STAVE

Fifa in Interpol odločneje nad falote

Objavljeno 20. februar 2013 18.30 | Posodobljeno 20. februar 2013 18.30 | Piše: D. P., STA
Ključne besede: Nogomet stave

Novembra lani so v Švici na sodišču opustili primer proti trem igralcem, ki so sodelovali pri krojenju izidov, ker ni bilo nobene očitne žrtve.

Nelegalne športne stave so se z razvojem spleta še dodatno razširile.

KUALA LUMPUR – Mednarodna nogometna zveza (Fifa) in Interpol sta po dvodnevnem sestanku v malezijskem Kuala Lumpurju potrdila še ostrejši boj proti novemu raku športa – krojenju izidov tekem. Pri tem pa bodo poskušali poleg že uveljavljenih ukrepov proti športnikom, sodnikom in funkcionarjem svoj boj usmeriti in utrditi tudi proti organizatorjem.

Kriminalci nekaznovani

»Mi kaznujemo nogometaše in sodnike z dosmrtnimi prepovedi sodelovanja v nogometu, kriminalci, ki skrbijo in organizirajo nečedne posle, pa so prosti in ne dobijo nobenih kazni,« je dejal Ralf Mutschke, direktor za varnost Fife in pri tem odgovoril na vprašanje, kako komentira ravnanje oblasti, ki so v Singapurju nedavno zavrnile izročitev ključnega osumljenca v primeru krojenja izidov v Italiji.

Novembra lani so v Švici na sodišču opustili primer proti trem igralcem, ki so sodelovali pri krojenju izidov, ker ni bilo nobene očitne žrtve, podobnih primerov pa je bilo že zelo veliko. »Prepričati moramo vlade, da spremenijo zakonodajo, saj mnoge države nimajo ustreznih zakonov za boj proti krojenju izidov,« je dejal nekdanji direktor Interpola Ralf Mutschke, ki se je maja lani zaposlil v Fifi.

380 spornih tekem

Fifa se zavzema, da bi na srečanju ministrov, pristojnih za šport, ki bo maja letos v Berlinu, obravnavali tudi to perečo problematiko, ki načenja verodostojnost športa. Europol je 4. februarja razkril, da so samo v obdobju med 2008 in 2011 v Evropi odkrili 380 tekem, za katere sumijo, da je šlo za stavniške prevare. Kitajska nogometna zveza pa je 18. februarja zaradi korupcijskega škandala izrekla številne ukrepe, med njimi nekajmilijonske denarne kazni. Zaradi omenjenih težav, ki so močno pretresle kitajski nogomet, je 33 ljudi dobilo dosmrtno prepoved delovanja v tem športu. Med njimi je bilo kar nekaj posameznikov, ki so že bili v zaporu zaradi prirejanja izidov.
 

Deli s prijatelji