LIGA PRVAKOV

Mourinho je preživel

Objavljeno 11. december 2015 11.36 | Posodobljeno 11. december 2015 11.36 | Piše: R. T.
Ključne besede: Jose Mourinho

V osmini finala nogometne lige prvakov ne bomo videli Kevina Kampla z Bayerjem.

Jose Mourinho.

Slovenski reprezentančni vezist Kevin Kampl se za to sezono poslavlja od lige prvakov. V dresu Bayerja iz Leverkusna je v zadnjem krogu skupinskega dela lige prvakov iztržil neodločen izid v dvoboju z Barcelono na domačem stadionu, ker pa je Roma doma prav tako remizirala z beloruskim Bate Borisovom, to pomeni, da je Bayer tretji v skupini in bo mednarodno tekmovanje nadaljeval v šestnajstini finala evropske lige. Že dan prej se je od evropskega tekmovanja poslovil reprezentančni branilec Branko Ilić v dresu kazahstanskega prvaka Astane, edini slovenski predstavnik v osmini finala LP med igralci pa bo vratar Atletico Madrida Jan Oblak.

V zadnjih obračunih skupinskega dela je bilo največ pozornosti usmerjene v Atene in London, kjer sta se za preživetje v Evropi borila angleška velikana Arsenal in Chelsea. V Pireju se je razigral francoski napadalec Arsenala Olivier Giroud, ki je Olympiakosu zabil tri gole in topničarjem veličastno zagotovil napredovanje v izločilne boje. Trener Arsene Wenger je predstavo 29-letnega Girouda označil za popolno in dodal, da je njegov varovanec pokazal vso svojo spretnost in trden značaj. »Ni bilo lahko na tem stadionu s takšnim ozračjem, zelo zadovoljni smo z napredovanjem. Nismo bili v dobrem položaju. Liga prvakov je najvišja raven, zato je treba biti vseskozi zelo zbran. Igrali smo enotno, povezano, se dobro branili in bili konkretni v zaključkih napadov,« je bil zadovoljen Giroud.

Na stadionu Stamford Bridge v Londonu je svojo tekmo preživetja na Chelseajevi klopi igral karizmatični portugalski trener Jose Mourinho. Za zanesljivo napredovanje je potreboval precej boljšo predstavo, kot jih njegovi varovanci v tej sezoni kažejo v angleškem prvenstvu. Tam so povsem zatajili, v tekmi s Portom – s tem klubom je Mourinho osvojil svojo prvo ligo prvakov – pa so pokazali povsem drugačen obraz. Modri bojevniki so imeli manj posesti žoge, manj udarcev proti vratom tekmeca, a so s taktično zrelo in učinkovito igro zmagali z 2:0, čeprav so za napredovanje potrebovali točko. Zanimivo, da Porto na 16 tekmah v Angliji sploh še ni zmagal. »Posebno vesel sem, da so moji igralci krenili na zmago, čeprav smo potrebovali zgolj točko. To ni lahko, ko si v slabem obdobju in so rezultati tako negativni, ko je pritisk zelo velik. Bili so dovolj pogumni, da sprejmejo ta izziv. Samozavest mi daje dejstvo, da v zadnjih mesecih igramo dobro, rezultati pa niso tako dobri, kot je naše delo na treningih. Ko prvi dosežemo zadetek, je vse drugače. Smo bolj mirni, bolj sproščeni, lažje nadzorujemo igro, zato je bilo tudi Portu težje,« je pojasnil Mourinho.

Izvrstni Arsenal, Chelsea in Gent

Vsi izidi sredinih tekem 6. kroga lige prvakov v skupinah od E do H. Skupina E – Bayer Leverkusen : Barcelona 1:1, Roma : Bate Borisov 0:0, vrstni red: Barcelona 14 točk, Roma in Bayer po 6, Bate Borisov 5; skupina F: Olympiakos : Arsenal 0:3, Dinamo Zagreb : Bayern 0:2, vrstni red: Bayern 15 točk, Arsenal in Olympiakos po 9, Dinamo Zagreb 3; skupina G: Chelsea : Porto 2:0, Dinamo Kijev : Maccabi Tel Aviv 1:0, vrstni red: Chelsea 13 točk, Dinamo Kijev 11, Porto 10, Maccabi Tel Aviv 0; skupina H: Gent : Zenit St. Peterburg 2:1, Valencia : Lyon 0:2, vrstni red: Zenit 15 točk, Gent 10, Valencia 6, Lyon 4.

Anglija in Španija s tremi klubi

V ponedeljek, 14. decembra, ob 12. uri bo na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) žreb parov osmine finala lige prvakov. V bobnu bodo kroglice z naslednjimi imeni klubov: Real Madrid, PSG, Wolfsburg, PSV, Atletico Madrid, Benfica, Juventus, Manchester City, Barcelona, Roma, Bayern, Arsenal, Chelsea, Dinamo, Zenit in Gent. 

Deli s prijatelji