1. SNL

Tavares zabil v 8. sekundi, Maribor odtlej nebogljen

Objavljeno 24. april 2017 09.22 | Posodobljeno 24. april 2017 09.33 | Piše: Rok Tamše

V 30. krogu nogometne Prve lige Telekom Slovenije vijolični po sila slabi igri proti Domžalam osvojili vse tri točke.

Nogometaši Maribora šest krogov pred koncem državnega prvenstva že proslavljajo naslov prvaka. Foto Marko Pigac

Pettisočglava množica gledalcev v Ljudskem vrtu, ki že dolgo niso videli tako skromne igre in podrejene vloge sicer vodilnega Maribora na domačem terenu, je bila lahko po koncu dvoboja z drugouvrščenimi Domžalami zadovoljna le z dejstvom, da so vijolični še povečali prednost pred najbližjimi zasledovalci na 16 točk. Za to je zaslužen legendarni kapetan Marcos Tavares, ki je po hudi napaki domžalskega štoperja Mihe Blažiča, ki je pri izbijanju zgrešil celo žogo, spretno unovčil darilo in zabil najhitrejši gol v zgodovini Prve lige Telekom Slovenije. Lastnik prejšnjega rekorda je bil Benjamin Verbič, ki je leta 2014 v dresu Celja za zadetek potreboval 11 sekund tekme.

Po zadetku se je Maribor znašel v povsem podrejenem položaju. Podjetnost v igri, hitrost, agresivnost in všečnost so bile na strani Domžalčanov, ki pa tega niso udejanjili še z zadetkom. Domači vratar Jasmin Handanović je branil izvrstno, v osrednji obrambi sta se nagarala štoperja Marko Šuler in Rodrigo Defendi, drugih igralcev v vijoličnem dresu pa skoraj ni bilo videti. Zato je bilo s tribun slišati precej negodovanja in tudi žvižgov. Toda nogomet se igra za zadetek, in tu so bili 13-kratni prvaki boljši, in tako imajo zdaj pred Domžalčani prednost 16 točk, do konca pa je le še šest krogov. »Bili smo pragmatični, morali smo tudi trpeti. Nismo bili v tej sezoni vajeni takšnih tekem, ko smo bili v branjenju zelo dobri, v fazi napada pa nismo imeli veliko poskusov. Razen tega ekspresnega zadetka, ki je tudi odločil tekmo, a smo zmage zelo veseli. Pomembno je, da znamo tudi tako priti do točk. Proti nasprotniku, ki je potrdil to svojo agresivnost in hitrost, a ne glede na vse okoliščine je ta uspeh zelo pomemben,« je trener Maribora Darko Milanič v svojem slogu komentiral obupno igro svojega moštva. Očitno njegovi varovanci že razmišljajo o slavju in dopustu. To se dogaja že dlje, vendar vijolični na srečo le zbirajo točke in točkovno utrjujejo primat. Toda to jim ne bo kaj dosti pomagalo v novi sezoni na evropski sceni, če se v njihovi igri ne bodo zgodile znatne spremembe.

Trener Domžal Simon Rožman je bil zadovoljen s predstavo svojih fantov, dejstvo pa je, da te niso znali materializirati s točko ali tremi. »Če se nekoliko pošalim, pa čeprav ni pravi trenutek za to, se še usedel nisem, pa smo že dobili gol. Od takrat pa smo pokazali tisto, kar si želimo gledati na vsaki tekmi. Kljub porazu moram pohvaliti igralce, saj nam je danes uspelo nekaj, kar v Sloveniji ni uspelo še nikomur. Bodoče državne prvake smo skozi celotno tekmo držali na njihovi polovici, kar je vse prej kot majhna stvar. Po naših rezultatih boste imeli občutek, da nismo tekmovalni in da ne želimo zmagovati, a ni tako. Danes ste videli prave Domžale, take, kakršne si želim gledati na vsaki tekmi. Gledalci, ki niso pristranski, so lahko videli našo pravo moč na igrišču. Res je, da na koncu štejejo točke, a prepričan sem, da bodo naše dobre predstave nekoč nagrajene z veliko stvarjo,« je dejal mladi, 34-letni strokovnjak Rožman. Njegova zasedba se bo prav do konca prvenstva krčevito borila za drugo mesto z ljubljansko Olimpijo, za ovratnik pa jima močno diha tudi Gorica. Rumeno-modri imajo pred sabo še vrhunec sezone, finale pokalnega tekmovanja 31. maja v Kopru, kjer se bodo pomerili prav z Olimpijo. Maj bi torej lahko po svoje spet bil zgodovinski za dvakratne državne prvake.
 

Burgić ogroža vodilna strelca

Izidi 30. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Radomlje : Gorica 1:2 (150 gledalcev; Kristijan Šipek 23.; Miha Gregorič 58., Miran Burgić 67.), Celje : Aluminij 1:0 (500 gledalcev; Jucie Lupeta 18.), Koper : Rudar 1:0 (400 gledalcev; In-Hyeok Park 64.), Maribor : Domžale 1:0 (5000 gledalcev; Marcos Tavares 1.), Krško – Olimpija (včeraj). Vrstni red strelcev: Luka Zahovič (Maribor) in Dominik Glavina (Rudar) po 15 golov, Miran Burgić (Gorica) 14, John Mary (Rudar) 13,... Pari 31. kroga: Domžale – Rudar (v petek, 28. aprila, ob 20. uri), Gorica – Krško (v soboto, 29. aprila, ob 18. uri), Olimpija – Maribor (v soboto, 29. aprila, ob 20.15), Aluminij – Radomlje (v nedeljo, 30. aprila, ob 15. uri), Celje – Koper (v nedeljo, 30. aprila, ob 16.55).

 

Deli s prijatelji