POLFINALE

Mundial v polfinalu ponuja latino-evropsko klasiko

Objavljeno 07. julij 2014 17.15 | Posodobljeno 06. julij 2014 19.36 | Piše: Rok Tamše

Na svetovnem nogometnem prvenstvu sledita tekmi Brazilija – Nemčija in Nizozemska – Argentina.

Tim Krul je bil tokrat leteči Holandec. Foto: Reuters

Na svetovnem nogometnem zemljevidu je spet vse na svojem mestu, bi lahko rekli po četrtfinalnih obračunih na 20. svetovnem prvenstvu. Velesile so v polfinalu, kjer bomo spremljali latino-evropska dvoboja. Jutri ob 22. uri po slovenskem času se bosta v Belo Horizonteju udarili Brazilija in Nemčija, v sredo v São Paulu ob istem času sledi drugi polfinale med Nizozemsko in Argentino. Brazilija je na krilih fanatičnih navijačev premagala Kolumbijo z 2:1, a je vse skupaj zasenčila poškodba Neymarja, za katerega je že konec mundiala (o tem pišemo na naslednjih straneh). Gostitelji so se v dvoboju s kofetarji predstavili z agresivnejšim pristopom, zadetka sta dosegla kapetan Thiago Silva in David Luiz. Poraz Kolumbije je z bele točke omilil eden največjih asov tega mundiala James Rodriguez, ki je s šestimi zadetki vodilni strelec SP. Zdaj se bo seleção udaril z nepopustljivim elfom. Zaradi kartonov bo manjkal tudi Silva, tako da ima selektor Luiz Felipe Scolari največje skrbi glede sestave udarne enajsterice doslej.

Ticos ponosni domov

Četrtfinale se je sicer končal z novo tekmo za infarkt. Favoritom so življenje vnovič grenili Kostaričani, ki so v Braziliji veličastno presegli vsa pričakovanja. Toda po četrtfinalnem dvoboju z Nizozemci so se vendarle morali posloviti, čeprav so zdržali brez zadetkov do streljanja enajstmetrovk. Po 120 minutah je bil spet v glavni vlogi vratar Kostarike Keylor Navas, ki je s številnimi obrambami spravljal v obup holandski trojec Arjen Robben-Wesley Sneijder-Robin van Persie. Sneijder je v 81. minuti prvič stresel okvir kostariških vrat, drugič pa tik pred iztekom podaljška. Resda je imel na drugi strani tudi Marco Ureña lepo priložnost, da doseže zmagoviti zadetek, a je bil spretnejši nizozemski vratar Jasper Cillessen. Le nekaj trenutkov pred iztekom 120. minute je nizozemski selektor Louis van Gaal zamenjal vratarja, na igrišče je poslal Tima Krula, ki je potem res potrdil, da je velik specialist za kazenske strele. Prečital je nameri Bryana Ruiza in Michaela Umañe ter oranžnim zagotovil zmago s 4:3.

»Mislim, da lahko z dvignjenimi glavami zapustimo ta turnir. V petih tekmah nismo niti enkrat izgubili po igri. Prejeli smo le en gol iz igre in enega z bele točke. Kostarika je tukaj opravila lepe stvari. Igrali smo proti nogometnim velesilam in dokazali, da smo lahko na isti ravni kot one. Nizozemci imajo precej bolj izkušne igralce, ki igrajo v najmočnejših ligah in imajo izkušnje z evropskih in svetovnih prvenstev,« je ponosno govoril kostariški selektor Jorge Luis Pinto. Spomnimo, da so ticos v predtekmovanju premagali Urugvaj in italijo ter remizirali z Anglijo in osvojili prvo mesto v skupini D. V četrtfinalu so Grčijo premagali po izvajanju enajstmetrovk.

Messi ima vse pod nadzorom

Argentina je opravila s prvim prekletstvom, potem ko se je po 24 letih spet uvrstila v polfinale na najmočnejšem turnirju. Proti Belgijcem je veliko pomenil zgodnji gol Gonzala Higuaina, zadel je že v osmi minuti, do konca pa so Argentinci zelo zrelo nadzirali dogajanje na igrišču. Osrednja osebnost je bil spet Lionel Messi, ki je bil zelo razigran, tako da so ga morali Belgijci pogosto ustavljati s prekrški. »Zelo dobro smo igrali, še posebno v obrambi, kjer nas tako rekoč niso resneje ogrozili. Mislim, da je bila to ena izmed naših najboljših tekem. Tudi zame je bila to čudna tekma. Veliko sem se moral vračati v obrambo, tekal sem gor in dol, pokazali smo močno solidarnost. Prvi cilj smo dosegli, zdaj smo med štirimi najboljšimi ekipami. Zelo veseli smo, da smo končno prekinili ta urok,« je dejal Messi, ki ima daleč največ možnosti, da osvoji priznanje za najboljšega igralca turnirja. Tega je morda že končal njegov soigralec Angel di Maria, ki je moral iz igre že v prvem polčasu. Podrobnejši pregled bo pokazal, ali je poškodba mišice resnejše narave.

Elf hranil
 moči za polfinale

Spomnimo se še uvodnega četrtfinalnega dvoboja med Nemčijo in Francijo, ki je bil že takoj po zadnjem sodnikovem pisku na hitri cesti za pozabo, če niste navijač nemške reprezentance. Elf je odigral taktično zrelo, a proti nemočni Franciji niti ni potreboval posebnega truda za nadzor poteka igre od zadetka Matsa Hummelsa v 13. minuti. Francozi so bili neprepoznavni v primerjavi s prejšnjimi izvedbami na tem mundialu, zato je bila predstava na Maracani prava uspavanka. Na trenutke so jo poživile le nemške akcije pred vrati galskih petelinov, ki pa niso bile dobro zaključene. Nemški stroj je deloval brezhibno, razlika v taktični zrelosti in izkušnjah je bila očitna, toda nemški selektor Joachim Löw je le nekoliko pretiraval s svojo oceno: »Neverjetno vznemirljiva tekma je bila. Kaj takšnega niti ne moreš pričakovati, ko se srečata dve izenačeni ekipi. Igralci so povsem izžeti. Bilo je neizmerno vroče, igra je bila intenzivna v obe smeri.« Njegov francoski kolega Didier Deschamps je dokaj mirno sprejel izpad s prvenstva: »Imeli smo svoje priložnosti, a imajo Nemci več izkušenj. Imeli so nas pod kontrolo, zato so ubranili vodstvo. Na žalost naša ekipa še ni vajena tako velikih tekem. Lahko bi tudi izenačili, a je Neuer obranil vse naše strele. Med nami ni velike razlike, a vseeno napreduje Nemčija.«

 

Deli s prijatelji