LIGA EVROPA

Bojte se Rusov

Objavljeno 24. februar 2013 10.56 | Posodobljeno 24. februar 2013 11.29 | Piše: R. T.

V ligi Evropa je Rubin izločil Atletico Madrid, Zenit pa Liverpool.

Samir Handanović

Tudi na evropski nogometni sceni se vse bolj poznajo enormni denarni vložki Rusov v njihove klube. V šestnajstini finala lige Evropa je tako za največje presenečenje poskrbel Rubin iz Kazana, ki je izločil lanskega prvaka v tem tekmovanju, madridski Atletico, s skupnim izidom 2 : 1. Varovanci trenerja Kurbana Berdijeva so glavni del posla opravili že v španski prestolnici, ko so zmagali z 2 : 0. Na povratni tekmi na stadionu Lužniki v Moskvi so bili pred komaj 5000 gledalci tudi igralci Kazana praktično gostje. Izgubili so z 1 : 0 – edini gol je zabil Radamel Falcao –, a zdržali pritisk španskega moštva in napredovali v osmino finala.

Sarma zanesljivo branil vso tekmo

Drugo rusko nogometno bombo v tem tekmovanju je aktiviral Zenit iz Sankt Peterburga, aktualni ruski prvak, ki je že osvojil pokal Uefa (predhodnik lige Evropa) leta 2008. Toda na drugi strani je stal Liverpool, ki je tokrat na svojem stadionu Anfield Road skoraj nadoknadil zaostanek iz prve tekme na vzhodu, kjer je bilo 2 : 0 za Zenit. Rdeči so sicer najprej doživeli hladen tuš po golu Hulka, potem pa so trikrat premagali gostujočega vratarja Vjačeslava Malafejeva (dvakrat je zadel Luis Suarez, enkrat pa Joe Allen). Tako je Zenit ob skupnem izidu 3 : 3 napredoval zaradi doseženega zadetka v gosteh. V kategorijo presenečenj spadata tudi slavje češke Viktorije iz Plzna, ki je italijanski Napoli izločila s skupnim izidom 5 : 0, romunska Steaua iz Bukarešte pa je po izvajanju enajstmetrovk na povratni tekmi s 4 : 2 izločila sloviti Ajax iz Amsterdama.

Slovenski reprezentančni vratar Samir Handanović je z Interjem v Romuniji zgolj dokončal dobro začeti posel na svojem stadionu, ko je Cluj premagal z 2 : 0. Na povratni tekmi so črno-modri spet zmagali prepričljivo s 3 : 0, Sarma pa je zanesljivo branil vso tekmo. Inter se bo v osmini finala pomeril s Tottenhamom, ki si je v zadnji minuti priigral napredovanje prek Lyona, ko je Mousa Dembele v Franciji zadel za izenačenje na 1 : 1. Za gostitelje je že v 17. minuti zadel Maxime Gonalons, prednost pa so imeli do sodnikovega podaljška, ko je Londončane rešil Dembele. Na prvi tekmi je Tottenham zmagal z 2 : 1.

Deli s prijatelji