PRED TEKMO

Če ne bomo borbeni, nas bodo Škoti pohodili

Objavljeno 24. marec 2017 12.21 | Posodobljeno 24. marec 2017 12.21 | Piše: Rok Tamše

Selektor slovenskih nogometašev Srečko Katanec opozarja pred tekmo v Glasgowu.

Med varovanci selektorja Srečka Katanca vlada popolna mobilizacija pred dvobojem s Škotsko. Foto Dejan Javornik

Po štirih dneh vadbe v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju je selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec zadovoljen z opravljenim. »Vse je v redu. Na prvih treningih sicer nekaj fantov ni vadilo, zdaj pa smo kompletni. Priprave potekajo normalno in brez posebnosti. Čaka nas še par treningov do tekme, imamo še nekaj stvari za doreči, da bodo fantje vse vedeli. Nogomet pa je nepredvidljiv, upam, da bodo fantje v dobri formi, da se bo na Škotskem dobro razpletlo,« je dejal Katanec pred nedeljskim obračunom v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Glasgowu. »Jaz moram skozi te tri treninge oziroma dva resna ugotoviti, kdo bo igral na katerem mestu, koliko časa in zakaj. Treba je pripraviti teh 14, 15 fantov, da lahko odgovorijo na zahteve določene tekme. Potem pa v boj,« je odločen Srečko Nacionale, ki ne izključuje niti morebitnega sodniškega vpliva (sodil bo Nizozemec Björn Kuipers): »Vemo, kaj se dogaja. Včasih se enega s prstom dotakneš in je prekršek, drugič narediš bodycheck, pa ni nič.«

V prvi vrsti pa se v slovenskem taboru posvečajo svoji pripravi. »Moramo biti kompaktni, borbeni, na takšni ravni kot Škoti. Če ne bomo na tem nivoju, nas bodo pohodili. Res mi ni jasno, kako so izgubili dve tekmi z 0:3. Mi moramo biti izjemno pametni, osredotočeni... Če bomo zamujali s podajami, bodo oni agresivni, prihajali bodo dva na enega, tri na enega... Fante pripravljamo tudi na to,« je pojasnil Katanec in še enkrat poudaril: »Škoti so dobra, borbena ekipa, nimajo pa točk. Te bodo iskali, ne preostane jim nič drugega. Mi se bomo poskušali postaviti tako, da bomo najbolje odgovorili na njihovo igro.« Še najbolj intrigantno je vprašanje, kakšno vlogo bo Katanec namenil povratniku v izbrano vrsto, vezistu Kevinu Kamplu. Najverjetneje bo, vsaj na začetku, zasedel položaj na levem boku namesto Benjamina Verbiča, če bo Katanec ostal zvest svojemu pogledu na igro slovenskega moštva. Starter bi kljub lažji poškodbi gležnja znal biti tudi Josip Iličić.

Selektor si ni ogledal sredine prijateljske tekme Škotov s Kanadčani, ki se je končala z remijem 1:1. Meni, da na prijateljskih tekmah v glavnem ne moreš dobiti pravih informacij o tekmecu. Ima kar prav, saj glavnih igralcev Škotske sploh ni bilo v moštvu, drugi so obsedeli na klopi za rezervne igralce. Oba zadetka sta padla v prvem polčasu, za Škotsko je izenačil Steven Naismith. »Poklicali so 30 igralcev, s Slovaško so igrali z eno postavo, proti Angliji je bilo sedem novih. Na to morajo biti tudi fantje pripravljeni. Če bo dal njihov selektor znova pet novih v igro, morajo fantje biti sposobni to brati. Na stadionu bo namreč 50.000 ljudi in bo komunikacija tako rekoč nična. Zato je zelo pomembno, na kakšni ravni kdo igra oziroma ne igra, kdo je v pravem ritmu, kdo ne. Morajo znati brati igro,« delček strategije na kultnem stadionu Hampden Park razkriva Katanec. Škotski selektor Gordon Strachan in njegovi varovanci, ki so s Slovaki in Angleži v gosteh izgubili s 3:0, z Litvo so doma remizirali, premagali pa so le Malto v gosteh, so pred tekmo za biti ali ne biti. Doslej so namreč v štirih tekmah osvojili zgolj štiri točke, ob spodrsljaju s Slovenijo bi se njihove sanje o uvrstitvi na svetovno prvenstvo v Rusiji 2018 razblinile kot milni mehurček. Slovenija je v skupini druga z osmimi točkami, ima dve manj kot Anglija in dve več kot Slovaška.

 

Deli s prijatelji