NOGOMET

Če se ne ceniš, ni nič

Objavljeno 06. december 2017 12.39 | Posodobljeno 06. december 2017 12.39 | Piše: Rok Tamše

Novi selektor Tomaž Kavčič že nakazal stanje duha v slačilnici nogometne reprezentance.

Predsednik NZS Radenko Mijatović in selektor Tomaž Kavčič ne skrivata visokih ambicij reprezentance. Foto: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – V življenju Tomaža Kavčiča, novega selektorja slovenske nogometne reprezentance, nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Pomembnost položaja, ki ga je zasedel, je pač prevelika, da bi ga lahko stlačili v še eno trenersko epizodo na njegovi poti. Štiriinšestdesetletni strokovnjak, po katerem se pretakata belokranjska in severnoprimorska kri, živi pa v Ljubljani, nikoli ni bil mož velikih besed, že na predstavitvi pa je bil dokaj konkreten v kratkih odgovorih. Skupaj s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je takoj izključil manipulacije in kalkulacije glede ambicij reprezentance v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020. Osnovni cilj je uvrstiti se na veliki turnir. »V reprezentanci sem bil leto in dva meseca. Cilj v ekipi je bil kar jasno postavljen že prej. Kako se je to prikazovalo ali ne, je pač drugo. Zdaj je cilj uvrstitev na EP, ne vem, kako bi sploh drugače razmišljal. Garancije pa ni, vse je treba narediti, da si bomo to zaslužili. Imamo dobro ekipo, konkurenčno, na nas je, da to uresničimo,« je Kavčič dal vedeti, da ne mara nejasnosti pri svojem delu. Tudi zato se bo z vodstvom NZS poskušal kar najhitreje dogovoriti glede svojih najtesnejših sodelavcev. Razumljivo hoče svojo ekipo z dvema pomočnikoma, kondicijskim trenerjem in trenerjem vratarjev. Nov obraz v strokovnem štabu izbrane vrste bo skoraj zagotovo njegov stalni sodelavec Robert Englaro. Novi šef je že tudi javno sporočil, kakšno stanje duha hoče v slačilnici: »Cilj je vedno zmaga. Kako do nje, je drugo vprašanje. Treba bo videti, v kakšnem stanju bodo igralci v naslednjih dveh, treh mesecih, treba bo tudi narediti kaj za ekipni duh. Če sam sebe ne ceniš, ni nič. Odločajo malenkosti, kar se je videlo tudi v zadnjih kvalifikacijah. Videlo se je, da se lahko kosamo z vsakim, če smo pravi.« Kavčič je podpisal pogodbo od 1. januarja 2018 do eura 2020, Mijatović pa je na vprašanje o finančnih podrobnostih odvrnil: »Seveda je to poslovna skrivnost, mislim pa, da smo s pogodbo zadovoljni tako na zvezi kot selektor, kar lahko potrdi tudi sam.« In Kavčič je pritrdil predsedniku. Ugibamo, da je njegova mesečna plača okrog 15.000 evrov. Prejemal bo manj kot Katanec. Zdaj se lahko posveti formiranju trenerske ekipe in komunikaciji z igralci, a morda mu bo pregorelo uho od številnih telefonskih klicev s čestitkami, predlogi, pobudami in nasveti. Znašel se je v središču nogometne Slovenije.


Selektor št. 7

Tomaž Kavčič je sedmi selektor slovenske nogometne reprezentance. Ugledni položaj so pred njim zasedali Bojan Prašnikar trikrat, Zdenko Verdenik, Srečko Katanec dvakrat, Branko Oblak, Matjaž Kek in Slaviša Stojanović. Prvo preizkušnjo bo imel 23. marca v prijateljski tekmi z Avstrijo v Celovcu, v oknu Mednarodne nogometne zveze (Fifa) za prijateljske tekme med 19. in 27. marcem pa bo na sporedu še ena preizkušnja, predvidoma s Črno goro, če se ta 24. januarja na žrebu skupin za novoustanovljeno ligo narodov ne bo znašla v skupini s Slovenijo.

 

Deli s prijatelji