NOGOMET

Stara dama že sanja o stadionu tisočletja

Objavljeno 09. maj 2017 09.15 | Posodobljeno 14. maj 2017 22.42 | Piše: M. U.

Nocoj bo znano, kdo bo prvi finalist nogometne lige prvakov 2016/17. Juventus brani dva gola prednosti, zadnjih šest tekem v Evropi pa ga celo niso prejeli.

Juventusov vratar gianluigi Buffon bo tudi nocoj želel ohraniti svojo mrežo nedotaknjeno.

Real : Juventus, kot vse kaže, se nam 3. junija na stadionu tisočletja (Millennium) v valižanskem Cardiffu obeta prav ta finale nogometne lige prvakov. A nikoli ne reci nikoli, že nocoj bodo drzni mladci francoskega ligaša Monaca poskušali izvesti podvig in v Torinu proti Juventusu zasukati dva gola zaostanka po porazu z 0:2 na uvodni domači tekmi v kneževini. Je bil pa klub iz Monaka, denimo, zadnji francoski klub, ki je zaigral v sklepni tekmi elitnega tekmovanja stare celine, to je bilo leta 2004, ko so knežji nogometaši klonili proti Portu.

Proti obrambno trdnemu Juventusu bo torej potrebno pravo napadalno junaštvo, da bi morebiti videli eno od največjih presenečenj v bogati zgodovini igranja za najprestižnejšo nogometno lovoriko v Evropi. Tudi zato, ker stara dama v ligi prvakov doma ni izgubila že štiri leta, v zadnjih šestih tekmah letošnjega tekmovanja pa tudi ni prejela zadetka. Pa še statistika govori v prid italijanskemu prvaku; Monaco v sedmih poskusih še ni zmagal na apeninskem škornju, Torinčani pa so dobili vseh enajst medsebojnih izločilnih obračunov proti tekmecem iz francoske lige.

»Ne smemo razmišljati o ničemer drugem kot o zmagi tudi na drugi tekmi. Monaco je izjemno nadarjeno moštvo, še zdaleč nismo zapečatili naše uvrstitve v finale,« opozarja trener Juventusa Massimiliano Allegri. Stara dama je lačna uspeha v ligi prvakov, nazadnje je evropsko krono osvojila že daljnega leta 1996. Da je Juventus sestavil odličen mozaik in uravnotežil moštvo, govori dejstvo, da so v obrambi izkušeni lisjaki, vratar Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli in Leonardo Bonucci, ki italijansko tradicijo neprepustne obrambe spoštujejo na najboljši način, s prihodom Gonzala Higuaina in igralnimi iskricami mladega Paula Dybale pa je tudi v napadu pridobil strelsko učinkovitost. Torej, tudi kakor jih mnogo meni, Juventus je resen pretendent za osvojitev lovorike v ligi prvakov 2016/17.

Hitro zadeti

Monaco seveda še ni vrgel puške v koruzo. »Zavedamo se, da bo v Torinu težko. Če bomo hitro zadeli, pa se vse lahko kaj hitro spremeni. Moramo biti samozavestni, igrati svoj nogomet, tako kot ga znamo in smo ga že vso sezono,« pravi Monacov trener Leonardo Jardim. Njegovi varovanci so, denimo, v tej sezoni v vseh tekmovanjih v 55 tekmah zabili kar 149 zadetkov, v 25 primerih so jih na srečanje dali tri ali več. Novi biser francoskega nogometa, 18-letni Kylian Mbappé, je v zadnjih dvajsetih dvobojih zbral 18 zadetkov, v knežjem napadu pa igra tudi izkušeni kolumbijski lisjak Radamel Falcao. S takšnim napadalnim orožjem ni nič čudnega, da je Monaco povsem blizu osvojitvi svojega osmega naslova francoskega prvaka, prvega po letu 2000, in to celo pred nesramno in z vrhunskimi igralci bogatim Paris Saint-Germainom. 

Deli s prijatelji