je Olimpija na prvi tekmi dosegla tri zadetke, potem lahko mi to storimo na našem stadionu. Vsi skupaj moramo opraviti dober posel, zmagati in napredovati v polfinale,« je pogumno napovedal vezist Marwan Kabha, ki ga še peče sobotni prvenstveni porazu v Celju: »Igrali smo dobro, nadzirali tekmo, a nismo zadeli. Upam, da bomo svoje priložnosti izkoristili danes proti Olimpiji. Verjamemo, da lahko dosežemo veliko golov. To bi se lahko zgodilo že v prvenstvenem derbiju, kjer smo zmagali z 1:0. Igrali bomo agresivno od prve minute.« Vijolični bodo morali iti na glavo, če bodo hoteli preseči najboljšo obrambo na slovenski sceni in doseči vsaj štiri zadetke za napredovanje. To izziva tudi tvegano igro v napadu, torej bi lahko bila v konici Marcos Tavares in Jasmin Mešanović. Videli bomo, ali Milanič še zaupa rezervnemu vratarju Matku Obradoviću, ki je doslej branil v pokalnem tekmovanju in v Ljubljani doživel črne trenutke, ali bo vendarle v vrata postavil št. 1 Jasmina Handanovića.

Čvrsto, mirno, pametno

»Glede na rezultat prve tekme bi bilo veliko razočaranje, če bi izpadli. Toda zavedamo se, da bomo morali vložiti veliko energije, biti pametni, da se ne bi zgodil zasuk. Kakšne posebne priprave ni zaradi pomanjkanja časa, vemo pa tudi, s kom igramo, kaj lahko pričakujemo. Imamo slabo izkušnjo iz prvenstvenega derbija, tako da moramo biti maksimalno pripravljeni. V tej tekmi smo hitro prejeli zadetek in nismo ostali mirni. Toda zdaj smo odločeni, da bomo igrali čvrsto in osredotočeno od prve do zadnje minute, poskusili bomo zmagati tudi na tej tekmi. Če dosežemo vsaj en zadetek, bi to moralo biti dovolj za napredovanje,« pričakuje trener Olimpije Igor Bišćan.

»Najprej obstaja misel, da smo sposobni zmagati, zasukati rezultat.« (Darko Milanič)

Hrvaški strateg je na zadnji tekmi v prvo postavo vrnil super ustvarjalnega Roka Kronavetra in oddolžil se mu je z zmagovitim golom. Granitna zeleno-bela obramba doslej ni bila sporna, nekoliko vzbuja skrb učinkovitost v napadu, kamor se vsaj iz drugega plana vrača ozdravljeni Andres Vombergar. Ljubljančanom se bo lahko smejalo, če bodo doživeli nov minimalni poraz pod Kalvarijo. »Ne smemo razmišljati o tem, da lahko tudi izgubimo, pa bomo napredovali. Začeti moramo, kot da je še vedno 0:0, se čvrsto postaviti in napasti zmago. Videli smo, kaj se je zgodilo lani v ligi prvakov v dvoboju med PSG in Barcelono (druga je nadoknadila zaostanek 0:4, op. p.). Morali bomo biti agresivni, saj bodo Mariborčani znali izkoristiti vsako našo morebitno napako. Zagotovo bodo krenili silovito v prvih 15, 20 minutah tekme. Toda ostati moramo stabilni, čeprav ne verjamem, da se bodo nespametno zaletavali v igri,« o igralni strategiji razmišlja vezist zmajev Dario Čanađija. Zmagovalec dvoboja med Mariborom in Olimpijo se bo pridružil že znanim polfinalistom – Gorici, Celju in Aluminiju. 


Krško odslovilo Balajića

Po petih porazih in enem remiju na zadnjih šestih prvenstvenih tekmah je vodstvo prvoligaša iz Krškega odslovilo hrvaškega trenerja Stipeta Balajića. V zadnjih dveh krogih jesenskega dela DP bo moštvo vodil njegov pomočnik Radovan Karanović, pozimi pa bo na klop Posavcev sedel nov strateg. V tej sezoni so trenerja že zamenjali tudi v Celju (Dušan Kosič po Tomažu Petroviču) in kranjskem Triglavu (Siniša Brkić po Tončiju Žlogarju).

 

Deli s prijatelji